(©Reuters)
(©Reuters)

Samo pobeda Srbiju zanima

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.08.24. | 10:12

Košarkaši danas (21.00) na zatvaranju grupne faze OI protiv Južnog Sudana igraju za plasman u četvrtfinale

Pobeda i ništa više. Ili ništa manje. Samo to košarkaše Srbije treba da zanima. Nikakve druge kalkulacije kao što su pobeda sa ovolikom ili onolikom razlikom kojom bi pomogli Grcima (mada je trijumf sa što većim koš količnikom uvek poželjan) ne treba da im zaokuplja misli. Računica je za momke Svetislava Pešića jasna - slavlje nad selekcijom Južnog Sudana na zatvaranju Grupe C (21.00) postavlja ih na drugo mesto i time ih u četvrtfinale šalje na Australiju.

Šta god ko mislio, neće večerašnji okršaj sa afričkom selekcijom biti lak. Mada, to je Orlovima potpuno jasno. Svesni su da debitant na Igrama nije vreća za udaranje, već atletski vrlo moćna ekipa koja zaslužuje poštovanje. I koja je od prošlogodišnjeg Mundobasketa napredovala više od bilo koje druge reprezentacije. Na šta je između ostalog ukazao i Pešić u uvodu ovog duela.

Izabrane vesti

"Igramo poslednju utakmicu u grupi, svi ste videli da je, pogotovo oni koji su bili u Manili, Južni Sudan ekipa koja je najviše napredovala. Oni su se pojačali sa trojicom novih igrača, napredovali su individualno i kao ekipa, igraju košarku totalno drugačiju od ostalih. Košarka sa dosta trčanja i šutiranja, brzim odlukama u napadu, izuzetnom atletikom. Ono na čemu treba da se obrati najveća pažnja, imaš ponekad utisak da ih ne zanima ko je na drugoj strani."

Lani su se dva tima srela takođe u meču grupne faze, i vrlo ubedljivo je trijumfovao naš tim (115:83). Sada neće biti toliko lako s obzirom da su se izabranici Rojala Ajvija u Lilu već revanširali jednom dužniku sa Filipina (pobedili Portoriko 90:79), dok su i protiv Amerikanaca imali periode vrlo dobre igre (izgubili 86:103). Neki bi rekli, čak i bolje od Srbije.

Sve u toj ekipi počinje od novog plejmejkera Partizana, Karlika Džounsa koji je predvodnik. Imaju vrlo dobre skakače i šutere poput Nunija Omota, Venjana Gebrijela i Mariana Šajoka. Sve u svemu dobar spoj mladosti i iskustva, kao i atleticizma i tehnike.

"Oni igraju sa dosta respekta prema protivniku, cene druge, ali veruju u sebe. Mogu vrlo brzo da naprave i plus i minus 15 razlike. Dosta nezgodan rival za svaku ekipu, pa i nas. Mi smo se prošle goidne dosta dobro pripremili i uspeli smo da njihov visok ritam u odbrani i napadu eliminišemo. Biće nam to ideja i sada. Želimo da igramo dobru košarku sa mnogo entuzijazma i samopouzdanja. Od svih ekipa su najbolji u skoku, 42 u proseku, od čega 17-18 u napadu. To je ekipa koja je stalno u tranziciji, uzimaju prve šuteve, jer se ofanzivni skokovi mnogo teže osvajaju u igri pet na pet, nego kada imaju brojčanu prednost. Moramo da budemo oprezni, ali i odlučni jer ti ofanzivni skokovi vraćaju njima i svakoj ekipi samopouzdanje. To su naizgled male stvari, ali mnogo značajne", zaključio je Pešić.

Kvalitet je svakako na strani naših momaka koji su deklasiranjem Portorika (107:66) podigli samopouzdanje na maksimim posle neslavnog završetka prvog meča protiv SAD-a (84:110). Pobeda ne sme da se dovede u pitanje nijednog trenutka. Bilo kojom razlikom, jer je to jedino bitno za našu selekciju. Pa onda na Australiju. I u ključne borbe za medalju.


KOŠARKA - OLIMPIJSKE IGRE

Grupa C, subota:

17.15: (1,95) Portoriko (hendikep 35,5) SAD (1.85)

21.00 (1,07) Srbija (25,00) Južni Sudan (9,00)



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijePariz 2024Južni Sudan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara