Nemanja Bjelica (©Star Sport)
Nemanja Bjelica (©Star Sport)

Tužan rastanak Zvezde i Bjelice: Kad srce hoće, a telo ne sluša

Vreme čitanja: 5min | uto. 10.10.23. | 11:31

Duško Ivanović ga je želeo u timu, on je hteo da još jednom obuče crveno-beli dres i pokuša da pomogne klubu da se vrati na jadranski tron, ali su povrede učinile svoje...

U životu mnogih vrhunskih sportista postoje kraći ili duži intervali superiornosti, kada mogu sve i znaju da im je svet pod nogama. Spletom raznih okolnosti, taj naboj koji te drži visoko može gotovo preko noći da se pretvori u osećaj nemoći i tada se nađeš u rascepu sa emocijama, odnosno rastrzan između želja i realnosti. Kada nešto silno želiš i radiš preko granica mogućnosti kako bi uspeo, ali ne ide. Znate ono, kada srce hoće, a telo ne sluša...

Tako je igra sudbine podelila karte Nemanji Bjelici. Njegov povratak na Mali Kalemegdan posle trinaest godina naterao je da zaigra srce navijačima Crvene zvezde. Jasno je bilo svima da to nije Bjelica iz dana kada je sa epitetom MVP Evrolige otišao u NBA ligu, pa ni Bjelica koji se sa šampionskim prstenom vratio u Evropu pre godinu i kusur, ali Profesor je Profesor. I tu nema spora.

Izabrane vesti

Pamte nešto starije pristalice Crvene zvezde vreme kada je Svetislav Pešić lansirao Belog kao tada nepoznatog talenta iz austrijskog kluba Trajskihena i da je bio tu kada je klubu bilo najteže. Otišao je nakon dve godine u potrazi za boljim životom, a za sobom je ostavio nadu da će se jednog dana vratiti kao velikan kako bi obnovio ljubav sa svojom Zvezdom.

Dogodilo se to ovog leta po želji Duška Ivanovića, spreman da pokuša još jednom posle silnih problema sa kojima se muku mučio prošle godine. Došao je, hteo je, probao i nije išlo. Košarkaškim kuloarima je krenulo, a medijima se brzo proširila vest da je posle mesec dana završena saradnja Crvene zvezde i Nemanje Bjelice. Iako se vicešampion Jadranske lige nije oglasio tim povodom, sa više strana objavljeno je da 35-godišnji as neće biti deo kluba u nastavku sezone. Čak je isplivala vest da je osvajač svetskog i evropskog srebra sa Srbijom odlučio da okači patike o klin, mada to još nije potvrđeno...

Ono što je u ovom trenutku izvesnije jeste da je Bjelica završio svoj drugi boravak u Crvenoj zvezdi posle mesec dana. Prema informacijama Sportkluba, saradnja nije raskinuta, već je potpisani otvoreni ugovor završen i neće biti produžen. Zvezda se na ovakav vid sporazuma odlučila kako bi se obezbedila u slučaju da Bjelica ne bude u mogućnosti da odgovori izazovu. Prema određenim informacijama, bio je to model sličan onom kada se Pero Antić vraćao u crveno-bele. Tada je sa dogovoreno da Fenerbahče, baš kao i sada, pokrije veći deo plate. U slučaju Nemanje Bjelice je to 80 odsto, kako se prošlog meseca pisalo.

Antić je ostao do kraja takmičarske 2017/18 kod Dušana Alimpijevića i kasnije Milenka Topića sa kojim je osvojio Superligu Srbije. Bjelica svoj san da osvoji trofej sa voljenim klubom neće moći da ostvari, kao ni da zaigra sa Milošem Teodosićem u istom klubu.

“Neostvarena želja mi je da igram sa Teom u istoj ekipi, a da to nije reprezentacija”, rekao je Bjelica pre pet godina u intervjuu za Mozzart Sport.

Povreda je učinila svoje. Zatim i psiha. Tokom priprema za Evrobasket, Bjelica je u meču sa Crnom Gorom doživeo povredu lista u trenutku kada oko njega nije bilo nikog. Malo ko je tada mogao da pretpostavi da će to biti prekretnica njegove karijere, odnosno da posle toga za njega više ništa neće biti isto.

Nije otišao na Evropsko prvenstvo, a od inicijalne povrede proveo je skoro celu prošlu sezonu u relapsima i oporavku što ga je uvelo u začarani krug iz kojeg se i dalje nije izvukao. Vraćao bi se treninzima, počinjao ispočetka i onda bi ponovo osetio bol u listu zbog čega bi morao na pauzu. I tako ukrug... Tako je prve minute odigrao tek u martu, ali nijednog trenutka sa ulogom kakvu je trebalo da ima.

Sve je to dovelo do toga da mu se Fenerbahče zahvali i poželi mu sreću u daljoj saradnji. Pojavila se Crvena zvezda, spremna da mu ponudi dom i šansu da odigra bar još jednu sezonu u eliti pre nego što zaista okači patike o klin. Duško Ivanović je želeo da obnove saradnju kako bi Zvezda u rotaciji imala još jednog istaknutog asa evropske košarke. Ostalo je samo na tome.

Nemanja Bjelica je bio voljan da pomogne, da pokuša još jednom sa idejom da bude spreman za početak sezone. Povreda je opet napravila problem, što se negde prenelo i na psihološki momenat. To će najbolje reći sportisti koji u svojim karijerama trpeli mnogo zbog zdravstvenih problema - teško je izvući se kada se jednom uvuče crv sumnje i stvori određeni strah od nove povrede, torture prolaska kroz fizikalne terapije, individualne programe i mukotrpan rad kako bi povratio formu... To se u neku ruku dogodilo i NBA šampionu sa Golden Stejtom.

Prve naznake da postoje određene prepreke pojavile su se kada ga nije bilo na listi registrovanih igrača za Evroligu. Posle trijumfa nad Igokeom Duško Ivanović je na pitanje o statusu Nemanje Bjelice rekao kako je “bolje da to kaže medicinski deo tima“, uz potvrdu da se radi o povredi. Posle nekoliko dana zatišja proširila se informacija o tužnom rastanku.

Nekada se jednostavno ne poklope sve kockice. Nesporna je bila želja Crvene zvezde i Nemanje Bjelice da počnu ljubav ispočetka, ali to izgleda nije bilo moguće iz više razloga. Pre svega zdravstvenih. Kako god bude dalje odlučio, popularni Beli zauvek će imati poštovanje navijača i ostaće zauvek ono “šta bi bilo, kad bi bilo“. Veliki je Nemanja Bjelica, jedan od najboljih srpskih košarkaša i stubova reprezentacije kada su se postavljali novi temelji sa Dudom Ivkovićem na čelu Srbije.

Mnogi će verovatno reći, bili Zvezdin navijač ili ne, da je šteta što će od Bjelice u crveno-belom ostati uspomene u vidu utakmica sa priprema, fotografija sa treninga i uoči početka sezone... Zaslužio je više.


tagovi

Nemanja BjelicaKK Crvena zvezdaEvroligaABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara