Mali udaraju na velike

Vreme čitanja: 5min | čet. 13.02.20. | 08:02

Kreće Kup Radivoja Koraća u Nišu

Dok još nismo stigli da udarimo ni dlanom o dlan, stigla je sredina februara i polako ulazimo u završni i najzanimljiviji deo sezone. Kup Radivoja Koraća dolazi kao odlična uvertira za završne borbe na Jadranu, ali i u Košarkaškoj Superligi, gde će se ekipe boriti za titulu prvaka naše zemlje. Kao i nekoliko godina unazad, čitav turnir biće organizovan u niškom "Čairu", a kako se čini, očekuje nas puna dvorana.

Kao i obično, osam klubova nastupiće ove sedmice u Nišu. Tako nam iz ABA lige "stižu" Partizan, Crvena zvezda, FMP i Mega, iz domaćeg prvenstva kao prvoplasirani i trećeplasirani tim dolaze Borac i Dinamik, Sloboda je pravo učešća obezbedila plasmanom u finale, a potom i osvajanjem Kupa KSS (mada bi se kao drugoplasirani tim domaćeg šampionata svakako našla u Nišu), a krug zatvara Radnički sa Krsta.

Izabrane vesti

Žreb je održan pre oko dve nedelje u Beogradu, a već tada je nagovešteno da večiti derbi nećemo moći da gledamo sve do samog finala. Naravno, ukoliko do njega uopšte i dođe, jer smo bili svedoci velikih iznenađenja na Kupu Radivoja Koraća kroz nekoliko prethodnih godina, kao i sve većem porastu kvaliteta kada je reč o timovima koji dolaze iz Košarkaške lige Srbije.

Četvrtak nam donosi utakmice prva dva četvrtfinalna para. U premijernom će ekipa Crvene zvezde odmeriti snage sa BKK Radničkim u duelu koji će za goste biti istorijski na svaki mogući način. Klub koji je u drugom stepenu Kupa na putu do finala između ostalog uspeo da eliminiše i ekipu Novog Pazara, koja se takmiči u ABA 2 ligi, sigurno će imati veliku želju da se prikaže srpskoj javnosti u najboljem svetlu. Uprkos činjenici da se ove sezone u Drugoj muškoj ligi Srbije nalaze u samoj sredini tabele, čini se da bi učešće na finalnom turniru Kupa Radivoja Koraća moglo da im da dodatni zamajac da, ako ne ove, onda sledeće sezone, obezbede plasman u najviši rang takmičenja.

Pogled na Kup iz Zvezdinog ugla: Trofej bi doneo novu energiju pred finiš sezone

Radnički s Krsta: Iz druge lige do Kupa s trenerom od 26 godina i Vukom Karadžićem

Tim Dragana Šakote, sa druge strane, nastavlja sa putovanjima, pa će tako odmah nakon gostovanja u Moskvi i Baru, faktički i nekoliko narednih dana najverovatnije provesti u Nišu. Crveno-beli žele da skinu Partizan sa trona, uspeli su da ih nedavno pobede i u večitom derbiju, pa ne treba ni najmanje sumnjati da će isto pokušati da urade i ovog vikenda. Međutim, do finala prvo treba doći.

Tako, ukoliko uspeju uspešno da prebrode ekipu BKK Radničkog, u polufinalu će ih dočekati bolji iz duela između Mege i Slobode. Odmah na prvi pogled možemo da kažemo da će nas na tom duelu, kako god okrenuli, dočekati "atomska" košarka, na veliki broj poena, pošto su oba kluba poznata po brzom, agresivnom i atraktivnom stilu igre. Košarkaši iz Užica ove sezone predstavljaju verovatno i najlepšu priču Košarkaške lige Srbije, trenutno dele prvo mesto sa ekipom Borca iz Čačka, osvojili su Kup KSS, pa samim tim sa velikim ambicijama dolaze na noge Megi.

CRVENA ZVEZDA OSVAJAČ KUPA – 1,85

RADNIČKI OSVAJAČ KUPA – 2.000

Sezona tima Dejana Milojevića do sada nije bila baš najblistavija, ali bi na kraju mogla da dobije "prelaznu" ocenu. Pobedom protiv Cibone, košarkaši Mege napravili su veliki korak ka opstanku u ABA ligi i uz nekoliko dobrih partija u završna tri kola, mogli bi da se domognu sigurne zone, a da ujedno izbegnu i put u mukotrpan baraž gde bi igrali sa drugoplasiranim timom iz ABA 2 lige.

Što se tiče programa u petak, njega će otvoriti mali beogradski derbi između FMP-a i Dinamika. Železnik i Dorćol, te ABA i ABA 2 liga, ukrstiće koplja u sred "Čaira", a prošlogodišnja dešavanja mogla bi da nagoveste veoma uzbudljiv meč. Klub koji nastupa u narandžastim dresovima je prošle sezone ozbiljno namučio Crvenu zvezdu, delovalo je da će čak uspeti da je eliminiše iz daljeg toka takmičenja već u četvrtfinalu, ali je na kraju ipak poklekao nakon penal završnice.

Megin srećan pogled na vitrine

Kada Užičani umesto kola zaigraju pod obručima

Sa druge strane, mnogi su ove sezone isticali da tim Vlade Jovanovića igra "najlepšu košarku na Jadranu", pošto su se momci iz beogradskog pregrađa dugo nalazili na mestu koje vodi u plej-of. Ipak, serijom nešto lošijih rezultata početkom aktuelne kalendarske godine, ispali su iz te trke, pa su mogli u potpunosti da se fokusiraju na Kup Radivoja Koraća, gde će tražiti plasman u samu završnicu.

PARTIZAN OSVAJAČ KUPA – 1,85

FMP OSVAJAČ KUPA – 25,0

Za kraj, ostavljen je možda i najzanimljiviji okršaj ove runde između Partizana i Borca iz Čačka. Gosti iz grada sa Morave izgleda konačno prave ključni korak ka plasmanu u ABA ligu, a zajedno sa Slobodom će se do samog kraja boriti za titulu nacionalnog šampiona u Košarkaškoj ligi Srbije. Trener Marko Marinović je uspeo da napravi pravu kombinaciju mladosti i iskustva, koja je uspela da izdrži sve peripetije i težak raspored koji je na snazi za svakoga ko nastupa na dva fronta.

O timu Andree Trinkijerija ne vredi trošiti mnogo reči. Plasman u četvrtfinale Evrokupa, te pobede nad Virtusom i Budućnošću u poslednjih sedam dana, sigurno daju crno-belima veliki zamah pred učešće na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća. Naravno, umor će biti izuzetno važan faktor kada govorimo o timu Partizana, koji je prethodne sedmice u samo sedam dana igrao tri jako zahtevna i teška duela u ABA ligi i Evrokupu. Naravno, timovi koji igraju u petak moraju da se "pozdrave" sa danom odmora pred polufinale, pa crno-bele u slučaju pobede protiv Borca već u subotu čeka duel sa boljim iz meča FMP – Dinamik.

MEGA BEMAKS OSVAJAČ KUPA – 60,0

BORAC OSVAJAČ KUPA – 400

SLOBODA UŽICE OSVAJAČ KUPA – 800

DINAMIK OSVAJAČ KUPA – 1.000

Ponovo se ove sezone dosta govorilo o stranim igračima koji imaju prava nastupa na Kupu Radivoja Koraća, kvalitetu košarke, te samom takmičenju uopšte. Generalno, ovo je prilika da "mali" udare na "velike" i da vidimo u kakvom nam se stanju nalazi domaća košarka. Borba izostati neće, a valjda će i kvalitet doći.

KUP RADIVOJA KORAĆA

Četvrtfinale

Četvrtak:

17.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -38,5) BKK Radnički (1,85)
19.30: (1,85) Mega Bemaks (hendikep – 24,5) Sloboda Užice

Petak:

17.00: (1,85) FMP Železnik (hendikep -27,5) Dinamik
19.30: (1,85) Partizan (hendikep -21,5) Borac Čačak

Foto: MN Press, KK Mega Bemax / Ivica Veselinov


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara