Svetislav Pešić (©Reuters)
Svetislav Pešić (©Reuters)

Pešić: Naša jedina kalkulacija je pobeda i da izbegnemo najbolje prvoplasirane timove

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.08.24. | 22:30

"U četvrtfinale je najbolje ući sa pobedom, nego da se izgubi", kaže selektor

Ostala nam je još jedna utakmica do kraja grupne faze Olimpijskih igara i sami biramo svoju sudbinu - hoćemo li da budemo najbolja drugoplasirana ekipa i idemo u drugi šešir, ili ćemo da se bavimo kalkulacijama koje nikada nisu dobre, odnosno da budemo treći kako bismo izbegli Amerikance do potencijalnog finala.

U srpskom timu postoji samo jedna kalkulacija - pobeda nad Južnim Sudanom (subota, 21.00)! Sa takvim stavom ekipa ulazi u završni meč prve runde, bez želje da se bavi ikakvim kombinacijama i matematikom sa kojom se ne valja hvatati ukoštac.

Izabrane vesti

"Igramo poslednju utakmicu u grupi, svi ste videli da je, pogotovo oni koji su bili u Manili, Južni Sudan ekipa koja je najviše napredovala. Oni su se pojačali sa trojicom novih igrača, napredovali su individualno i kao ekipa, igraju košarku totalno drugačiju od ostalih. Košarka sa dosta trčanja i šutiranja, brzim odlukama u napadu, izuzetnom atletikom. Ono na čemu treba da se obrati najveća pažnja, imaš ponekad utisak da ih ne zanima ko je na drugoj strani", rekao je Svetislav Pešić i nahvalio sledećeg protivnika:

"Oni igraju sa dosta respekta prema protivniku, cene druge, ali veruju u sebe. Mogu vrlo brzo da naprave i plus i minus 15 razlike. Dosta nezgodan rival za svaku ekipu, pa i nas. Mi smo se prošle goidne dosta dobro pripremili i uspeli smo da njihov visok ritam u odbrani i napadu eliminišemo. Biće nam to ideja i sada. Želimo da igramo dobru košarku sa mnogo entuzijazma i samopouzdanja. Od svih ekipa su najbolji u skoku, 42 u proseku, od čega 17-18 u napadu. To je ekipa koja je stalno u tranziciji, uzimaju prve šuteve, jer se ofanzivni skokovi mnogo teže osvajaju u igri pet na pet, nego kada imaju brojčanu prednost. Moramo da budemo oprezni, ali i odlučni jer ti ofanzivni skokovi vraćaju njima i svakoj ekipi samopouzdanje. To su naizgled male stvari, ali mnogo značajne".

O izgledu kostura i nastavku takmičenja iskusni stručnjak još ne razmišlja u potpunosti. Prvo Južni Sudan, pa sve ostalo.

"Pravo da kažem, razmišljamo o kosturu, ali ne možemo da utičemo na to. Imamo jedan cilj, da odigramo dobru utakmicu i da je završimo pobedom. Zašto? Zato što smo se plasirali za četvrtfinale i pobeda protiv svakog rivala, a pogotovo protiv ovako opasne ekipe, važna je za našu sledeću utakmicu u četvrtfinalu. U tu fazu je najbolje ući sa pobedom, nego da se izgubi. To je jedina računica, a ko će da nam dođe, videćemo. Nemam nikakvih želja, osim da budemo najbolja drugoplasirana ekipa, čime izbegavamo najbolje prvoplasirane. A sad, ko i šta – ne znam, ne mogu toliko unapred da razmišljam".

Vanja Marinković nosi prošlogodišnje iskustvo igranja protiv Južnog Sudana.

"Biće teška utakmica. Idemo na pobedu, idemo da pobedimo sa što većom razlikom, kako bismo izvukli što lakšeg protivnika u četvrtfinalu, ako tako nešto uopšte postoji na ovom turniru. Dobra ekipa, igraju dosta agresivno, slična prošlogodišnjoj, ali sada pojačana sa još nekoliko igrača. Slično kao i mi. Dobra ekipa, dobar trener, dobro vođeni. Idemo da se nadigravamo i na pobedu", rekao je povratnik u redove Partizan Mozzart Beta.

Čekamo da vidimo hoćemo li da budemo drugi ili treći i na koga ćemo u četvrtfinalu.

"Ne razmišljamo o nastavku takmičenja. Gledamo, ali ne idemo previše unapred, ne gledamo dalje od meča sa Sudanom".



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijePariz 2024Svetislav PešićVanja Marinković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara