Nikola Jokić i Janis Adetokunbo (©Star Sport)
Nikola Jokić i Janis Adetokunbo (©Star Sport)

Za kraj prava košarkaška poslastica - sudar divova! Jokić udara na Janisa

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.07.24. | 12:50

Sprema se novi spektakl u Beogradskoj areni

Dugo je utakmica protiv Japana stajala kao poslednja na spisku obaveza košarkaša Srbije pre puta za Lil, ipak posle završenih kvalifikacija za Olimpijske igre ekspresno je dogovoren meč koji apsolutno opravdava ne samo etiketu generalne probe za najveće sportsko takmičenje, već i istinske poslastice! Dve godine posle najvećeg košarkaškog spektakla u režiji srpske reprezentacije, ponovo će se na parketu Beogradske arene sudariti istorijski rivali. Udariće Srbija na Grčku, a Nikola Jokić na Janisa Adetokunba (RTS, 20.00).

Kao i pre dva leta, tada u meču kvalifikacija za Mundobasket uoči Evropskog prvenstva, i večeras se očekuje rasprodata Arena! Ima i razloga da bude, jer osim što će gledaoci moći da vide dva velikana svetske košarke na delu, gledaoci će imati priliku da na pravi način pozdrave i isprate srpske košarkaše na put ka Lilu i kasnije, nadamo se svi, Parizu gde će se igrati završnica košarkaškog turnira.

Izabrane vesti

Mnogo je razloga zašto se na večerašnji sudar Srbije i Grčke ipak najviše gleda kroz prizmu okršaja Jokića i Janisa. Događaji poput ovog, makar bili i prijateljskog karaktera, prava su retkost u Evropi i ne dešava se svaki dan da gledamo duel dvojice ponajboljih košarkaša na svetu. Iz tog razloga privlače izuzetnu pažnju ne samo domaće javnosti, već i svetskih medija koji su i pre dve godine na sva usta pričali o veličini utakmice i kvalitetu prikazane igre na obe strane. Ukratko, spektakl koji će da se pamti i prepričava!

Ništa manji intenzitet ne očekuje se ni večeras. Za oba sastava ovo je poslednja šansa da uhvate takmičarski ritam pre grupne faze u kojoj ih čeka ozbiljan posao. Nama je već na startu meč protiv apsolutnog favorita, Sjedinjenih Američkih Država koje dugo nisu bile nakrcane superzvezdama kao sada, dok je Grke žreb smestio u najtežu grupu sa Španijom, Australijom i Kanadom.

Sve oči košarkaškog sveta, ponajviše srpskih i grčkih košarkaških poklonika sa pravom gledaju ka Jokiću i Janisu. Ne samo zato što nose breme apsolutnih lidera svojih ekipa i predstavljaju 'crème de la crème' svetske košarke, već i zato što će njihov individualni kvalitet da donese poseban ton utakmici.

Dvojica asova odigrali su ukupno 15 međusobnih utakmica u NBA ligi i Jokić ih je dobio 10! Plus, naravno, pomenuti okršaj u Beogradskoj areni. Kada govorimo o njihovim sudarima u najjačoj ligi sveta, Janis je postigao više poena, 25,1 u proseku ili ukupno 377 uz 267 ispaljenih šuteva. Jokić je na 22,9 poena iliti 344 zbirno na 254 upućenih pokušaja. Grk je odigrao više minuta (494 - 481), ima nešto bolji procenat šuta za dva (61,8% - 57,8%) kao i veći broj blokada (23 – 11), dok je maltene u svemu ostalom Srbin bolji! Ima više podeljenih asistencija (8,8 – 4,9 iliti 132 - 74), procenat šuta za tri (41,9% - 19%) i sa linije slobodnih bacanja (84,6% - 62,5%). Barabar su u broju ukradenih lopti (Jokić 17 – Janis 18) i skokova (Jokić 152 – Janis 155), s tim da superzvezda Denvera ima više pohvatanih lopti u protivničkom reketu (35 – 29).

Nikola Jokić je takođe bio u seriji od pet trijumfa nad Janisom Adetokunbom, kada se računaju okršaji u NBA i sa reprezentacijom, s tim da je Grk dobio poslednji njihov susret, odigra u sredinom februara ove godine. Toliko pominjani okršaj Srbije i Grčke u Areni pre dva leta dobio je naš tim posle produžetka. Nikola Jokić je za nešto više od 30 minuta ubacio 29 poena (11/16 iz igre, 2/3 za tri, 5/10 slobodna bacanja), uz osam skokova, šest asistencija, ali i isto toliko izgubljenih poseda. Janis Adetokunbo je nosio Grčku sam na svojim leđima i za 40 minuta imao 40 poena (14/25 iz igre, 2/7 za tri), osam uhvaćenih, pet podeljenih, tri izgubljene i dve ukradene lopte. Pamti se možda i najviše ona Jokićeva trojka iz ugla, takozvani 'Sombor Shuffle' koji je igrom sudbine sa istog mesta srpski as ponovio sinoć protiv Japana!

ŠTA JE SA OSTALIMA?

Srpska košarkaška javnost je protiv Japana odahnula jer je ponovo na delu videla Bogdana Bogdanovića, Nikolu Milutinova i Nikolu Jovića, ne i Dejana Davidovca koga u ponedeljak pre utakmice čekaju ključni pregledi zbog povrede kuka. Vreme nije na njegovoj strani, ali selektor Svetislav Pešić veruje u njegov doprinos, pod uslovom da se pokaže da je zdrav i spreman.

Grci su u Beograd doputovali sa jednom dilemom, a to je Kostas Adetokunbo. Janisov brat je i dalje pod terapijama i nije sigurno da li će moći da zaigra protiv Srbije. Njega motre timski doktori. Zanimljivo, Nik Kalates je u Beograd doputovao naknadno, pošto je ostao u Grčkoj kako bi završio program rehabilitacije i bio spreman za večerašnji meč.

Prema najavi grčkog košarkaškog Saveza, selektor Vasilis Spanulis večeras računa na kapitena Kostasa Papanikolaua, Janisa Adetokunba, Jorgosa Papajanisa, Janulisa Larencakisa, Tomasa Vokapa, Panajotisa Kalaicakisa, Vasilisa Haralampopulosa, Dimitrisa Moraitisa, Mihalisa Lucisa i Nikosa Hugaza. Kalates i Kostas su pod znakom pitanja za večerašnji spektakl.

Ostaje da se vidi da li će Svetislav Pešić za generalnu probu da izdvoji 12 igrača ili će da ostane veran dosadašnjoj praksi, da u opremu pošalje sve igrače na raspolaganju.



tagovi

Nikola JokićJanis AdetokunboPariz 2024Olimpijske igre 2024košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija Grčke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara