Svetislav Pešić (©Star Sport)
Svetislav Pešić (©Star Sport)

Pešić: Konačni spisak neće pre polaska u Lil; Nismo još u stanju u kojem sam želeo da budemo

Vreme čitanja: 6min | sre. 10.07.24. | 13:48

“Grupa nam je dosta komplikovana. Ali, verujem u naš rad. Biće dosta komplikovan turnir“, izjavio je selektor

Malo više od dve sedmice prošle su od zvaničnog okupljanja reprezentacije Srbije, a do početka Olimpijskih igara u Parizu i posebno grupne faze u Lilu ostalo je još otprilike toliko vremena.

Selektor Svetislav Pešić je u obraćanju novinarima i javnosti pred put Orlova na pripremni meč sa Francuskom u Lionu (petak, 21.00) i zatim Abu Dabi gde će 16. i 17. jula odigrati mečeve protiv Australije i SAD otkrio da će ekspedicija biti oslabljena za Nikolu Jovića i Dejana Davidovca, ali i sumirao utiske sa uvodnog dela rada u Staroj Pazovi i Beogradu.

Izabrane vesti

“Sada smo dve nedelje zajedno, prošli smo deo uvodnih priprema. Poslednjih nekoliko dana smo u Areni, treniramo. Uglavnom, da li smo ispunili sve što smo planirali, naravno da nismo jer to nikada nije moguće. Za dve nedelje smo imali i neki dan slobodno, nismo svaki dan trenirali. Kao što znate, svi dolaze iz različitih navika u klubovima, sada sve to treba povezati. To je proces koji je uvek izazovan za sve nas koji smo u timu i medicinsko osoblje. Postoji ogromna želja sa strane igrača, želja da se što pre svi individualno pripreme, da budu u dobrom fizičkom stanju. Mi nismo još u dobrom fizičkom stanju, ne u onakvom kakav sam želeo da budemo“, rekao je Pešić i dodao:

“Nama je ostalo još 18 dana do prve utakmice na Igrama. Nadam se da ćemo doći u status koji je potreban. Znate ko nas čeka u grupi, to su sve ekipe koje su sličnog stila igre, tranziciona košarka sa mnogo trčanja i kontri, agresivnih odbrana. Sve su to timovi različitog kvaliteta, ali to su ekipe koje su dosta zahtevne, pogotovo za jedan ovakav turnir, kada je malo vremena za pripremu. Neću da ispadne da kukam, samo vam govorim kakva je situacija. Ovo je zahtevan proces, što se nas tiče. Naši cilejvi su veoma visoki, a za to moraš baš dobro da se pripremiš. To je deo naših svakodnevnih obaveza, trenera, igrača i svih ostalih. Pokušavamo da posao uradimo na najbolji mogući način“.

Interesovalo je sve u pres sali kada će konačni spisak...

“Konačni spisak će se znati kada budemo kretali za Lil. Verovatno 23. uveče ili 24. jula. Ne želimo da otkrivamo ništa ranije iz mnogo razloga, potencijalnih povreda, utakmica koje nas čekaju... Nije laka odluka. Ništa ne odlažemo, već smo u takvoj situaciji da moramo svi da budemo zdravi kako bismo mogli da odlučimo zajedno“.

Srbija je prethodnih dana odigrala dve kontrolne utakmice protiv Holandije, iza zatvorenih vrata i Pešić je zadovoljan time kako je izgledala ekipa, mada ne i povredom Davidovca...

“Odigrali smo dve dobre utakmice sa Holandijom, svi su igrali, neko više, neko manje. Ogroman je interes igrača da se prezentuju na najbolji način. Neću da kažem da smo tek počeli i da je sve ovo novo. Sve su ovo igrači koji su prošli naš program, pa razumeju neke taktičke stvari koje su potrebne za brzu integraciju u tim. Ove pripreme su mnogo kraće nego što je ranije bilo, drugačije od priprema za Mundobasket, jer ovde su neki igrači došli direktno iz klubova, mada su neki ranije završili. Još nismo u dobrom fizičkom stanju, imamo problema sa povredama, nisu sada toliko važne“.

Već u četvrtak ujutru sledi put za Lion, gde ekipu čeka meč protiv Francuske u petak.

“Čeka nas utakmica sa Francuskom, posle toga idemo za Abu Dabi. Posle se vraćamo da igramo sa Japanom, a u pregovorima smo za još jednu utakmicu. Bilo bi dobro da je imamo, zbog igrača koji su povređeni“.

Portoriko je kroz kvalifikacije obezbedio učešće na Olimpijskim igrama i biće u našoj grupi zajedno sa SAD i Južnim Sudanom.

“Rekao sam da će Portoriko biti najozbiljniji kandidat tamo. Vi koji bolje od mene znate, vi ste se smejali. Ne smejem se što je Portoriko došao, to je fantatična ekipa, tu je Alvarado iz Nju Orleansa koji je sjajan igrač. Ne mogu da kažem da je on sam dobio kvalifikacije, ali videli ste kako je tamo bilo. Mnogo je teško dobiti utakmicu sa kompletnom Litvanijom, ali je isto tako bilo teško za sve da pobede Portoriko u onoj atmosferi. Iskreno, ne znam ni da li bismo mi dobili, da budem iskren. Srećom, mi smo naše završili u Manili“.

Sada je selektor mogao malo više da kaže o našoj grupi u Lilu.

“Naša grupa je sa jedne strane dobra, jer su svi isti po načinu igre. Svi koji ste videli Južni Sudan, svesni ste koliko su čvrsta ekipa i da mogu da pobede svakog. Imamo talenat, kvalitet, tu nema dilema. Moramo fizički da budemo u mnogo boljem stanju ako želimo da igramo dobru košarku protiv rivala u grupi. To što vi pričate mi imamo šanse protiv Amerikanaca i u jednoj utakmici može da se desi nešto, za razliku od serija kada se igra na tri pobede, to je tačno. Isto to važi i za Portoriko protiv nas. Grupa nam je dosta komplikovana. Ali, verujem u naš rad. Biće dosta komplikovan turnir. Mi ako budemo drugi u našoj grupi, što je iz ove perspektive realno, onda mi ne igramo sa trećim, nego ili sa prvim ili sa drugim iz druge dve grupe u četvrtfinalu. To će da bude jako interesantno, sa kim ćemo mi ako budemo drugi. A tek treba da dođemo do toga. Potencijalno možemo da dobijemo Kanadu za rivala, što bi bilo dosta komplikovano. Žreb je dosta komplikovan za sve ekipe“.

I još...

“Po meni, deset ekipa će se boriti za medalju. Videli ste kako je Brazil pregazio Letoniju, koja je bila najprijatnije iznenađenje na Mundobasketu. Jedina povoljna stvar je ta što izbegavaš Amerikance u četvrtfinalu, ali ih imaš u grupi“.

O odnosu sa navijačima i velikim očekivanjima javnosti.

“Mi se ne branimo od navijača, zahvalni smo im na podršci, svuda i na svakom mestu. Znate kako su nas podržali u kvalifikacijama, pa u Manili... Ne branimo se ni od koga“.

Pre nekoliko dana reprezentaciju je posetio Vlade Divac, a selektor je iskoristio priliku da pozove i ostale asove da dođu u trening kamp reprezentacije.

“Radujemo se svi kada svi bivši reprezentativci i asovi dođu da nas posete. Igračima je to mnogo značilo, poštuju ga, cene. Poseban doživljaj. Voleli bismo da i drugi pronađu malo vremena, pošto ne dolaze na utakmice, da dođu do nas na naše treninge. Za njih su vrata uvek otvorena, bez da pitaju bilo šta. Svi su dobrodošli“

Na okupljanju je selektor istakao koliko je važno da se unutar ekipe stvori dobra hemija.

“Verujem u talenat, ali najviše radimo na hemiji, na povezanosti igrača. Sve je to komplikovano, različito je raditi na tome u klubu i u reprezentaciji, drugačiji je pristup. Mnogo je važno da se igrači međusobno razumeju. Uspeo si kao trener kada se igrači povežu tako da ne moraju zajedno da piju kafu, ali su potrebni jedni drugima. Onda su spremni da urade i neke stvari koje inače ne bi. Radimo još na tome, uvek je bolje pobediti nego izgubiti, tako se diže međusobno poverenje i samopouzdanje. Ponekada nije čak ni loše izgubiti“, poručio je Pešić i zaključio:

“Da ne držim trenersku kliniku, ovo ipak treba malo kraće da traje. To je sve proces u kome ravnopravno učestvuju svi. Od Joce koji nosi kofere i opremu, do svih ostalih u medicinskom osoblju... Tu se ne radi samo o povezanosti igrača međusobno, već svih ljudi koji su tu. Zato je selekcija najvažnija. Ako tu nisi napravio dobar izbor, onda to nije dobro. Samo jedna pokvarena jabuka u korpi i za jednu noć sve postanu pokvarene. Za trenera i ljude koji su zaduženi za reprezentaciju ovo je izazovan posao. Nije bitna samo taktika, već i razumevanje van terena, uz uzajamno poverenje“.

Iz Saveza je stiglo obaveštenje da će od petka u podne biti pušteni paketi ulaznica za pripremne utakmica dama i muške selekcije protiv Nigerije, odnosno Japana 21. jula. Najjeftiniji paketi koštaće 500 dinara, a više informacija objaviće KSS pred samo puštanje ulaznica u prodaju.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićOlimpijske igre 2024Pariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara