Trka s umorom i vremenom, pehar je na talonu

Vreme čitanja: 6min | ned. 17.02.19. | 10:29

Hoće li se kuglica zaustaviti na crveno ili crno?

Došao je dan finala, trenutak kada će pehar s imenom možda i najvećeg srpskog košarkaškog asa svih vremena dobiti vlasnika za 2019. godinu. Branilac titule je tu, prvi izazivač je tu. Najveća srpska svetkovina i potraga za Svetim gralom (TV Arenasport, 17.00), na dobro poznatom mestu.

Ne pamti se kada je poslednji put termin finala izazvao tako veliku diskusiju u javnosti. Podsetimo, Crvena zvezda je još uoči svog četvrtfinalnog meča protiv Dinamika zatražila pomeranje satnice utakmice u nedelju, bez obzira na to ko bio drugi finalista, zbog premalo vremena za odmor i oporavak. Posle sastanka na nivou Saveza i držaoca televizijskih prava, odlučeno je da sudar večitih rivala ostane u 17 časova. Setimo se da je finale Kupa Radivoja Koraća poslednji put u rano predveče odigrano 2015. na istoj lokaciji. Crvena zvezda je tada uzela kup trijumfom nad Mega Bemaksom (80:74), a svoj polufinalni okršaj s Partizanom odigrala je dan ranije baš od 21 čas...

Izabrane vesti

Četiri godine kasnije, situacija je donekle slična. Zvezda je ovog puta savladala Megu u polufinalu, a za trofej će se boriti s Partizanom. Crveno-beli su svoje obaveze u Čairu završili oko 23.30, posle čega su se vratili u hotel na večeru i odmor. Raspored kaže da će ekipa već nešto posle 15 časova biti u dvorani, što znači da će igrači srpskog šampiona u idealnom slučaju za odmor imati manje od 15 sati. Partizan je s te strane u određenoj prednosti. Doduše, "prednost" u ovakvoj situaciji, kada se zna da je na talonu pehar i da je na repertoaru večiti derbi, je relativna stvar. Ekspedicija Parnog valjka je već i pre 20 časova bila u svom hotelu, međutim pitanje je u kakvom će sastavu nastupiti večeras. 

Osim nedovoljno spremnog Radeta Zagorca i Alekseja Nikolića zbog povrede - administrativni problem Zvezdu muči sa Odžom, Fajeom i Riversom - utakmicu bi mogao da propusti i Stefan Janković. Podsetimo, krilni centar je doživeo nezgodnu povredu krajem druge četvrtine polufinalne utakmice protiv FMP kada je glavom udario u parket posle pada. Tom prilikom slomio je zub - imao operaciju zuba nekoliko dana ranije, zbog čega je propustio Novi Pazar - i zadobio rasekotinu usne, ali je skener pokazao da potresa mozga nema. O njegovom učešću u finalnom meču odlučivaće se tokom dana, odnosno posle treninga kada će klupski doktor izneti svoju procenu, a u obzir će se uzeti i Jankovićev subjektivni osećaj. 

Iako MOZZART kvote za finale daju veće šanse Crvenoj zvezdi, Milan Tomić je pred drugi ovosezonski duel ulogu favorita prebacio u dvorište Partizana. Svestan je i strateg Crvene zvezde da je njegov tim daleko od idealne forme. Ali, bar su Branko Lazić i društvo našli pravu formulu za predstojeće finale i ogleda se kroz prizmu onoga što je viđeno protiv Mege u četvrtom periodu. Zvezda je odigrala baš onako kako svi u crveno-belom i žele - maksimalno angažovano u odbrani, koncentrisano u napadu i, pre svega, timski gotovo savršeno! To je igra kojom je Crvena zvezda razbijala protivnike u prethodnom delu sezone i upravo se tome nadaju u sudaru s najvećim protivnikom. 
"Možemo bolje, kada je finale svako da sve od sebe. Derbi, finale, nikome ne treba dodatni motiv. Malo je vremena, ali moramo da odmorimo telo", poručio je Ognjen Dobrić.

Mada je ponovo izgledala loše na početku utakmice, kao u grču, Crvena zvezda je uspela da se trgne i podigne lestvicu mnogo više kako je vreme odmicalo. Bili Beron se razbudio i ponovo izgleda kao šuterska mašina, spremna da zatrpa obruč svakog protivnika. To je i dokazao sa 20 poena u drugom poluvremenu protiv Mege. Stratos Perperoglu je posle deset dana muke sa leđima našao svoj idealni sistem i ponovo je mamio uzdahe publike. Nisu potezi grčkog veterana toliko atraktivni, koliko se u svakom vidi ta prefinjenost, elegancija, dok iz njega izbija iskustvo nakupljeno kroz pečalbu u najvećim evropskim klubovima. Osim toga što Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac, pored Džoa Reglanda izgledaju sve sigurnije, posebna je priča Majk Cirbes. Vodile su se polemike oko njegovog povratka u tim, pogotovo kada je odlučeno da bude u timu pre Majkla Odža, ali i ovakav Cirbes je, realno, i dalje najbolji centar Zvezde. Odžo je u poslednje vreme bio u padu, Dušan Ristić se trudi, ali mu nedostatak kontinuiteta, možda čak i trema smetaju da bude na pravom nivou. Nije ni Cirbes, što se videlo kroz neke promašaje i poteze u subotu uveče, ali svojom energijom sa klupe i stalnim bodrenjem saigrača, kao i nekim detaljima iz igre najavio je da se vraća igrač koga navijači dobro pamte...
"Tim mi veruje, pronalaze me, imao sam dosta otvorenih šuteva. To mi je posao. Bilo je mnogo, mnogo teško, igramo dan za dan protiv ekipa koje igraju izuzetno jako. Naš karakter je proradio u poslednjoj četvrtini protiv Mege, klupa nam je dala dobre minute, što je takođe bitno", poručio je Bili Beron.

Partizan je, priznao je to i Andrea Trinkijeri, protiv FMP pokazao dozu ishitrenosti, odnosno nedostatka koncentracije da se na pravi način završi akcija. Timski duh je gotovo besprekoran, energija je tu i nije upitna, to je bez ikakve sumnje pokretačka snaga Parnog valjka, ali nedovoljna uigranost, posebno među onim mlađim košarkašima, vraćala je Pantere u život. Derbi je druga priča. Dobra šuterska forma Vanje Marinkovića - pet dalekometnih hitaca protiv FMP - otvara novi front, ali se Trinkijeri nada da bi u finalu mogli da se raspucaju Aleks Renfro i(li) Markus Pejdž. Očekivalo se da bi Đorđe Gagić mogao da još jednu dobru rolu posle Novog Pazara, ali ga je trener iskoristio samo u šest minuta subotnjeg meča. Da li kao meru poštede za finale, ili nešto drugo, videćemo... Svakako će veliki teret pasti na leđa Džoka Lendejla. Centar iz Australije ima šutersku prednost u odnosu na Cirbes i Ristića, ali fizički će teže parirati dvojici Zvezdinih centara. Lendejl je svoj debi protiv Zvezde odigrao vrhunski, bio prvo ime Partizana na listi i to će se očekivati od njega i večeras. Kapiten Novica Veličković uvek ima poseban motiv kada je na drugoj strani parketa Crvena zvezda i u najavi ovog susreta istakao je koliko težina crno-belog dresa stavlja obavezu da se odigra dobro. 
"Imamo obavezu samo da damo svoj maksimum i to je sve što se traži od nas. To je naša najveća obaveza, pogotovo jer branimo boje Partizana. Što je, samo po sebi, velika obaveza i mnogo je težak ovaj dres".

Iz sedišta Košarkaškog saveza Srbije najavljene su pooštrene mere kontrole u danu utakmice, kako na ulazu u grad, tako i u samom Nišu i posebno oko dvorane. Očekuje se dolazak najvatrenijih pristalica oba kluba, što je godinama unazad znalo da donese velike tenzije na tribinama, ali i probleme... Na kraju dana najvažnije je da utakmica prođe u takmičarskom naboju i da ne bude incidenata koji bi pokvarili dosad odličan utisak iz niškog Čaira. 

Ljubitelje statistike verovatno će zanimati informacija da je u svakom od poslednjih osam međusobnih duela Zvezde i Partizana ukupan zbir poena bio makar 148, a da je srpski šampion slavio u čak šest navrata. Doduše, Partizan je taj koji brani trofej...

Ko god da osvoji Kup Radivoja Koraća, dobiće jak vetar u leđa za finiš sezone i pogotovo najbitniji momenat - start plej-ofa Jadranske lige. Budućnost i Cedevita su već uzeli trofeje u svojim nacionalnim kupovima i ubrizgali potrebno samopouzdanje. Sada ostaje pitanje: Hoće li se kuglica zaustaviti na crveno ili crno polje?

KUP RADIVOJA KORAĆA - FINALE

17.00: (2,55) Partizan (14,5) Crvena zvezda (1,60)

Foto: Star Sport


tagovi

Kup Radivoja Koraća 2019Stefan Janković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara