Detalj posle poraza Srbije od Italije (©Star Sport)
Detalj posle poraza Srbije od Italije (©Star Sport)

Više nemamo ugled kao nekad, pred Tokio smo mislili da treba samo da se pojavimo i drugi će da skinu gaće

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.05.22. | 22:47

"Imali smo dva reprezentativna prozora i ono što sam prošao sa tim fantastičnim momcima me jako čini srećnim. Da bih nekog motivisao, neko mora i mene da motiviše. Sada želim da napravimo nešto da proizvedemo što više igrača za Zvezdu i Partizan, da Mega, Borac i FMP igraju evropska takmičenja, a ne da nam igrači idu u Rumuniju i Mađarsku“, kaže Svetislav Pešić

Problemi klupske košarke u Srbiji i Evropi, sa kim želi da razgovara o rešenjima, muka sa osiguranjem NBA igrača i koga vidi kao najvažniji šraf reprezentacije. O svemu tome pričao je Svetislav Pešić na televiziji N1, ali tu nije kraj.

Svetislav Pešić je veliki prostor dao srpskoj košarci i šta treba da se dogodi kako ne bi prošlo još 20 godina kako bi se došlo do novog reprezentativnog zlata. Već su prošle dve decenije od dana kada je tadašnja Jugoslavija harala planetom, a Pešić smatra da moraju da se naprave korenite promene kako bismo nove zlatne generacije gledali u skorijoj budućnosti...

Izabrane vesti

“Sve se menja, prioriteti, odnosi, sistemi i kalendari takmičenja, ne samo na nivou aktuelnog konflikta između FIBA i Evrolige. Rekao bih da je tako i na prostoru bivše Jugoslavije... Pravila su tu da bi se poštovala, a selekcija mladih igrača je presudna. Ko može da se bavi košarkom, a ko vrhunskom košarkom. Šta želim da kažem, ima mnogo onih koji žele da igraju košarku, ali ne i mnogo onih koji mogu da igraju vrhunsku košarku. Ono što se na našim prostorima nije promenilo je popularnost košarke. A potencijala je sve manje... Ponosan sam jako što sam prisustvovao jednom događaju u organizaciji KSS, postoji velika motivacija i velika je radost dece. Zato kod nas u srpskoj košarci raste odgovornost“.

Šta je kult reprezentacije?

“Iskreno, trudim se da sa ljudima koji vole košarke i vole srpsku košarku i koji žele da ona ide napred, investiram svakodnevno dovoljno vremena da nešto nauče. Dugo nisam bio u Srbiji, pa se svakodnevno informišem sa brojnim ljudima. Pričamo, razgovaramo, otkrivamo... Ne želim da bude kako sam ja ovde došao da nekom držim predavanja. Moje je da probam da našu košarku menjamo, da se prilagođavamo po modernim uslovima. Sistem takmičenja, sa aspekta trenerskog posla, može da bude selekcija igrača, razvoj igrača, primenjiva metodika treninga, čuvena jugloslovenska metodika po ćemu smo svuda poznati. Ali, bez adekvatnog sistema takmičenja, nema napretka i neće ga biti. To moramo da menjamo, da nam to bude rezervoar za razvoj igrača“.

Prisetio se jednog važnog detalja, zatim i dao predlog...

“Imao sam fantastično iskustvo sa igračima Crvene zvezde dok sam bio trener. Svaki dan proveden tamo bio je sjajan. Svaki dan van dvorane bio je za zaborav. Imali smo dva reprezentativna prozora i ono što sam prošao sa tim fantastičnim momcima me jako čini srećnim. Da bih nekog motivisao, neko mora i mene da motiviše. Sada želim da napravimo nešto da proizvedemo što više igrača za Zvezdu i Partizan, da Mega, Borac i FMP igraju evropska takmičenja, a ne da nam igrači idu u Rumuniju i Mađarsku“

Evropsko prvenstvo igra se od 1. do 18. septembra i Srbija ima veliku šansu da konačno osvoji zlato...

“Evrobasket je za mene daleka budućnost, ali je jako važno takmičenje za brojne igrače. Imaćemo dovoljno vremena da se dobro spremimo, da dobrim programom kompenzujemo nedostatak dana za rad. Moj fokus su na kvalifikacijama za Mundobasket. Ne plašim se ničega, pa ću reći i ovo – ako se ne budemo menjali i ako nešto ne promenimo, neće biti rezultata. Ne znamo šta nas čeka u drugoj fazi gde nas čekaju Turska, Grčka i Velika Britanija. Mi smo sve osvojili po nekoliko puta, a otkako smo samostalna država nismo uzeli nijedno zlato. Tako smo mislili i za kvalifikacije za Tokio, mi samo treba da se pojavimo na terenu, drugi će da skinu gaće i to je to. Mi više nemamo ugled kakav smo imali nekad. Iako postoji individualni kvalitet, samo moramo malo bolje da se organizujemo i biće bolje“.

Da li se zna kada ćemo da dobijemo nacionalni trenažni centar?

“Pre neki dan me Saša Danilović obavestio da je Ministarstvo sporta obavestilo da trenažni centar treba ubrzo da počne da se gradi. Papiri su svi završeni, počeće gradnja u blizini Pionira. To je nešto što raduje sve nas koji smo u košarci“.

Koliki je podstrek ili problem igračima što imamo selektora koji je veliko svetsko ime?

“Znate kako, u nekoj svojoj karijeri koja traje već 40 godina, nekada sam mislio da se pobeđuje zato što sam ja trener. Mislio sam da sam toliko dobar i zato se pobeđuje. U međuvremenu sam shvatio da trener nikad ne sme da bude iznad ekipe. Igrači svakako moraju da znaju da je najvažnija osoba u njihovom razvoju trener. Ako to shvate i ako se tu napravi balans, tu rezultati postoje. Tamo gde toga nema – nema ni pobede“.

Dosta ste putovali otkako ste preuzeli reprezentaciju i gledali brojne kandidate za nacionalni dres?

“Sada idem u Kragujevac, da gledam juniorsko prvenstvo Srbije. To je fantastična generacija, oni su kandidati za reprezentaciju. Imam neka imena, neću da ih imenujem. Idem da vidim kakvi su, celu tu generaciju za koju smatram da će biti budućnost srpske košarke“.



tagovi

Svetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara