Nemanja Bjelica i Boban Marjanović (©Star Sport)
Nemanja Bjelica i Boban Marjanović (©Star Sport)

Srbija među retkim selekcijama sa iskusnim NBA igračima u kvalifikacijama

Vreme čitanja: 4min | sre. 22.06.22. | 20:41

Najviše opcija imaju Ergin Ataman i Vensan Kole, a Hrvatska i Slovenija igrače sa najvećim ulogama u klubovima

Klupske sezone su završene, spisak Svetislava Pešića za junsko-julske kvalifikacije ugledao je svetlost dana, ali s obzirom na tajming na njemu se ipak nisu našli svi potencijalni kandidati na koje će stručni štab računati tokom priprema za Evropsko prvenstvo i u napadu na prvo zlato posle dve decenije.

Na Nikolu Jokića za ovu akciju se nije računalo zbog NBA ograničenja i kako bi što spremniji dočekao vreme pred Evrobasket, Bogdan Bogdanović je operisao koleno, Vasilija Micića, Nikole Kalinića, Vladimira Lučića, Nikole Milutinova, Marka Gudurića, Nemanje Nedovića i još nekih nema zbog povreda ili premora zbog dugih klupskih sezona, ali to ne znači da kvaliteta i iskustva u redovima Srbije nema.

Izabrane vesti

Orlovi će u naredne dve utakmice biti među retkima koji će moći da računaju na igrače sa višegodišnjim radnim stažom u NBA ligi. Nemanja Bjelica i Boban Marjanović javili su se selektoru Pešiću i potvrdili da će biti tu, što će i te kako značiti ostatku ekipe koja ipak nema preteranog takmičarskog iskustva, pogotovo sa velikih događaja. Bjelica reprezentativni dres oblači kao NBA šampion sa Golden Stejtom i neko ko je kod Stiva Kera bio igrač uloge i važne minute skupio je u konferencijskom finalu sa Dalasom i borbi za titulu protiv Bostona. Za prosečno 16 minuta na parketu beležio je 6,1 poen, 4,1 skok i 2,2 asistencije uz 36,2 odsto za tri i 46,8 odsto iz igre. Sa Srbijom je osvojio srebro 2014. godine, a povrede su ga sprečile da zaigra 2016. u Riju i godinu dana kasnije u Istanbulu. Marjanović se nije naigrao, svega 23 utakmice kroz celu sezonu uz tek 5,6 minuta na parketu gde je ipak skupio 4,3 poena i 1,7 uhvaćenih lopti. Džejson Kid ga nije koristio u velikim intervalima, zbog čega njegova potrošnja nije bila velika, s tim da ostaje upitno da li će za kratko vreme moći da uhvati takmičarski ritam potreban za ono što dolazi krajem meseca.

Kako bilo, Bjelica i Marjanović spadaju u red igrača čije je reprezentativno iskustvo veliko i značiće selektoru Pešiću da prebrodi dve važne utakmice od kojih će mnogo zavisiti koji ćemo skor preneti u drugu fazu kvalifikacija.

Pored Srbije, još 12 nacionalnih selekcija računaće na svoje NBA asove u pripremama, ali ostaje da se do kraja iskristališe ko će na kraju sigurno navući opremu sa državnim grbom. Na primer, Crna Gora neće moći da računa na Nikolu Vučevića i Marka Simonovića, pa tako komšije sa kojim smo bili u državnoj zajednici neće imati NBA igrače na raspolaganju. Hrvatska i Slovenija mogu da se pohvale ozbiljnim iskustvom svojih asova. Na spisku Damira Mulaomerovića našli su se vrsni šuter Jute Bojan Bogdanović i centar Los Anđeles Klipersa Ivica Zubac, dok Aleksandar Sekulić ima obećanje najboljeg igrača Dalasa i člana idealne NBA petorke Luke Dončića da će igrati za svoju zemlju! Na spisku je i prekaljeni Goran Dragić koji krajem meseca planira da se zvanično oprosti od reprezentacije kojoj je zajedno sa Dončićem doneo evropsko zlato 2017, što je ujedno i najveći uspeh ove zemlje na međunarodnoj sceni.

Za razliku od Srbije, Hrvatske i Slovenije koji će igrati na Evrobasketu, što znači da će NBA igrači početi da "troše" dozvoljenih 28 dana već sada, naredni rival Orlova Letonija tih briga nema i zbog toga Davis Bertans može da trenira bez nekih ograničenja. On se uveliko individualno priprema za susret u Rigi 30. juna, baš kao i Goga Bitadze u Gruziji za gostovanje Ukrajini i duel sa Španijom kod kuće.

Nemačka može da se pohvali prisustvom Denisa Šredera koji se doduše nije mnogo potrošio u Bostonu, pa je kasnije otišao u Hjuston, dok će Češka biti jača za svog najboljeg igrača Tomaša Satoranskog. Turska i Francuska sa po četiri NBA igrača imaju najveći izbor. Na širem spisku Turske našli su se Furkan Korkmaz, Džedi Osman, Apleren Sengun i Omer Jurtseven, a na kraćem Francuske Petr Kornelije, Džejlen Hord, Teo Maledon i Frenk Nlikina.

Ostaje još da se vidi ko će i koliko minuta dobiti za konačni kraj takmičarske 2021/22...

NBA IGRAČI U JUNSKO-JULSKIM KVALIFIKACIJAMA

BOSNA I HERCEGOVINA – Luka Garza (Detroit);

HRVATSKA – Bojan Bogdanović (Juta), Ivica Zubac (LA Klipers);

ČEŠKA – Tomaš Satoranski (Vašington);

FRANCUSKA – Petr Kornelije (Denver), Džejlen Hord (Oklahoma), Teo Maledon (Oklahoma), Frenk Nlikina (Dalas);

NEMAČKA – Isak Bonga (Toronto), Denis Šreder (Hjuston);

GRUZIJA – Goga Bitadze (Indijana);

GRČKA – Jorgos Kalaicakis (Oklahoma);

IZRAEL – Deni Avdija (Vašington);

LETONIJA – Davis Bertans (Dalas);

SLOVENIJA – Luka Dončić (Dalas), Goran Dragić (Bruklin – bez kluba);

TURSKA – Furkan Korkmaz (Filadelfija), Džedi Osman (Klivlend), Alperen Sengun (Hjuston), Omer Jurtseven (Majami);

UKRAJINA – Aleks Len (Sakramento), Svi Mihaljuk (Toronto).

KOMPLETAN SPISAK SRBIJE

Aleksa Avramović (Partizan)

Aleksa Uskoković (Mega)

Aleksa Novaković (Borac)

Ognjen Jaramaz (Bajern)

Danilo Anđušić (Monako)

Miloš Teodosić (Virtus)

Vanja Marinković (Baskonija)

Dejan Todorović (Tenerife)

Nemanja Dangubić (Partizan)

Uroš Trifunović (Partizan)

Dejan Davidovac (Crvena zvezda)

Nemanja Bjelica (Golden Stejt)

Balša Koprivica (Partizan)

Boriša Simanić (Mega)

Marko Jagodić Kuridža (Budućnost)

Filip Petrušev (Efes)

Dušan Ristić (Fuenlabrada)

Marko Pecarski (Borac)

Boban Marjanović (Hjuston)

Nikola Jović (Mega).



tagovi

Kvalifikacije za Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija SrbijeBoban MarjanovićNemanja BjelicaSvetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara