Svetlslav Pešić (©Star Sport)
Svetlslav Pešić (©Star Sport)

Pešić: Velika razlika u pristupu naše odbrane; Davidovac važan, ali nije spreman

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.07.24. | 22:34

"Možda nije trebalo da idemo za Abu Dabi jer je bio naporan put, iako smo imali fantastičnu organizaciju, ali opet je druga klima, sve je drugačije bilo i izgledali smo dosta umorno. Bile su nam potrebne te utakmice", rekao je selektor

Srbija je zaokružila pripreme za Olimpijske igre pobedom nad Grčkom (94:72) i pred krcatom Beogradskom arenom oprostila se od sunarodnika, pošto je sledeća stanica Francuska.

Aktuelni vicešampioni sveta odigrali su napadački ponovo na visokom nivou, s tim da je odbrana ovog puta napravila razliku i bilo je to baš ono što je želeo Svetislav Pešić - reakciju cele ekipe.

Izabrane vesti

"Najvažnije sa ove utamice što smo uzeli jeste da smo imali kontinuitet, da smo podizali ritam igre i rasli od početka do kraja. Rezultat ponekad može da vara, sada to nije slučaj. Ovo je bio dobar ritam, dobili smo sve četvrtine. Digli smo ritam odbrane u pik’n’rolu specijalno sa Milutinovim, naravno i Vasom, Avramovićem... Njega smo i odmarali posle. Vasa nam je važan, da se vrati, on se isto ’pocepao’ dobro, kao i Gudurić i Vanja koji su držali ritam. Odbrana ne počinje od centra, nego bekova, pre svega od odbrane protiv plejmejkera", rekao je Pešić i dodao:

"Videli ste razliku u pristupu naše odbrane i to bi sada trebalo da bude to. Nakon toga dolazi naš talenat i individualni kvalitet napada. Ali, sve mora da krene iz odbrane. Dobro smo igrali odbranu, podelili 30 asistencija, videli ste kako je Avramović odigrao pametno, izvanredno, postao je pravi plejmejker, podelio je osam asistencija i on kaže da mu je to najviše u karijeri".

Ovog puta imao je pohvale na račun odbrane naše selekcije.

"Naša odbrana je mnogo važna, da bismo igrali kontru, da bi došao do izražaja naš talenat koji nikad nije sporan. Danas smo imali i preko 40 odsto za tri, to nas raduje. Šut dolazi kao produkt dobre odbrane, tenzije u odbrani. To je bilo dobro".

I dalje brine nivo fizičke spreme, zbog povreda koje su mučile dobar deo tima.

"Osnovno, što bih hteo da istaknem je naše fizičko stanje. Nije na optimalnom nivou, ali svi imaju svoje probleme, a ja kažem da ima samo rešenja. Velika je razlika pripremati ekipu pred Mundobasket i sada. Zašto? Zato što su svi igrači mogli da imaju kratak period da naprave odmor pred takmičenje. Sada je drugačija situacija, jer Olimpijske igre kreću mesec dana ranije u odnosu na Mundobasket. Sezona se u celom svetu završila mnogo kasno, igrači su došli sa povredama koje su morali da zaleče. Morali smo malo da improvizujemo tokom priprema, praktično nijedan igrač nije bio bez povrede koju je vukao tokom cele sezone, postoji i mentalni umor. Možda nije trebalo da idemo za Abu Dabi jer je bio naporan put, iako smo imali fantastičnu organizaciju, ali opet je druga klima, sve je drugačije bilo i izgledali smo dosta umorno. Bile su nam potrebne te utakmice, a zaradila se i dobra para. Morali smo da igramo, sportski aspekt je najvažniji, vidite da nema protivnika, morali smo da prihvatamo te utakmice. To nas je malo poremetilo, ali sve ostalo je dobro. Videli ste da smo u napadu imali dobar sekundarni pas, 30 asistencija, tu smo se poboljšali".

Nije želeo selektor da istakne da je ovo najbolja utakmica Srbije u dosadašnjim pripremama.

"Teško je o tome pričati. Teško je reći da je ovo najbolja utakmica. Bilo je dobrih momenata i protiv Australije, ali je falio kontinuitet, čak i Amerikanaca prvo poluvreme, posle čega smo pali. Individualni kvalitet Amerikanaca je dominantan u svemu tome, ne treba ni to da se potcenjuje. Igrali smo takođe fantastično i protiv Francuske. Siguran sam i nadam se da će sve biti dobro u Lilu, čuo sam da je smeštaj dobar, imaćemo mogućnost da se odmorimo, sada znamo plan i program, nadam se da neće biti nekih iznenađenja tokom ulaza u olimpijsko selo. Imamo dovoljno vremena da se naspavamo, regenerišemo i nastavimo da radimo na nekim segmentima. Moramo ranije da ulazimo u naše akcije, da postavimo situacije, da budemo precizniji u tome. Što je precizniji početak napada, povećava se procenat efikasnosti. Tu možemo bolje i više. Tako možemo da podignemo samopouzdanje, gledaćemo i ostale utakmice. Imamo i neke detalje u odbrani, uvek nešto ima što može da bude bolje".

Dejan Davidovac se pojavio na parketu pre meča, zagrevao se, ali nije zaigrao.

"Videćemo, trenirao je. Napravljen je snimak, ništa se nije pogoršalo, čak se jedan deo mišića zatvorio tako da sa te strane nema problema. Važan je Davidovac, ali nije dovoljno spreman. Obavićemo razgovor sa njim i ostalima, pa ćemo da donesemo odluku"

Ekipa u sredu putuje za Francusku, gde će u nedelju od 17.15 igrati meč protiv SAD na startu grupne faze.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićPariz 2024Olimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara