© Star sport
© Star sport

Partizan na putu da promeni ekipu kao nikada u istoriji

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.07.24. | 19:42

Klub iz Humske na putu da dovede čak 13 novih imena za narednu sezonu

Promene u košarkaškim timovima iz sezone u sezonu nisu ništa novo. Ni timovi koji postanu šampioni nisu imuni na promene, a one su posebno naglašene u timu koji ne ispuni zadate ciljeve. Baš to se prošle sezone dogodilo Partizan Mozzart Betu koji je na putu da napravi istorijski remont jer u prethodne dve decenije nije bilo više promena u Humskoj nego što će biti ove sezone.

Izabrane vesti

"Svestan sam da ova sezona nije uspešna. Prvi ću da kažem da nije uspešna, onda se radi sledeće... Ili se menja trener ili se menjaju igrači. Uprava je dala meni poverenje i na tome sam zahvalan. Pokušaću da opravdam to poverenje", rekao je bio Željko Obradović.

Ako sve protekne prema poslednjim informacijama, iz prošle sezone u Partizanu ostaće samo jedan jedini igrač - Balša Koprivica. To znači da je ekipu napustilo ili je na putu da napusti čak 13 igrača. Zvanično od crno-belog dresa su se oprostili Kevin Panter, Zek Ledej, Pi Džej Doužer, Frenk Kaminski, Danilo Anđušić, Mateuš Ponitka i Alen Smailagić. Na izlaznim vratima su još Ognjen Jaramaz, Aleksa Avramović, Uroš Trifunović, Džejlin Smit, Džejms Naneli i Bruno Kaboklo.

Od ovih imena postoji samo minimalna šansa da se vrati Smit, ali po svemu sudeći ni od toga nema ništa, a čeka se i finalno razrešenje situacije sa Brunom Kaboklom. Svi ostali traže nove klubove.

Sve to znači da će veliki broj novih igrača. Trojica su do sada ozvaničena - Vanja Marinković, Ife Lundberg i Frenk Nilikina, ali su dogovoreni još Sterling Braun, Arijan Lakić, Mario Nakić, Isak Bonga, Ajzea Majk, Tajrik Džons i Brendon Dejvis. To znači da je Partizan već doveo 10 novih igrača za narednu sezonu, a dovešće barem još dva, a vrlo moguće i tri igrača. To znači da ćemo naredne sezone gledati 13 novih imena u timu Željka Obradovića, što se nikada nije desilo u Partizanu u skorijoj prošlosti

Doduše bilo je velikih rekonstrukcija. Poslednja je bila baš pod komandom Željka Obradovića. Bilo je to na leto 2021. godine kada je Obradović na spektakularan način vratio u Humsku. Tada je bilo očekivano da se napravi velika rekonstrukcija. Crno-beli su tada zadržali samo tri igrača - Radeta Zagorca, Nemanju Dangubića i Uroša Trifunovića, dok su doveli 12 novih pojačanja.

Viđen je i veliki remot Partizana posle prve Željkove sezone na klupi, legendarne 1992. godine. Posle čudesno osvojene titule u Istanbulu, otišli su lideri tima - Saša Đorđević i Predrag Danilović. Tada je doduše ključnu ulogu odigrala finanijska situacija, kako u klubu tako i u državi koja je bila u ratu.

Vratimo se ipak, na nešto skoriji period, u ovom veku. Primera radi, mnogima je još uvek sveže leto 2015. godine. Bio je to period velikih promena u Humskoj. Predrag Danilović je napustio klub, nova uprava na čelu sa Nikolom Pekovićem nije htela da nastavi saradnju sa Duškom Vujoševićem. Stigao je tada novi trener Pera Božić, a za njim čak 10 novih igrača. Zanimljivo jedan od njih je bio Danilo Anđušić. Ekipu su napustili čak osam košarkaša, a među njima su bili Nikola Milutinov, Aleksandar Pavlović, Milan Mačvan, Dragan Milosavljević i Milenko Tepić.

Bio je to težak period za Partizan. Iz sezone u sezonu su beleženi slabi rezultati. Već narednog leta je došlo devet novih igrača, a 10 je napustilo ekipu.

Još jedno ludo i vrelo leto viđeno je 2017. godine kada je trener bio Miroslav Nikolić. Popularni Muta je krenuo sa ogromnim promenama, tog leta je viđeno čak 19 novih imena, međutim, neki od njih nisu ni zaigrali za crno-bele, neki su bili tu svega nekoliko utakmica pa je teško baš taj period proglasiti najvećim remontom. Ipak, od svih imena koja su došla najupečatljiviji je bio Najdžel Vilijams Gos. Mladi Amerikanac koji je postao lider tadašnjeg Partizana i neko koga bi navijači crno-belih voleli da dođe naredne sezone.

Dolazimo do čuvene sezone 2018/19. Bila je to sezona kada je Andrea Trinkijeri došao na iznenađenje svih. Te sezone je Partizan doveo 13 novih igrača, kako tokom leta, tako i tokom sezone. Pamte se potpisi ugovora sa Radetom Zagorcem, Markusom Pejdžom, Džokom Lendejlom, ali i Ognjenom Jaramazom koji je stigao tokom sezone.

Narednog leta kada je Trinkijeri sam selektirao ekipu, stiglo je 10 novih igrača. Bila je to sezona kada je Partizan bio prvi u svim takmičenjima, ali je globalna pandemija prekunila kompletan sport.

Sećamo se i perioda kada je Vlada Jovanović bio trener. Bilo je u sezonama 2010/11 i 2011/12. U oba slučaja Partizan je između dve sezone promenio 10 igrača.

Kod Duška Vujoševića je bilo promena, ali ne u toj meri. Primera radi u legendarnoj Fajnal for sezoni 2009. godine Partizan je doveo sedam novih igrača, a ostao bez osmorice. Bilo je to leto kada su crno-beli doveli Boa Mekejleba, Aleksa Marića i Lorensa Robertsa. Tih godina uglavnom je bilo od šest do osam promena između sezona kod Duška Vujoševića.

Sada ostaje da se vidi kako će izgledati novi tim Partizana za narednu sezonu koji je potpuno rekonstruisan.



tagovi

KK PartizanŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara