Nuni Omot, Aleksandar Đorđević i Hose Alvarado (©FIBA Basketball, ©Star Sport)
Nuni Omot, Aleksandar Đorđević i Hose Alvarado (©FIBA Basketball, ©Star Sport)

Protivnici Srbije u Manili: Kina gleda ka Đorđeviću, Grand Theft Alvarado oslonac Portorika, Južni Sudan ima igrače u NBA

Vreme čitanja: 8min | sub. 29.04.23. | 18:36

Orlovi otvaraju grupnu fazu sa ekipom koju vodi naš nekadašnji selektor

Dobar žreb za grupu i projekcija za drugu fazu takmičenja najavljuje Srbiji ozbiljan izazov za četvrtfinale Mundobasketa. Ako se karte budu poklopile lepo, imaćemo priliku da se u Manili konačno osvetimo Italiji za sve što nam je napravila u Beogradu pre dve i Berlinu prošle godine, što bi zapravo trebalo da bude najveći izazov za Orlove u uvodnih pet utakmica takmičenja.

No, da ne trčimo pred rudu, Srbija prvo mora da napravi dobar posao protiv Kine, Portorika i Južnog Sudana, pre nego što uopšte bude razmišljala o drugoj fazi, a onda i četvrtfinalu gde se unapred "crtaju" SAD, Grčka ili Litvanija.

Izabrane vesti

Naša reprezentacija takmičenje otvara protiv Kine koju sa klupe predvodi Aleksandar Đorđević. Naš nekadašnji selektor preuzeo je novu reprezentaciju koja za budućnost ima velike ambicije i bio joj je potreban čovek koji može iste da iznese. Zato je vrh kineskog Saveza na čelu sa živom legendom Jaom Mingom doneo odluku da se po plasmanu na Mundobasket zahvali selektoru Duu Fengu i umesto njega zaposli Aleksandra Đorđevića.

Srpski stručnjak je poslednje utakmice kvalifikacija iskoristio da ispita teren i predstavi naciji nadolazeće snage od kojih će se neko sigurno naći među dvanaest za Svetski kup. Igrači poput Fanba Zenga, Jongćija Cuija i Boćijaa Đijaa stigli su kao debitanti, ali predstavljaju budućnost kineske košarke, uz Ženlina Žanga koji je nešto iskusniji.

Tandem visokih krila Fanbo - Ženlin započeo je razvojni put u domovini, potom su se školovali u SAD, posle čega su se vratili nazad kao zvezde u usponu kineske lige. Fanbo je važio za ogromnog talenta kineske košarke, prihvatio je i poziv da igra za prestižni program Gonzage, ali je ipak izabrao da se oproba u Razvojnoj ligi gde je tokom sezone 2021/22 nastupao za ekipu Ignajt, najviše zato što je sa univerziteta otišao pomoćni trener Tomi Lojd koji ga je i birao. Prošlog leta pokušao da se izbori za ugovor sa Indijanom i nije uspeo. Od tada nastupa za Peking Dakse.

Žang je i ranije imao iskustva u reprezentaciji Kine, bio je čak i na trening kampu za Mundobasket 2019, ali nije prošao. Pre pet godina bio je na Najki Hup Samitu gde se pojavljuju samo najtalentovaniji igrači sveta. Školovao se u Tulanu dve godine pre nego što je otišao u Liaoninggde je jedan od najboljih igrača.

Posle nimalo prijatnog rezultata na Mundobasketu 2019, kada je zauzela 24. od 32 pozicije, te propuštanja Olimpijskih igara u Kini, Kina je napravila rez i krenula ispočetka. Đorđevićev prethodnik Feng formirao je dobru grupu igrača iz domaćeg prvenstva. U ovim kvalifikacijama čak osmorica igrača odigrali su bar sedam od uvodnih deset utakmica, što je dovelo do overavanja karte za Mundobasket ceo “prozor“ pre kraja kvalifikacija. I to uprkos činjenici da su sve utakmice odigrane van domovine zbog pandemije virusa korona.

Trijumfi nad Japanom u uvodnim utakmicama najavili su dobre kvalifikacije, mada su porazi od Austrlaije ostavili bolne rane i pokazali koliko je Kina ipak daleko od najboljih selekcija. To su bili i jedini neuspesi ove selekcije u kvalifikacijama. I pored toga, Kina se dosta mučila Kupu Azije prošle godine, gde je eliminisana od Libana u četvrtfinalu što je najslabiji učinak još od 2007. godine.

Ći Žu (©FIBA Basketball)Ći Žu (©FIBA Basketball)

Prvi centar ekipe i jedan od najboljih igrača biće Ći Žu. On za hleb zarađuje u Australiji, a očekuje se da bude prva igla ekipe u reketu gde mu je baklju predao Ji Đijanlijan koji bi, bez obzira na to što ima 35 godina, mogao i dalje da bude važan faktor ekipe. Žu je ipak dominirao kvalifikacijama i bio prvi igrač Kine u tri glavne statističke kategorije – prosečnom indeksu korisnosti (21,1), poenima (16,7) i skokovima (10,2). Još jedan zanimljiv centar je Želin Vang koji igra Šangaj Šarks. Jedini je reprezentativac Kine zajedno sa Ruijem Žaom koji je odigrao po deset utakmica, a prosečno je imao 11,5 poena i 6,5 uhvaćenih lopti. Da će centri biti u fokusu Đorđevićeve ekipe potvrđuje i Ćinkui Hu koji je takođe okarakterisan kao kvalitetan domaći igrač.

Plejmejkerske dužnosti dele Ailun Guo koji takođe nastupa za Lianong, te Minghui Sun i Đivej Žao. Biće zanimljivo videti kako će Saša Đorđević formirati ekipu za Mundobasket, odnosno da li će se više igrati unutra gde je kvalitet veći ili spolja, po modernim košarkaškim trendovima.

Portoriko je u poslednje dve utakmice kvalifikacija ušao sa obavezom da dobije obe i to na strani kako bi se nadao prolasku na Svetski kup. I u tome je uspela selekcija koju sa klupe vodi Nelson Kolon. Prvo je pao Brazil posle hica Tremonta Votersa uz zvuk sirene, da bi na zatvaranju kvalifikacija pobeđena i Kolumbija u Medeljinu.

Portoriko je tako sa četiri uzastopne pobede u trenucima kada je ekipa bila pribijen uza zid stigao do 15. učešća na najvećoj planetarnoj smotri, odnosno deseto uzastopno! U Grupi je imao skor 8-4 poput Meksika i Brazila, uz bolji međusobni skor.

Hose Alvarado (©FIBA Basketball)Hose Alvarado (©FIBA Basketball)

Ova selekcija nema više asove poput Karlosa Aroja ili Džej Džej Baree, ali ima zanimljiv sastav koji će svakako biti verovatno i najkonkurentniji Srbiji za vrh tabele. Prva karika tima je Hose Alvarado, plejmejker Nju Orleans Pelikansa. Popularni Grand Theft Alvarado nadimak je dobio zbgo svojih defanzivnih kvaliteta, a pre svega da dobro anticipira situacije i “ukrade“ protivniku loptu. Ove sezone odigrao je 61 utakmicu u NBA ligi, deset kao starter, a beležio je devet poena, tri asistencije, 2,3 uskoka i 1,1 “krađu“.

Verovatno najpoznatiji Portorikanac srpskoj košarkaškoj publici je krilo Crvene zvezde Džon Holand, dok će zajedno sa Alvaradom najveću odgovornost u organizaciji igre imati Tremont Voters. On je prvi deo ove sezone igrao za Pariz zajedno sa Viktorom Vembanjamom, ali se ipak vratio u domovinu gde ponovo nosi dres kluba Hihantes de Karolina. Voters je ozbiljnim ljubiteljima košarke u SAD poznato kao Ruki godine Razvojne lige 2020. gde je nastupao za Mejn, filijalu Bostona. Svojevremeno je igrao Džordan Brend Klasik, Ol star utakmicu srednjoškolaca u SAD, a poput Alvarada takođe je prepoznatljiv po svojoj odbrani.

Gledajući igrači koji su odigrali većinu utakmica u kvalifikacijama, Voters je bio najbolji strelac sa 17,2 poena po meču, na šta je još beležio 6,3 asistencija, tri skoka i dve ukradene lopte. Zanimljivo ime je Đan Klavel, bek Prometeja sa kojim je ove godine stigao do polufinala Evrokupa. Klavel je rasni šuter i jedan od najboljih u ekipi zajedno sa Džordanom Hauardom koji ove sezone igra za Napoli u Palakanestru. Svi izuzev Klavela rođeni su u SAD i vode portorikansko poreklo preko roditelja i u međuvremenu su izabrali da nose dres zemlje iz koje potiču. Za razliku od svih njih prvi centar Ismael Romero rođen je na Kubi. Njegova priča je interesantna, pošto je on sa 19 godina napustio svoju zemlju posle teškog poraza od Bahama (61:81) na Centrobasketu 2012. posle čega je tražio politički azil u Portoriku. Pre dve godine tamošnji Savez ga je naturalizovao i od tada predstavlja Portoriko. Snažan, pokretljiv, opasan u reketu odakle donosi najveću porciju poena za ekipu. Na krilu će glavna uzdanica bio košarkaš Promiteasa i saigrač Nemanje Dangubića Džordž Kondit.

Ogromno pojačanje za Portoriko mogao bi da bude Šabaz Nejpir koji je ove sezone promenio izgled milanske Olimpije i umalo je odveo do četvrtfinala Evrolige posle katastrofalnog početka takmičenja. Poznato ime reprezentacije je i NBA igrač Mo Harkls koji je poslednji angažman imao u Sakramentu prošle sezone...

Južni Sudan je “Pepeljuga“ kvalifikacija za Mundobasket i jedna od selekcija koja će debitovati na najvećoj sceni u Manili. Tekst o istorijskom uspehu države koja je 2011. postala nezavisna već smo pisali, u narednim redovima fokusiraćemo se na igrače koji su nosili reprezentaciju do istorijskog uspeha.

Nuni Omot (©FIBA Basketball)Nuni Omot (©FIBA Basketball)

Regionalna košarkaška publika imala je priliku da gleda dvojicu reprezentativaca Južnog Sudana na delu – Nunija Omota i Kuanija Kuanija. Obojica su nastupali u ABA 2 ligi, Od 20 igrača koji su nosili dres Južnog Sudana, Omot je proveo najviše vremena na terenu – 26,4 minuta po utakmici i odigrao je svih 12 utakmica. On je bio najveća pretnja po protivnike i kvalifikacije je završio sa prosekom 15,1 poena po utakmici, a odigrao je jednu od ključnih uloga u prvom trijumfu u kvalifikacijama ikada. Pre četiri godine nastupao je za MZT iz Skoplja, a posle epizoda u Vestčester Niksima u Razvojnoj ligi i Lejklendu, sada igra za Al Ahli.

U dresu Južnog Sudana svih 12 utakmica odigrali su još Deng Akut, Mareng Gatkut i Padijed Vong, dok je Kuani skupio jedan nastup manje. On je prošle sezone nastupao za Osijek, a trenutno igra za finski Karhu Basket. Još jedan igrač vredan pomena je Madžok Deng koji nastupa u Australiji i igra na poziciji krilnog centar. Jedan od najboljih strelaca ekipe sa 10,6 poena u proseku. U ekipi Kerns nastupa i Bul Kuol koji je na osam utakmica imao 11,5 poena i najbolji je šuter reprezentacije. Prvi skakač je centar Adelejda Deng Akut sa više od šest uhvaćenih lopti.

Posle plasmana na Mundobasket u Savezu se nadaju da bi Luol Deng mogao da ubedi trojicu NBA igrača da obuku dres reprezentacije. Radi se o krilnom centru Šarlota Džej Ti Toru, te centru Los Anđeles Lejkersa Venjemu Gebrijelu i verovatno najpoznatijem imenu Bolu Bolu iz Orlanda, sinu čuvenog asa Manutea Bola.

Ovaj sastav Južnog Sudana, čak i bez pomenutih imena iz NBA, ima najjači tim u svojoj kratkoj istoriji. Ima dosta dokazanih igrača koji nastupaju u Australiji, a otkako je čuveni Luol Deng okačio patike o klin uradio je sve kako bi se Južni Sudan probio na svetsku košarkašku mapu i uspeo relativno brzo u tome.

Da je istorija bila drugačija, dres Sudana nosili bi Manute Bol i Luol Deng, kao i u novijem dobu igrači poput Marijala Šajoka, Toma Mejkera, Mangoka Matijanga, te još nekih poznatih široj košarkaškoj publici.

Srbija je svakako prvi favorit za osvajanje čelne pozicije u Grupi B, ali imaće zanimljiv i egzotičan put do druge faze.

RASPORED SRBIJE NA MUNDOBASKETU

26. avgust

Južni Sudan - Portoriko

Srbija - Kina

28. avgust

Kina - Južni Sudan

Portoriko - Srbija

30. august

Južni Sudan - Srbija

Kina - Portoriko


tagovi

košarkaška reprezentacija KineAleksandar Đorđevićkošarkaška reprezentacija PortorikaMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara