Košarkaši Srbije (©FIBA Basketball)
Košarkaši Srbije (©FIBA Basketball)

Sve manji prostor za manevar, Srbiji treba šest pobeda za siguran put na Mundobasket

Vreme čitanja: 5min | pet. 01.07.22. | 11:45

Prvo Belgija, pa sve ostalo...

Poraz od Letonije nije samo doveo Srbiju u nelagodnu poziciju uoči druge faze kvalifikacija za Mundobasket, već je izvukao najslabije napadačko izdanje ne samo ove, već svih ekipa naše zemlje koje su se našle na parketu tokom tri ciklusa kvalifikacija – za Mundobasket 2019, za Evrobasket 2022. i Svetski kup naredne godine. Dosadašnji negativni rekord držali su igrači koji su poraženi na Kritu od Grčke (63:70) u razigravanju za Kinu...

Pošto je Belgija deklasirala Slovačku i obezbedila prolaz dalje, Letonija u drugu fazu ulazi sa skorom 3-1 i boljim međusobnim odnosom u dvomeču sa Srbijom, koja sada mora da vrati dugove iz novembra i pobedi u Nišu kako bi sa istim odnosnom započela avgustovski ciklus. Belgija bi u tom slučaju dalje prošla sa jednom pobedom i tri poraza.

Izabrane vesti

Za one koji možda ne znaju, rezultati mečeva sa Slovačkom ne računaju se u nastavku iz razloga što je Grupa B sa kojom se ukrštamo “skraćena“ na tri selekcije pošto je Belorusija diskvalifikovana, pa su tako Grčka, Turska i Velika Britanija automatski prošli dalje. Situacija u Grupi B je sledeća – Grčka nosi sa sobom tri pobede i poraz od Velike Britanije, koja u nedelju od 17 časova po srednjoevropskom vremenu dočekuje Tursku u Njukaslu. Obe ekipe trenutno imaju skor 1-2.

Puleni Ergina Atamana su u ovom susretu favoriti, a iako još nije određeno 12 igrača koji će se pojaviti na parketu dvorane na severu Ostrva, poznato je da su u kombinaciji Šejn Larkin, Furkan Korkmaz, Džedi Osman, Alperen Sengun, Sertač Šanli, Melih Mahmutoglu... Dakle, više nego respektabilan sastav.

Posle utakmice u Rigi Srbiji je za plasman na Mundobasket potrebno šest pobeda! Počev od Belgije u nedelju. Za miran san ekipa Svetislava Pešića treba da nadigra Veliku Britaniju oba puta – dobila Grčku rezultatom 78:69 kod kuće na startu kvalifikacija – baš kao i Tursku koja će izvesno biti direktan takmac za jednu od tri pozicije, uz bar polovičan učinak protiv Helena. Gledaćemo često i u dvorište Letonije, ali da bismo mi bili sigurni šest pobeda znači i siguran plasman dalje. Odnosno, da u narednih sedam utakmica dozvolimo jedan poraz. Ponavljamo, situacija može da se koriguje shodno rezultatima konkurencije...

Za početak druge faze sve selekcije imaće na raspolaganju najbolje igrače, za Srbiju će izvesno nastupati Nikola Jokić, Letonija će biti jača za Kristapsa Porzingisa, a Grčka za Janisa Adetokunba. Uz, naravno, ostale prvotimce koji nisu bili na raspolaganju u dosadašnjim kvalifikacijama... Zavisno od rasporeda utakmica u poslednjoj nedelji avgusta, znaćemo i dalji put do sigurnog učešća na Svetskom kupu, odnosno šta nas čeka u utakmicama kada klupske sezone startuju.

Kako je na talonu overavanje vize za veliko takmičenje Grčka i pogotovo Turska sigurno će iskoristiti benefite dobre komunikacije sa klubovima da pozovu što više evroligaških košarkaša. To će i Svetislava Pešića primorati da izvuče ono najbolje od večitih koji će naredne jeseni zajedno nastupati u Evroligi. Tu se javlja potencijalni problem u slučaju novog preklapanja kalendara dva takmičenja, odnosno da se klupske i reprezentativne utakmice igraju istog dana ili u razmaku manjem od 24 časa, što je dosad redovno bio slučaj. Isto se odnosi i na asove iz drugih evropskih klubova najvišeg ranga.

NAJSLABIJE OFANZIVNO IZDANJE SRBIJE

Vanja Marinković (©FIBA Basketball)Vanja Marinković (©FIBA Basketball)

Ako je i postojala ideja da se protiv šuterske ekipe kakva je Letonija igra na manji broj poena, defanzivna izvedba je bila dobra u dve i po četvrtine, odnosno dok sastav Luke Bankija nije prodisao zahvaljujući Arturu Kurucu i njegove tri trojke u kratkom intervalu koje su prelomile utakmice.

Srbija je dobrim odbrambenim rotacijama terala protivnika da bira šuteve iz teških pozicija, najčešće preko ruke ili na isteku napada što je uz dobru rolu pre svih Alekse Avramovića dovelo do vođstva od šest poena na poluvremenu, odnosno devet razlike u ranoj fazi treće četvrtine. Tako smo, uostalom, limitirali braću Bertans na samo tri poena zbirno za poluvreme, Davisa na 2/10 sa distance za ceo susret, Dairisa na 0/3 sa istog odstojanja i nula poena, dok je Rihard Lomaš prikupio tek sedam poena posle onih 33 u Beogradu prošlog novembra.

Ipak, od neiskorišćene kontre za +11 i prve Kurucove trojke sve se okrenulo naopačke! Posle 31 poena na poluvremenu i 34 posle 24 minuta, Orlovi su u narednih 16 ubacili samo 25 poena. Toliko je Letonija ubacila pre odlaska na veliki odmor, da bi u roku od nekoliko minuta serijom 26:4 overila trijumf koji će biti od izuzetne važnosti za nastavak takmičenja. Do kraja je domaćin za nešto više od četvrtinu i po sasuo 39 poena u koš Srbije.

Srbija je utakmicu završila sa samo 21 pogotkom iz igre u 60 pokušaja što je svega 35 odsto preciznosti! Nedostatak adekvatnog učinka Nemanje Bjelice, Ognjena Jaramaza, Filipa Petruševa i Bobana Marjanovića u oba smera dodatno je zakomplikovao posao jer su bili slabije karike odbrane što nisu mogli da nadomeste u napadu - zbirno dali osam poena - pa je sav pritisak pao na leđa Alekse Avramovića koji u nastavku nije mogao da zadrži nivo iz prvog dela kada je ubacio svih 16 poena. Dejan Davidovac i Vanja Marinković radili su deo posla koji je bio do njih, ali ni bilo očekivano da oni rešavaju utakmicu. Gubitak Marka Jagodić Kuridže zbog povrede može da predstavlja dodatni teret, dok je Dušan Ristić pokazao da u ovom trenutku možda zaslužuje minute više od nekih drugih...

Realni problemi postoje. Problemi koji moraju da se reše preko noći jer već u nedelju sledi Belgija gde pobeda ne sme da se dovede u pitanje.

PROJEKCIJA TABELE PRED DRUGU FAZU

Grčka 3-1

Letonija 3-1 (bolji međusobni skor od Srbije)

Srbija 2-2*

Turska 2-2**

Belgija 1-3*

Velika Britanija 1-3**

* - pod uslovom da Srbija dobije Belgiju;

** - pod uslovom da Turska savlada Veliku Britaniju.


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023Svetislav PešićNemanja BjelicaAleksa AvramovićDejan DavidovacOgnjen JaramazFilip PetruševBoban Marjanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara