Karlik Džons (©Reuters)
Karlik Džons (©Reuters)

Umalo čudo: Južni Sudan ubacio 100 poena Amerima, novi Partizanov plej upisao tripl-dabl

Vreme čitanja: 3min | sub. 20.07.24. | 23:09

Afrička selekcija imala 16 poena razlike u prvom poluvremenu, i plus jedan na 20 sekundi pre kraja, ali ipak izgubila u pripremnom meču pred OI (101:100).

Umalo čudo nad čudima, senzacija nad senzacijama! Ko je mogao da pretpostavi da će od svih selekcija sa kojima će košarkaši SAD-a odmeriti snage u pripremnom periodu pred Olimpijske igre, najviše muke zadati Južni Sudan. Afrička reprezentacija je većim delom susreta u londonskoj O2 areni bila ta koja se pitala za sve, imala sredinom drugog kvartala i do 16 poena prednosti, na 20 sekundi pre kraja i plus jedan posle trojke Džej Ti Tora ali je na kraju, u ludom finišu, ipak položila oružje - 101:100 (24:26, 20:32, 37:18, 20:24)!

Može o mnogo čemu da se piše pošto je za 40 minuta košarke bilo dosta utisaka, ali definitivno moramo prvo da kažemo koju od novom plejmejkeru Partizana, Karliku Džonsu, koji je odigrao fantastičan meč i ostvario tripl-dabl! Na kraju je duel okončao sa 15 poena (7/19 za dva, 0/2 za tri, 1/1 sa penala) te po 11 skokova i asistencija, a imao je i šut za pobedu u poslednjem napadu, međutim nije bio precizan. To ipak, nimalo ne kvari njegov ukupni performans, kao i celog tima koji je ozbiljno pokazao zube prvim favoritima za zlato sa kojima će se sresti i u grupnoj fazi Igara.

Izabrane vesti

Navijači crno-belih već sada zadovoljno trljaju ruke i ne mogu da dočekaju trenutak kada će nekada najboljeg strelca NBA G lige videti u dresu svog kluba. Ako je sposoban da ovako "pleše" protiv "tima snova", šta će tek sve uraditi na evroligaškom nivou. Živi bili pa videli!

Posebno je Džons briljirao u poslednjoj deonici kada je praktično na svoju ruku držao ekipu u igri. Četvorostruki uzastopni olimpijski šampion je preokret napravio u poslednjem minutu treće deonice kada je vratio vođstvo prvi put još od početnog minuta. Potom su uspeli izabranici Stiva Kera da koliko-toliko kontrolišu rezultat u odlučujućoj četvrtini iako su im Sudanci konstantno disali za vratom. I na kraju zamalo uspeli da upišu trijumf.

Čovek odluke je bio Lebron Džejms. Kralj je posle tajmauta pokazao da je i sa punih 40 godina i dalje "ćaća". Velemajstor i lider tima prepunog zvezda. Ma šta god neki drugi govorili. Na kraju je utakmicu okončao kao najefikasniji u svom taboru, sa 23 poena te po šest asistencija i skokova. Vau! Uz njega su sjajni bili Entoni Dejvis koji je upisao dabl-dabl (15 poena, 11 skokova), kao i Džoel Embid koji je uz 14 poena imao i sedam uhvaćenih lopti. Stef Kari je imao 12, a Entoni Edvards 11 poena.

Kod Sudanaca je uz Džonsa fenomenalan bio Martin Šajok. Bivši as Fenerbahče je brojao do 25 poena, a posebno "ubitačan" bio je sa polukružne linije odakle je pogodio šest šuteva iz 12 pokušaja. I sa tim bio faktor velike prednosti svog tima u prvih 20 minuta. Tor, koji je mogao da izraste u heroja kada je pogodio trojku iz ugla se zaustavio na 14 poena, dok je novi član Fenera, Venjen Gebrijel uknjižio 11.

Nije ovaj meč bio samo upozorenje za Amerikance, već i za našu reprezentaciju koju takođe u Lilu očekuje okršaj sa debitantom na Olimpijskim igrama. Istina je da smo ih veoma lako savladali lani na Mundobasketu, međutim jasno je da je ova ekipa od tada dodatno napredovala. Očigledno toliko da može da igra na jedan posed sa najjačom reprezentacijom sveta.

Koliko su ih zapravo namučili pokazuje i podatak da su im za poluvreme ubacili 58 poena. Naspram 44 koliko su primili. U četiri meča koliko su Ameri odigrali u pripremi za Igre i to protiv ozbiljnih ala kao šti su Kanada, Australija i Srbiji, daleko najviše su Sudanci naškodili Kerovim momcima. Orlovi su za 20 minuta ubacili 45 poena, Kenguri 37, a Kanađani 33.

Zapravo, Amerikanci su dobili samo treću deonicu, ali to vrlo ubedljvo. Postigli su 37 poena, a primili samo 18. To je naposletku koštalo Sudance senzacionalnog slavlja.


tagovi

Karlik Džonskošarkaška reprezentacija SADJužni SudanPariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara