Nikola Jokić (©MN Press)
Nikola Jokić (©MN Press)

Jokićev povratak velika Pešićeva pobeda, ali Srbija prvo mora da se izbori sa izazovom letnjih kvalifikacija

Vreme čitanja: 5min | sre. 15.06.22. | 18:13

Dok se misli o napadu na zlato u Berlinu roje, malo je onih koji trenutno razmišljaju o tome šta reprezentacija treba da napravi u junsko-julskim kvalifikacijama

Srbija može da odahne, neizvesnost oko učešća Nikole Jokića na Evropskom prvenstvu u septembru trajala je kraće od nekih ranijih i odluka dvostrukog uzastopnog MVP najjače košarkaške lige sveta da leto posveti reprezentativnoj akciji može da se podvede kao velika pobeda selektora Svetislava Pešića i direktora Dragana Tarlaća.

Višemesečni kontakti, posete u SAD i razgovori sa najboljim igračem Denver Nagetsa urodili su plodom i ublažili efekat vesti da Bogdan Bogdanović (najverovatnije) propušta Evrobasket zbog operacije desnog kolena. Kako će nacionalna selekcija izgledati sa Nikolom Jokićem tek će se iskristalisati na pripremama i pogotovo tokom grupne faze u Pragu, kada bude potpuno jasno ko će oko 27-godišnjeg Somborca činiti tim.

Izabrane vesti

Svetislav Pešić kao čovek sa ogromnim trenerskim iskustvom zna da reprezentacija sa Jokićem zahteva "denverizovanje" Srbije iliti ono što je kao načelna ideja postojalo u kratkom selektorskom mandatu Igora Kokoškova. Tada se radilo na tome da trener Nagetsa Majkl Meloun ima savetodavnu ulogu, vodili su se intenzivni pregovori oko njegovog angažmana za olimpijski turnir... Orlovi nisu odleteli u Tokio nakon brodoloma od kojeg se i danas oporavljamo, Kokoškov više nije na kormilu, a ulazak Melouna u stručni štab više nije opcija.

Pešić od prvog dana gradi svoj koncept u kojem veliki prostor daje nadolazećim snagama. Osim komunikacije putem telefona ili oči u oči, prekaljeni trenerski as nije dosad imao mogućnost da radi sa članovima A tima. Izuzev kapitena Miloša Teodosića koji je bio prisutan na otvaranju kvalifikacija za Svetski kup, u tesnoj pobedi nad Letonijom i porazu od Belgije... Ipak, kao neko ko je godinama i decenijama bio okružen najvećim evropskim i svetskim košarkaškim zvezdama, te doneo poslednja dva reprezentativna zlata pre tačno dvadeset godina, Pešić zna kako da se postavi prema našim vedetama i to je nešto što radi od prvog dana kada je preuzeo komandu.

Sa Jokićem postoji samo jedna opcija - da postane apsolutni lider Srbije iliti centralna figura reprezentacije. To ukratko znači - neko oko koga će da se vrti igra reprezentacije i od njega polazi svaka akcija. Da dobije slobodu kakvu uživa u Denveru godinama. Tako je, uostalom, Jokić bez drugog i trećeg igrača tima - Džamala Marija i Majkla Portera Džuniora - odveo Nagetse do plej-ofa gde su ubrzo eliminisani, ali i sam plasman u doigravanje označen je kao veliki rezultat shodno realnim okolnostima. Kako se može čuti, među potencijalnim kandidatima za reprezentativni dres oseća se optimizam zbog Jokićevog povratka i što je najvažnije doživljavaju ga kao prirodnog vođu, što je samo jedan od preduslova za uspešan pohod na evropsko zlato.

Svetislav Pešić je u nekoliko javnih obraćanja isticao kako ga svi isključivo pitaju za Nikolu Jokića i da ekipu ne čini dvanaest najboljih igrača, već grupa koja se najbolje uklapa u tim projektovan da napadne tron Starog kontinenta. Od danas će svaka dalja računica stručnog štaba ići kroz prizmu lika i dela najkorisnijeg igrača NBA lige dve godine zaredom, iako je plan da se zadrži srž svih dosadašnjih uspeha reprezentacije, gde će sve polaziti od tima, odlične hemije u svlačionici i dobro pripremljenog plana za egzekuciju. Osim toga, Jokićev potvrdni odgovor može pozitivno da utiče i na druge.

Dok se misli o napadu na zlato u Berlinu roje, malo je onih koji trenutno razmišljaju o tome šta reprezentacija treba da napravi u junsko-julskim kvalifikacijama. Poslednjeg dana juna Srbija gostuje u Rigi Letoniji jačoj za Davisa Bertansa koji se individualno priprema za ovu utakmicu. Tri dana kasnije u Niš dolazi Belgija kojoj smo ostali dužni nakon poraza u prvom okršaju. Kako se svi rezultati iz prve faze prenose u novu grupu koja se ukršta sa onom gde su Grčka, Turska i Velika Britanija, jako je važno kakav će skor dalje nositi igrači Srbije. Letonija nam je u Beogradu zadala veliki problem, imala prednost 35 minuta i slavili smo rezultatom 101:100 zahvaljujući hladnokrvnosti Marka Jagodić Kuridže sa linije slobodnih bacanja. Belgija nam je već pokazala koliko je nezgodan protivnik, Letonce je pošteno namučila kao gost, pa je teško unapred pisati bodove. Bodove koji će nam i te kako biti potrebni kako bismo u daljem nadmetanju sa pomenutim rivalima u novoj grupi overili plasman na Mundobasket.

Zbog toga je od izuzetne važnosti da Srbija predstavi konkurentan sastav za mečeve krajem ovog i početkom sledećeg meseca. Planove selektora Pešića remete klupske sezone i nije samo Srbija u problemu, već praktično svi kojima reprezentativci igraju završnice prvenstava jer faktori fizičke i psihičke iscrpljenosti posle deset iscrpljujućih meseci - uključujući i pripreme - ostavlja posledice. Mnogo se poslednjih godina priča o potrošnji igrača na evropskom kontinentu na tri, četiri ili čak pet meridijana bez reprezentacija i prave uporedne analize sa NBA asovima koji pod protekcijom najvećeg košarkaškog sistema razmišljaju samo o jednom takmičenju.

Razdor u evropskoj košarci doveo je do toga da klupske sezone traju gotovo do kraja juna, posle čega se očekuje da se posvete reprezentaciji, u ovom slučaju kvalifikacijama, pre nego što zaista predahnu i odmore telo. Zbog toga je direktor Tarlać sa razlogom u današnjem obraćanju pozvao na "razumevanje i strpljenje" po pitanju spiska za susrete sa Letonijom i Belgijom. Srpski evroligaši mahom su i dalje u završnicama sezona, od Miloša Teodosića sa Virtusom u Italiji - već postoji nagoveštaj da neće igrati kvalifikacije -, preko Vladimira Lučića i Ognjena Jaramaza sa Bajernom u Nemačkoj, do Nemanje Nedovića sa Panatinaikosom u Grčkoj i Danila Anđušića sa Monakom u Francuskoj. Plus Crvena zvezda i FMP koji još igraju za titulu u srpskom prvenstvu. Mega Mozzart je u utorak završila, čačanski Borac nešto ranije...

Ma koliko srpska liga sada više i nema impuls kakav bi postojao da Partizan nije odlučio da se povuče, crveno-beli i Panteri još treba da odigraju bar još dve utakmice kako bi stavili tačku na takmičarsku 2021/22. Vasilije Micić, Marko Gudurić, Nikola Milutinov su tek završili sa obavezama, NBA igrači moraju da vode računa o maksimalnih 28 dana raspolaganja nacionalnim selekcijama, a treba računati i momke koji čekaju NBA angažmane, one sa povredama ili koji su vukli razne probleme tokom proteklih meseci kako bi izneli teret klupskih sezona...

Pred Savezom i pre svega dvojcem Pešić - Tarlać je veliki izazov - da reprezentacija bude najbolja u datom momentu i da se ispoštuju želje svih kandidata.



tagovi

Nikola JokićSvetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023Evrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara