Aleksa Avramović (©FIBA Basketball)
Aleksa Avramović (©FIBA Basketball)

Srbija izbegla težak poraz u Rigi, igrali samo Avramović i Davidovac

Vreme čitanja: 5min | čet. 30.06.22. | 20:19

Komplikovanijim putem kroz nastavak kvalifikacija, Marko Jagodić Kuridža se povredio

Sada je definitivno jasno - Srbija je izabrala komplikovaniji put u nastavku kvalifikacija za Mundobasket nakon poraza od Letonije u Rigi. Moglo je da bude i ubedljivo, završilo se jednocifrenom razlikom. Kako se rezultati iz prve - ne računajući mečeve sa Slovačkom - prenose u drugu fazu, a u završnicu takmičenja prolaze samo tri najbolje plasirane ekipe novoformirane grupe, Orlovi nisu u situaciji kakvu su priželjkivali i moraće da vade kestenje iz vatre protiv Grčke, Turske i Velike Britanije, dok u duelu sa Letonijom sada imaju lošiji međusobni skor - 66:59 (13:12, 12:19, 21:7, 20:21).

Danima, čak i sedmicama se o okršaju u Rigi govorilo kao najvažnijem u prvoj fazi kvalifikacija, ali Srbija je konkurentna bila samo dve i po četvrtine. Sve je palo u vodu posle propuštene šanse na polovini treće deonice za +11, što je Letoniji dalo tračak nade i ubrzo se ta iskra pretvorila u seriju 22:4, a +9 našeg sastava u narednih pet minuta pretvorilo se u -8!

Izabrane vesti

Utakmica je tada potpuno otišla na vodenicu ekipe Luke Bankija i više nije bilo šanse da se vratimo u život. Naši košarkaši u tom petominutnom intervalu nisu mogli da pogode ništa iz igre, čak nisu mogli da povežu ni dva slobodna bacanja, a kada se ušlo u takvu vrstu problema nepisano pravilo kaže da obično sledi kazna koju je Letonija servirala u vidu revanša sa kamatom za poraz u Beogradu pre sedam meseci.

Ono što boli možda i više od samog poraza jeste igra Srbije koja bez obzira na sve nije postojala od momenta kada je domaćin počeo da pogađa šuteve sa distance. Čak i tokom uvodnih 25 minuta kada smo vodili, igra je zavisila najviše od Alekse Avramovića i Dejana Davidovca. Bek Partizana predvodio je listu strelaca Srbije sa 16 poena, s tim što je sve ubacio u prvom delu utakmice. Nije se pojavio niko ko bi preuzeo bar delić odgovornosti od njega i bar ga delimično rasteretio u nastavku, što je ubrzo postao veliki problem od kojeg nije moglo da se pobegne, kao ni od kasnijeg poraza. Dojučerašnji univerzalac Crvene zvezde nije ostvario značajniji napadački učinak, ali je radio baš ono što se od njega i očekivalo - bio je defanzivno na visokom zadatku, aktivan na skoku i pravovremenim reakcijama iz drugog plana bio prava podrška prvom strelcu ekipe. Skupio je devet poena, pet skokova i po dve asistencije i ukradene lopte. U sastavu koji ima toliko individualnog, ne i timskog kvaliteta, svakako nije moglo ni smelo sve da padne samo na njihova leđa.

Andrejs Gražulis (©FIBA Basketball)Andrejs Gražulis (©FIBA Basketball)

Vanja Marinković se povremeno pojavljivao kao moguće rešenje u napadačkim akcijama Srbije, ali je većinu od svojih 12 poena upisao u momentima kada je pitanje pobednika već bilo rešeno. A rešeno je zahvaljujući X faktorima utakmice Arturu Kurucu, bratu nekadašnjeg prvotimca Partizana Rodiona, te Andrejsu Gražulisu. Kuruc je sasuo tri trojke kojim je potpuno okrenuo momentum posle serije promašaja kompletnog tima, pokazao da može lopta na dno mrežice i kako, čime je ubrzo najavio pobedu. Promašaj Nemanje Dangubića iz kontre za +11 Kuruc je pretvorio u prvi hitac koji je nadahnuo saigrače da krene u totalnu ofanzivu, dok je Gražulis velike probleme pravio u reketu i doveo zaostatak na minimalac. Novom trojkom Kuruc je na tri minuta pre kraja treće četvrtine doneo prvo vođstvo Letoniji još od završnice poluvremena, da bi trećim dalekometnim pogotkom uvećao razliku koju do poslednjeg zvuka sirene više nije ni ispuštala.

Srbija je večerašnji meč izgubila gotovo na identičan način kao u Monsu prošlog novembra. Jedna slaba četvrtina u vodu je bacila sve ono što se gradilo u ranijoj fazi utakmice. Tada je to bila poslednja, sada treća deonica u kojoj je Srbija ostala na samo sedam poena! Boban Marjanović dvaput, Nemanja Bjelica i Vanja Marinković imali su pokušaje sa linije slobodnih bacanja u minutima kada se Letonija izdizala i svaki put su ostali polovičnog učinka. Nijedan pokušaj iz igre nije mogao da se pretvori u nešto konkretno, pritisak je počeo da se nagomilava do te mere da je “ugušio“ Orlove...

Osim poraza, naša reprezentacija je potencijalno izgubila Marka Jagodić Kuridžu koji se povredio u drugom periodu kada mu je na levu nogu pao Dairis Bertans. Prilikom pada letonski šuter je zaradio udarac u arkadu, dok se iskusni srpski košarkaš uhvatio za stopalo, a posle intervencije sa klupe izašao je uz pomoć saigrača i više se nije vraćao na teren.

Slabo veče imali su igrači od kojih se očekivalo mnogo više. Tražila se najbolja verzija Nemanje Bjelice, a on je susret završio sa jednim poenom i tri promašaja iz igre za bezmalo 21 minut. Filip Petrušev je za 20 minuta ostao bez učinka pod košem Letonije, a Dušan Ristić je za upola manje vremena uradio mnogo više – šest poena, tri skoka i jedna asistencija. Donedavni košarkaš Efesa jeste imao deset skokova, ali se u njegovoj igri videlo da dugo nije igrao takmičarsku košarku. Baš kao ni Boban Marjanović koji je imao po četiri poena i uhvaćene lopte za nešto manje od 12 minuta. Ognjen Jaramaz se takođe nije proslavio sa samo jednom trojkom u 21 minut... Kuruc je kod Letonije imao 13 poena, šest asistencija i četiri skoka, po deset poena ubacili su Gražulis i Klavs Čavars, dok su braća Bertans ostala na limitiranom učinku. Davis je zabeležio osam poena uz 3/11 iz igre (2/10 za tri), dok je Dairis ostao bez realizacije.

Sledeću utakmicu Srbija igra u nedelju od 21 čas, kada dočekuje Belgiju u Nišu.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - 5. kolo

Grupa A

Letonija - Srbija 66:59

/Kuruc 13 - Avramović 16/

Belgija - Slovačka 102:59

/Obasohan 18 - Abrham 15/



tagovi

Nemanja BjelicaSvetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijeAleksa AvramovićDejan DavidovacFilip Petrušev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara