Detalj sa prve ovosezonske utakmice između Partizana i Krke (Foto: MN Press)
Detalj sa prve ovosezonske utakmice između Partizana i Krke (Foto: MN Press)

Posle turbulencija u Turskoj, crno-beli u dvorani koju pamte po teškom porazu

Vreme čitanja: 4min | pet. 28.01.22. | 08:29

Na premijeri 18. kola ABA lige košarkaši Partizana gostuju u Novom Mestu

Košarkaši Partizana su vezali dva poraza. Posle Mege Mozzart, meru im je uzela i ekipa Turk Telekoma. U dvorani Leon Štukelj će u okršaju sa Krkom pokušati da se vrate na pobedničke staze i izbegnu prvi ovosezonski niz od tri neuspeha (17.00). To neće biti tako jednostavan zadatak.

Poraz od izabranika Vladimira Jovanovića u odloženom meču 13. kola ABA lige predstavljao je veliko iznenađenje (90:93). Pet dana kasnije u susretu sa timom iz Ankare u 11. rundi Evrokupa (71:85) došao je kao posledica problema sa letom. Crno-beli su u nedelju odradili trening i u ponedeljak u jutranjim časovima bili spremni za put u Istanbul, koji je u poslednji čas preusmeren. Na putu ka glavom gradu Turske završili su u Izmiru, gde su na aerodromu proveli gotovo čitav dan. Tek u tri ujutru po lokalnom vremenu na dan odigravanja utakmice stigli su na odredište - samo 17 časova do početka susreta sa Turk Telekomom.

Izabrane vesti

Pružili su jednu od najslabijih partija u sezoni i posle noćenja u Ankari pognute glave krenuli put Istanbula - tamo su ih sačekali novi problemi. Aerodrom zbog snežne oluje nije radio punim kapacitetom, te su u Beograd stigli tek u večernjim časovima (22.27). Nisu se ni raspakovali, a već u četvrtak ujutru su seli na let za Ljubljanu. Iz glavnog grada Slovenije su se potom zaputili u Novo Mesto, gde su odradili prvi pravi trening posle tri puna dana.

Turbulencije u Turskoj, letovi, presedanja, težak meč u Ankara Areni i nedostatak treninga nesumnjivo su ostavili danak. Zato je pred Obradovićem i njegovim pulenima još jedan komplikovan zadatak.

17.00: (7,50) Krka (23,0) Partizan (1,10)

Dobra vest je da Željko Obradović ima kompletan roster na raspolaganju, kao i da će ekipu u Beogradu po povratku sa utakmice sačekati najnovije pojačanje. Tristan Vukčević je u četvrtak veče stigao u srpski prestonicu, kako bi se priključio crno-belima i uskoro treba očekivati i njegov debi u dresu Partizana.

Krka je sa druge strane podigla raspoloženje posle tri vezana neuspeha sa dva trijumfa u slovenačkom šampionatu. U ABA ligi s druge strane ne zna za trijumf od oktobra, kada je u dvorani Leon Štukelj pao Studentski centar (devet vezanih mečeva).

Ipak, četa Dalibora Damjanovića je pokazala da na domaćem terenu može da se nosi sa svakim rivalom. Dobila je ove sezone Mornar (89:80), Zadar (80:66) i podgoričke Studente (87:70) kod kuće i u poslednjoj sekundi ispustila senzacionalnu pobedu nad Crvenom zvezdom (70:71). Ni Partizan nema dobra sećanja iz Novog Mesta. Minule sezone ga je Krka ubedljivo savladala kao domaćin (69:50) i još jednom pokazala da na parketu Leona Štukelja svako može da se oklizne.

Rok Stipčević i Aleksa Avramović (Foto: MN Press)Rok Stipčević i Aleksa Avramović (Foto: MN Press)

Udarna igla Damjanovićeve ekipe je iskusni Rok Stipčević. Hrvatski internacionalac je prvi strelac (17,8 poena u proseku), najkorisniji igrač (prosečan indeks 20,67) i najbolji trojkaš (3,53 trojki po meču uz 52,48 odsto uspešnosti) regionalnog prvenstva. Uz njega će najveća pretnja po crno-bele biti Amerikanac Adonis Tomas. Krilni košarkaš se oporavio od povrede i na poslednja dva nastupa u ABA ligi ubacio 21 poen Cedevita Olimpiji i 22 ekipi Zadra (prosečno beleži 13,8). Njegov zemljak Templ Gibs igra sa puno oscilacija, ali je pokazao da može da bude jako neugodan (24 poena i 7/9 za tri protiv FMP-a).

Zbog svega navedenog trener Partizana Željko Obradović poziva na oprez.

"Očekuje nas duel sa Krkom koja naročito na svom terenu ume da bude jako neugodan protivnik. I ove sezone su pokazali da zaslužuju svako poštovanje i mi u sutrašnju utakmicu moramo ući što je moguće bolje pripremljeni. Kako fizički tako i glavom. Iza nas je utakmica u Evrokupu i situacija koju smo imali sa letovima u odlasku i dolasku iz Turske. Ona nam sigurno neće pomoći kada je svežina ekipe u pitanju, ali nemamo vremena da o tome razmišljamo. Već smo stigli u Novo Mesto i moramo da sav fokus prebacimo na teren i termin u petak od 17 časova", istakao je trofejni stručnjak.

Svoju porciju problema imala je i Krka, koja je odigrala četiri meča u poslednjih osam dana. Trener slovenačke ekipe Damjanović ističe da njegovim izabranicima neće nedostajati motiva, ali podseća i da su pretrpeli težak poraz u prvom ovosezonskom okršaju sa Partizanom (45:92), kada je Jam Madar odigrao najbolji meč u crno-belom (23 poena).

"Već u petak nas očekuje novi meč sa Partizanom, od kojeg smo izgubili prvi meč na njihovom parketu veoma ubedljivo. Za nas je ovo, uprkos igranju kod kuće, jedna od najlakših utakmica u ABA ligi, jer je Partizan izraziti favorit. S druge strane, ovo nam je najteži meč ove nedelje, jer nam je četrvrti u poslednjih osam dana. Moraćemo da budemo jaki, čvrsti, moraćemo da imamo dovoljnu količinu energije. Motivacije nam sigurno neće nedostajati, to će nam biti najmanji problem u ovoj utakmici. Nećemo se plašiti protivnika, jer očekujem da budu veoma motivisani posle poraza u poslednjim mečevima od Mege Mozzart i Turk Telekoma. Njihov veoma iskusni i vrhunski trener Željko Obradović će svakako očekivati reakciju svojih igrača, tako da će moji momci morati da budu spremni da zaista daju maksimum, bez obzira na umor, netreninge, broj mečeva u poslednjih nedelju dana", rekao je Damjanović.

ABA LIGA - 18. kolo

Petak

17.00: (7,50) Krka (23,0) Partizan (1,10)

19.00: (3,05) Split (15,0) Igokea (1,45)

21.00: (1,55) Borac (14,5) Zadar (2,70)

Subota

19.00: Cibona - Studentski centar

21.00: FMP - Mega Mozzart

Nedelja

17.00: Crvena zvezda - Mornar

19.00: Budućnost - Cedevita Olimpija

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanKrkaABA ligaŽeljko ObradovićDalibor DamjanovićRok Stipčević

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara