Svetislav Pešić (©reuters)
Svetislav Pešić (©reuters)

Pešić o Australiji, Južnom Sudanu, suđenju i novinarima: Ponekad treba da se doživi i ovakav meč

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.08.24. | 17:44

“Sreća je da u košarci postoje dva poluvremena, da smo mogli da se presaberemo“

Čelične živce pokazala je Srbija posle katastrofalnog početka četvrtfinalne utakmice sa Australijom. Sve je mnogo podsećalo na onaj meč iz Rija 2016. godine, kada smo mi razbili Bumerse u paramparčad, s tim što smo mi tada održali isti nivo od početka do kraja, a danas se naš rival raspao pod naletom svetskog vicešampiona!

Svetislav Pešić je posle utakmice držao slovo na mnoge teme. Od Australije, preko meča sa Južnim Sudanom, do suđenja, a onda je i udario packu novinarima. Opravdano ili ne, to je već za objektivnu procenu...

Izabrane vesti

“Videli ste utakmicu, počeli smo pod velikim pritiskom. Svaka eliminaciona utakmica je teška sa psihološkog aspekta. U principu većina misli da je mnogo važno da budeš opušten, odnosno ne opušten već da u napadu donosiš odluke sa samopouzdanjem, ipak je totalno obrnuta situacija. Prvi put da smo pod tim pritiskom zbog značaja utakmice doživeli da nam noge otkažu, nismo uspeli ni faul da napravimo. Ne samo zato što zbog toga što su Mils i Gidi fantastični, pritom nam je Mils ubacio 20 poena za 12 minuta, pa do kraja još šest, već ti je potrebno samopouzdanje za odbranu. Tu smo totalno podbacili, a oni su to iskoristili i videli ste kako su napali naše spoljne igrače, a mi u napadu nismo mogli da pronađemo nikakvo rešenje za njihovu agresivnu odbranu. Pretvorili smo se u pratioce igre“, poručio je Pešić.

Srećom...

“Sreća je da u košarci postoje dva poluvremena, da smo mogli da se presaberemo. Pokazali smo ponos i karakter. Moram da kažem da je bilo tako da ne znam šta je bolje. Da li da loše počneš, pa da se digneš ili da sve vreme držiš kontinuitet. Ja sam pre za ovo drugo, ali ponekad je potrebno da doživiš i ovakvu utakmicu. Vas ne zanima ono što ja pričam o košarci, vas zanima samo da li Jokić igra ili ne igra, a ja objašnjavam Australiju koja je fantastična ekipa. Da nismo promenili odbranu i da momci nisu pokazali dodatnu želju za pobedu, mi bismo izgubili“.

Dalje...

“Onda bi krenulo da se objašnjava zašto smo izgubili utakmicu, da li je trener uzeo tajm-aut, da li drži Jokića 50 minuta... Vi uzmete trenera i izbistrite ga. Bolje mene, nego igrače. Drugo, videli ste utakmicu protiv Južnog Sudana, videli ste šta se dešavalo ispod protivničkog koša, vi ne verujete...“, zastao je selektor, pa nastavio:

“Videli ste koliko smo strateški napali rivala ispod koša preko Jokića, Milutinova i Petruševa. Jednom se svira, jednom ne svira faul. Bogdanović je dobijao udarce u proklizavanju, ali smo dobili utakmicu. Bili smo spremni i za danas. Mi ni na jednoj utakmici ne komentariše suđenje, niti ćemo dok sam ja selektor. Drugi mogu, mi nećemo. Međutim, protivnički trener je bio više opčinjen sudijama. Oni su izrazili nezadovoljstvo, ali staro pravilo kaže da svako ko gubi, ima pravo da se ljuti. Nismo ni mi bili dobri, ni srećni sa suđenjem, jer nije pronađen balans, sudije nisu napravile kriterijum, to se dešava“.

Nije na tome stao.

“Jedan od bivših najboljih sudija na svetu, jedan Izraelac rekao je da je suđenje prešlo crvenu liniju i da je bilo mnogo grešaka u suđenju. Svi sajtovi su objavili da je Južni Sudan pokraden i da su zato izgubili utakmicu. To su naši objavili. Zvanična ocena je da je suđenje bilo sa mnogo grešaka i da je crvena linija prešla. Niti se pominju Srbija i Južni Sudan. Zato se pitam, odakle ste vi gospodo. Da li vi pratite i izveštavate oko Srbije ili da prodate što više 'lajkova'. Hvala vam, vidimo se“.



tagovi

Svetislav PešićPariz 2024košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara