Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić (©MN Press)
Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić (©MN Press)

Selektor potvrdio, igrači iz NBA manje od mesec dana na raspolaganju reprezentaciji

Vreme čitanja: 2min | čet. 05.05.22. | 20:57

Svetislav Pešić tokom gostovanja na televiziji N1 govorio o brojnim temama, a dotakao se i famoznog osiguranja

Izabrane vesti

“Postoji dogovor između FIBA i NBA gde igrači, ne samo naši nego u celom svetu, mogu da budu na raspolaganju reprezentacijama 28 dana treninga. Šta to znači – ako je prvenstvo Evrope 1. septembra, minus 28 dana, Bjelica, Bogdanović, Jokić, Marjanović, Pokuševski, mogu da počnu pripreme 4. avgusta. Ako oni budu igrali u junskim kvalifikacijama, to je osam-devet dana, oni više nemaju 28 nego 20 dana. Računa se sve. To znači da pripreme za Evrobasket mogu da počnu 12. ili 13. avgusta. Za tih 28 dana troškove osiguranja snosi FIBA i oni po pravilima ne smeju više od tog perioda da budu u treningu“, rekao je Pešić tokom gostovanja u emisiji "360 stepeni" na televiziji N1.

Prema dogovoru NBA i FIBA, to osiguranje pokriva našim internacionalcima iz SAD (odnosno svim NBA igračima koji žele da igraju za nacionalne timove) maksimalno 28 dana u reprezentativnom programu pre početka Evrobasketa, računajući i osam dana junoskog prozora (utakmice se igraju u terminu 30. juni - 3. juli i 22. avgust - 30. avgust, ali NBA osiguranje "upisuje" i dane za pripremu, od 27. juna) i Evrobasketa (1. septembar - 18. septembar)

Dakle, ako bi Bjelica, Jokić, Bogdanović, Marjanović i Pokuševski igrali u junu, pripremama za avgustovski prozor (22-30. avgust) i Evrobasket (1-18. septembar) mogli bi da se priključe tek nekoliko dana pre početka druge faze kvalifikacija za Svetski kup, jer osiguranje ne bi moglo više da im "pokrije".

Oni mogu da rade i mimo toga?

Ne, ne mogu više od 28 dana. Ako planiramo, primera radi, da počnemo pripreme 1. avgusta, dođu Teodosić, Jaramaz, Kalinić, Lučić... Tog dana Jokić ne može da trenira sa ekipom, nego sa svojim trenerom individualno

Koliki je to problem?

Nemci kažu – nema problema, samo rešenja. Za mene je to izazov, za koji želim da pronađem rešenja“.


tagovi

Aleksej PokuševskiBoban MarjanovićNemanja Bjelicakošarkaška reprezentacija SrbijeBogdan BogdanovićNikola JokićSvetislav PešićKSSEvrobasket 2022

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara