Franc Vagner i Denis Šreder (©FIBA Basketball)
Franc Vagner i Denis Šreder (©FIBA Basketball)

Vagner + Šreder = 52! Nemci ponizili domaćina i Srbiji otkrili karte - pobedom na Australiju

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.08.24. | 22:39

Nama treba minimalan trijumf da bismo sigurno bili najbolji drugoplasirani sastav

Svetski šampion igra svetsku košarku! I ne samo što je igra, već istom je uspeo da ponizi domaćina olimpijskog turnira u njegovom dvorištu. Nemačka je deklasirala Francusku iako to rezultat na prvi pogled ne govori (85:71), ali ko je gledao poslednju utakmicu programa za petak zna da su se Trikolori propisno obrukali pred celom nacijom. Aktuelni svetski šampion vodio je i sa 24 razlike i da nije pred kraj utakmoice digao nogu sa papučice za gas, gledali bismo totalno poniženje Francuske...

Nemačka je pobedom osigurala mesto u prvom šeširu u kojem će se naći zajedno sa Amerikancima, jer se i te kako očekuje da četvorostruki uzastopni olimpijski šampion da nadigra Portoriko, dok će Kanada u drugi šešir najverovatnije zajedno sa nama! Srbiji je subotu od 21 čas potrebna minimalna pobeda da bi osigurala status najbolje drugoplasirane ekipe na olimpijskom turniru, što znači da izbegavamo prvi šešir i idemo na drugoplasirani tim koji će se naći u trećem šeširu, a to je Australija! Razlog zašto ne možemo na Francusku je taj što Kanada ne može ponovo sa Australijom u četvrtfinalu, jer su već igrali zajedno u grupi. Grčka i Brazil će kao takmaci iz četvrtog šešira na one iz prvog, a žreb će se održati 45 minuta po završetku meča Srbije i Južnog Sudana.

Izabrane vesti

Sada je slika mnogo jasnija za nas. Pobedom dobijamo vredan status i biramo Australiju. Bumersi su grupnu fazu završili sa -4 i pobedom manje u odnosu na Srbiju, Francuzi imaju koš-razliku +2 i skor 2-1. S tim da oni, ponavljamo, ne mogu na Kanadu. Mi smo trenutno na +15 i dakle jedan poen razlike nam je dovoljan da odemo u drugi šešir.

Suštinski, pod uslovom da pobedimo, parovi četvrtfinala su otprilike sledeći: SAD - Brazil, Kanada - Francuska, Nemačka - Grčka i Srbija - Australija. Južni Sudan će u slučaju poraza izvesno da završi takmičenje, jer da bi bio među dve najbolje trećeplasirane ekipe mora da izgubi tačno sa jednim poenom razlike, što nije nerealno, ali margina zapravo ne postoji. To da li ćemo izbeći Amerikance u polufinalu znaćemo posle žreba.

Nemci su pokazali da su svetska klasa! Franc Vagner i Denis Šreder odigrali su fantastične role i pobedi doprineli sa po 26 poena, odnosno 52 od ukupno 85 poena celog tima! Svetski šampion plesao je po Vagnerovim notamama, ali uz dirigentsku pratnju Šredera.

As Orlanda šutirao je iz igre 8/15 (2/4 za tri) uz svih osam pogođenih slobodnih bacanja, na šta je dopisao još četiri skoka i dve asistencije. Plejmejker Bruklina je pucao 10/17 iz igre, a jedna asistencija nedostajala mu je za dabl-dabl. Takođe je imao i četiri uhvaćene lopte.

U najvećem delu utakmice Evan Furnije bio je jedini raspoloženi igrač Francuske, dugo i jedini dvocifreni sa 10 poena. Viktor Vembanjama je ispario u dobrom delu utakmice iako je na kraju ubacio 14 poena uz 12 skokova, s tim da je najveći deo poena ubacio u drugom delu poslednje četvrtine, kada je pobednik uveliko bio odlučen.

Francusko čudo od deteta pamtiće ovaj poraz i po 'posteru' na kojem se našlo posle kontre u režiji Franca Vagnera. Sjajni Nemac zakucao je iz sve snage i ostavio u čudu jednog od najboljih defanzivaca NBA lige.


Napad Francuske mučio se najvećim delom susreta i bio oko ili ispod granice od 40 odsto preciznosti. Ni defanzivno domaćin olimpijskog turnira nije blistao jer je stalo bio bar za korak iza protivnika koji je u prvom poluvremenu imao i prednost od 21 poena. Već tada su Franc i Šreder imali po 16 poena uz pet od sedam timskih hitaca za tri! Dok su Nemci gazili, Francuzi su išli iz greške u grešku i utakmicu maltene izgubili već posle prvog poluvremena. Jesu otvorili poslednju deonicu serijom 11:0 i pokušali da meč uvedu u dramu, ali su istu Nemci vešto izbegli.

KOŠARKA - OLIMPIJSKE IGRE

Petak:

Grupa A

Australija - Grčka 71:77

/Lendejl 17 - Adetokunbo 20/

Kanada - Španija 88:85

/Gildžes Aleksander 20 - Brizuela 17/

Grupa B

Japan - Brazil 84:102

/Hokinson 26 - Kaboklo 33/

Francuska - Nemačka 71:85

/Vembanjama 14 - F. Vagner, Šreder 26/



tagovi

košarkaška reprezentacija Nemačkekošarkaška reprezentacija FrancuskeDenis ŠrederFranc VagnerViktor Vembanjama

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara