(© FIBA)
(© FIBA)

Veliki preokret u Okinavi lansirao Japance ka Parizu

Vreme čitanja: 3min | čet. 31.08.23. | 17:27

Kod Azijata Samuraji na pol-poziciji, od afričkih selekcija najbolji stoje Južni Sudan i Egipat

Vole Filipinci košarku, ali im džaba. Em što nisu prošli grupu, nego neće videti ni Pariz. Ko će na Olimpijske igre, kao jedna od dve azijske selekcije, u rasporedu od 17. do 32. mesta ovogodišnjeg Mundobasketa, još se ne zna, osim da su u konkurenciji Kina i Japan.

Kinezi su tokom matinea u četvrtak savladali Angolu i ostali u igri, međutim, pitanje je koliko će selekciji Aleksandra Đorđevića taj trijumf vredeti. Razlog je pobeda Japana nad Venecuelom (86:77) kojom su Samuraji stigli do drugog slavlja na turniru i sad imaju meč loptu. Naredni susret Japan će u okviru Grupe M igrati u subotu sa Zelenortskim Ostrvima, a ekipa Valtera Tavaresa baš i nema šanse da prođe, jer ima jednu pobedu, dok su Egipat i Južni Sudan na po dve i realno je da neka od te dve reprezentacije osigura plasman na najveću planetarnu smotru 2024. kad su Afrikanci u pitanju.

Izabrane vesti

Što se Azijata tiče, šanse više nemaju Jordan, Filipini i Iran (bez pobede), jedno slavlje ima Kina, a dva Japan, koji je do napravio veliki preokret nad Venecuelom u poslednjoj četvrtini. Taj deo utakmice je dobio rezultatom 33:15 i tako nadoknadio zaostatak od čak 15 poena početkom tog dela igre. Sve zahvaljujući prvoj zvezdi selekcije, Juti Vatanebeu, koji je ubacio 21 poen i uhvatio osam lopti.

Dosadašnji košarkaš Bruklina, a budući Finiksa, blistao je u Okinavi, šutirao pet od šest za dva poena, ubacio tri trojke i imao sjajne saradnike. Pre svih Makotu Hiedžimu, koji je spakovao čak šest trojki za svoja 23 poena, dok je Juki Kavamura brojao do 11.

Važnu pobedu u afričkom delu kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu ostvario je Južni Sudan. Tim koji je od Srbije izgubio čak 32 razlike dobio je ubedljvo Filipine (87:68). Blistao je Karlik Džouns, kome je samo jedan skok nedostajao da postane prvi igrač u istoriji sa tripl-dablom na Prvenstvu sveta. Džouns je zabeležio 17 poena, 14 asistencija i devet skokova. Na suprotnoj strani su se istakli Džordan Klarkson (24 poena), dok je Dvajt Ramos dodao 20, uz 12 uhvaćenih lopti.

------

Mozzart Izazzov trajaće tokom celog Mundobasketa, potrebno je da na sajtovima mozzartbet.com i mozzartsport.com pratiš dnevne zadatke i uvek budeš u igri za deo nagradnog fonda od 200.000 dinara koje Mozzart deli svaki dan.

------

Iako do kraja takmičenja igraju samo za čast, jer kao domaćini imaju sigurnu ulaznicu za Olimpijske igre, a nisu prošli grupnu fazu, što je za njih sramota, Francuzi su savladali Iran (82:55). Nando de Kolo je predvodio Trikolore sa 12 poena i sedam asistencija, dok je na to nakalemio i osam skokova. Efikasniji od njega bio je Elije Okobo (13, ali samo dva skoka i jedno dodavanje saigračima). Gerson Jabusele je imao učnak od 11 poena i pet skokova.

MUNDOBASKET, RAZIGRAVANJE OD 17. DO 32. MESTA

GRUPA M

Angola – Kina 76:83

/Dundao 17 - Hu Jinki 20/

Južni Sudan – Filipini 87:68

/Džons 17 – Klarkson 24/

GRUPA N

Novi Zeland – Meksiko 100:108

/Te Tandži 32 – Krus Saldivar 27/

Egipat – Jordan 85:69

/Marei 20 – Bzai 18/

GRUPA O

Zelenortska Ostrva – Finska 77:100

/Almeida 17 – Markanen 34/

Japan – Veneceuela 86:77

/Hiedžima 23 – Soho 20/

GRUPA P

Obala Slonovače – Liban 84:94

/Dali 21 – Saaud 29/

Francuska – Iran 82:55

/Okobo 13 – Mirzaei 11/



tagovi

MundobasketkošarkaMundobasket 2023kvalifikacije za Olimpijske igreKvalifikacije za Olimpijske igre 2024.Olimpijske igre

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara