Izgled žreba
Izgled žreba

ŽREB ZA MUNDOBASKET: Srbija odlično prošla, čeka se duel Pešića i Đorđevića

Vreme čitanja: 3min | sub. 29.04.23. | 14:56

U grupi su još Južni Sudan i Portoriko

Košarkaška reprezentacija Srbije igraće u Grupi B zajedno sa Portorikom, Kinom i Južnim Sudanom na Mundobasketu koji će se od 25. avgusta do 10. septembra igrati u Filipinima, Indoneziji i Japanu!

Orlovi će biti smešteni u Kezon Sitiju, najvećem gradu na glavnom ostrvu Luzon i nalazi se u okrugu Manile. Utakmice u Grupama A i B igraće se u dvorani Araneta Koliseum kapaciteta 14.429 gledalaca za košarku.

Izabrane vesti

U drugoj fazi ukrstiće se upravo Grupe A i B kako bi formirali Grupu I, a potencijalni rivali Srbiji biće Filipini, Italija, Dominikanska Republika i Angola.

Izuzetno laka grupa za Srbiju na početku Svetskog kupa, jer će protivnici biti naša redovna mušterija, debitant na najvećoj planetarnoj smotri, te Kina koja će predstavljati najveći izazov. Svi će verovatno jedva čekati da vide duel dva trenerska uma - Svetislava Pešića i Aleksandra Đorđevića. Upravo će susretom protiv Kine Srbija otvoriti grupnu fazu Svetskog kupa i prema sadašnjem rasporedu biće to drugi meč dana, pošto će ranije igrati Južni Sudan i Portoriko. Drugi meč u Grupi Srbija igra sa Portorikom, dok će rival na zatvaranju biti Južni Sudan.

Zanimljivo, ovogodišnjoj Grupi A nedostajala je samo Srbija umesto Dominikanske Republike kako bi se ponovila ista grupa sa Mundobasketa u Kini pre četiri godine kada smo dalje prošli ubedljivo sa prvog mesta. Španija kao branilac titule iz 2019. kreće u odbranu trona iz Grupe G u Džakarti, gde su protivnici još Iran, Obala Slonovače i Brazil.

Najveće interesovanje globalne košarkaške javnosti izazvaće društvo u Grupi C koja se takođe igra na Filipinima, samo u Pasaju gde su smešteni SAD i Grčka! Biće to sudar dve sile na parketu, a pored njih tu su još Novi Zeland i Jordan. Izuzetno zanimljive biće i Grupe E i H. Naime, Grupu E koja će se igrati u Okinavi čine Nemačka, Finska, Australija i Japan, odnosno biće tu tri jaka kandidata za prolaz dalje. U Grupi H koja je smeštena u Džakarti nalaze se Kanada, Letonija, Liban i Francuska! Takođe, tri jaka konkurenta za odlazak u sledeću fazu, s tim što je Francuska ipak izraziti favorit. Još ako Džoel Embid bude izabrao Trikolore...

Reprezentaciju Srbije su u Manili predstavljali generalni sekretar KSS Zlatko Bolić i direktor muške reprezentacije Dragan Tarlać.

GRUPE ZA MUNDOBASKET

GRUPA A (Kezon Siti, Filipini): Angola, Dominikanska Republika, Filipini, Italija.

GRUPA B (Kezon Siti, Filipini): Južni Sudan, SRBIJA, Kina, Portoriko.

GRUPA C (Pasaj, Filipini): SAD, Jordan, Grčka, Novi Zeland.

GRUPA D (Pasaj, Filipini): Egipat, Meksiko, Crna Gora, Litvanija.

GRUPA E (Okinava, Japan): Nemačka, Finska, Australija, Japan.

GRUPA F (Okinava, Japan): Slovenija, Zelenortska Ostrva, Gruzija, Venecuela.

GRUPA G (Džakarta, Indonezija): Iran, Španija, Obala Slonovače, Brazil.

GRUPA H (Džakarta, Indonezija): Kanada, Letonija, Liban, Francuska.

Obelodanjen je i raspored utakmica, a Orlovi će na premijeri igrati protiv reprezentacije Kine, koju sa klupe predvodi bivši selektor Srbije i proslavljeni reprezentativac, Aleksandar Đorđević.

Duel sa Kinezima zakazan je za 26. avgust, a tačan termin odigravanja biće naknadno poznat. Dva dana kasnije izabranici Svetislava Pešića ukrstiće kopllja sa selekcijom Portorika, a tačku na grupnu fazu staviće protiv Južnog Sudana, 30. avgusta.

U drugoj fazi takmičenja, dva prvoplasirana tima iz Grupe B formiraće novu grupu (I), zajedno sa dve najbolje selekcije iz Grupe A, koju čine Angola, Dominikanska Republika, Filipini i Italija.

RASPORED SRBIJE NA MUNDOBASKETU

26. avgust

Južni Sudan - Portoriko

Srbija - Kina

28. avgust

Kina - Južni Sudan

Portoriko - Srbija

30. august

Južni Sudan - Srbija

Kina - Portoriko



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023Svetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara