Željko Obradović i Janis Sferopulos (© Star sport)
Željko Obradović i Janis Sferopulos (© Star sport)

Pravila Evrolige za večite: Ne sme trening duži od tri sata, ni pripreme početkom avgusta

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.08.24. | 09:54

Unija igrača Evrolige uvela su pravila koja su na snazi još od 2021. godine

Olimpijske igre su završene, Srbija je ostvarila veliki uspeh osvajanjem medalje, a sada već polako možemo da se okrećemo klubovima. Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda kreću sa pripremama u ponedeljak 19. avgusta. To je zvanični datum koji su večiti odredili kako bi započeli da se pripremaju za sve nove izazove koji ih očekuju u narednoj sezoni na svim frontovima.

Malo striji ljubitelji košarke znaju da su nekada večiti rivali umeli da startuju sa pripremama u prvoj polovini avgusta, uostalom kao što je to ovog leta uradio FMP, Igokea, Mega... Svi oni su već uveliko započeli pripreme, ali za Zvezdu i Partizan važi nešto drugačiji način rada. Unija evroligaških igrača je 2021. godine dogovorila sa Evroligom jasna pravila koje klubovi moraju da poštuju. Od finansija, putovanja, smeštaja, ali i načina treninga.

Izabrane vesti

Naime, klubovi u Evroligi mogu da počnu pripreme za narednu sezonu najranije 35 dana pre početka prvog kola sezone, bez obzira da li je to Evroliga ili domaće takmičenje. U slučaju Crvene zvezde i Partizana to je ABA liga koja počinje 20. septembra. To znači da će večiri rivali imati 32 dana da se spreme za početak nove sezone.

Svaka klupska aktivnost pre toga je na volonterskoj bazi igrača i klub ne može da zahteva da pre toga počnu sa treninzima. Naravno, igrači na svoju ruku mogu da počnu da se spremaju, kao što je to slučaj sa Partizanovim Duanom Vašingtonom koji je već nekoliko dana u Beogradu gde individualno treniraju u maloj sali Arene na šta ima pravo kao igrač kluba.

Zanimljivo je pravilo koje kaže da igrači ne moraju da dođu u grad u kom se klub nalazi duže od 72 sata pre početka prvog treninga. Zato tokom ovog vikenda će svi igrači Crvene zvezde i Partizana stići u Beograd.

Od 2021. godine postoje i jasna pravila o dužini treninga. Naime, na dan kada je zakazan samo jedan trening, on ne može da traje duže od tri sata. Na dan kada su zakazana dva treninga, ne mogu ukupno da traju duže od pet sati. Uključujući period zagrevanja i teretane.

Ne može da ima više od pet uzastopnih dana sa treninzima, kao i više od tri uzastopna dana sa po dva treninga dnevno. Svaki igrač mora da ima jedan slobodan dan tokom nedelje.

Kada sezona počne, igrači ne mogu da imaju dva treninga dnevno, ako tokom te sedmice imaju dve ili više zvaničnih utakmica. Pod trening se smatra, košarkaška aktivnost na parketu, kao i teretana. Mogući su sastanci i video analize.

Kada sezona počne igrač mora da ima četiri slobodna dana mesečno, a tokom tih dana moguće je da ide na medicinske tretmane, kao i da putuje. Što se putovanja tiče, igrači na gostovanjime odsedaju u hotelima sa najmanje četiri zvezdice, i svako od igrača mora da ima zasebnu sobu.

Sve ova pravila važe za sve klubove koji se takmiče u Evroligi i Evrokupu. Srbija će baš kao i prošle dve sezone imati dva predstavnika u elitnom takmičenju. Partizan sezonu startuje 3. oktobra u Vitoriji protiv Baskonije, dok Zvezda dan kasnije gostuje u Parizu.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara