Nikola Jokić i Bem Adebajo (©Reuters)
Nikola Jokić i Bem Adebajo (©Reuters)

Prestanite sa pričama da smo bolji bez njega: Sa Jokićem u petorci egal sa Amerikom

Vreme čitanja: 2min | ned. 28.07.24. | 20:28

Ponekad statistika sve pokazuje

Kada je Srbija prošle godine gazila na Mundobasketu u Manili bilo je onih infantilnih teza o tome da Nikolu Jokića ne treba više zvati u reprezentaciju, jer jednostavno bez njega – Orlovi imaju bolju timsku igru i hemiju. Kao da je u pitanju neki prolaznik u NBA ligi, a ne najdominantniji igrač današnjice i trostruki osvajač MVP nagrade.

Znao je Nikola Jokić za bolje partije od današnje protiv Lebrona Džejmsa i drugova, ali je za nepun 31 minut demonstrirao suvu klasu, talenat nedokučiv i za brojne asove Stiva Kera. Možda u sportu statistika nekada ne pokazuje sve, ali u slučaju Nikole Jokića i njegovog današnjeg učinka možda otkriva mnogo toga. Odnosno da treba da se prestane sa tim pričama kako smo bolji bez najdmoninantnijeg centra današnjice, verovatno najboljeg Evropljanina u istoriji NBA lige.

Izabrane vesti

Nikola Jokić je za 31 minut na parketu upisao 20 poena, imao pet skokova i autorizovao još osam asistencija. Ali neki drugi podaci upadaju odmah u oči. Sa njim na parketu Srbija je bila u egalu sa Amerikancima, odnosno kada bi se gledao pomenuti interval bilo je 81:81. Bez Jokića u petorci, odnosno u trenucima kada je selektor Pešić morao da ga odmori, NBA asovi su podizali ritam i pravili razliku.

Treba da budemo objektivni i priznamo da smo na Mundobasketu bili vrlo dobri, ali sa Nikolom Jokićem u timu Srbija je još (mnogo) bolja! I to ne pokazuje samo statistika, već je dovoljno pogledati jednu utakmicu Srbije da vam to bude potpuno jasno. Ipak je to najbolji na svetu, u šta nemamo ni najmanju dilemu. Kao što nemamo ni trunku sumnje da je prošlogodišnjem šampionu jako stalo do dresa sa nacionalnim grbom, reprezentacije i saigrača.

Jokić je potreban Srbiji ako želimo do medalje. Ali, prvo da dobijemo Portoriko, pa Južni Sudan. Onda možemo da razmišljamo o četvrtfinalu i da se nadamo da ćemo završiti u drugom šeširu jer će to biti mnogo važno.

Osam minuta bez Džokera na terenu Ameri su dobili sa 29:3. To dovoljno govori koliko je ofanzivna igra našeg tima zavisna od Nikole Jokića. Bio bi to slučaj u svakoj selekciji sveta...



tagovi

Pariz 2024Nikola JokićSvetislav PešićStiv Ker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara