Foto: MN Press
Foto: MN Press

Partizan Mozzart Bet odbio sve nalete Zvezde i slavio u krcatom Pioniru

Vreme čitanja: 5min | pet. 27.01.23. | 21:09

Nedović ponovo pogodio trojku u poslednjim sekundama, nije bila dovoljna za pobedu, ali je sačuvala crveno-belima prednost u međusobnim okršajima - 78:79 u drugom evroligaškom derbiju

Opravdao je derbi očekivanja. Tvrda, neizvesna borba do samog kraja, dovoljno govori podatak da nijedna ekipa nije imala više od osam poena viška. Vodio je Partizan Mozzart Bet većim delom, uporno odbijao nalete Crvene zvezde, ali nije uspeo da privede utakmicu kraju. Ušlo se u dramatičan finiš, gde je svaki detalj bio bitan. Zek Ledej je preuzeo odgovornost u završnici, postigao sedam poena od ogromne važnosti sredinom odlučujućeg kvartala, ali je na kraju presudni detalj bila krađa Uroša Trifunovića na ravno 60 sekundi do isteka vremena. Dante Egzum je potom iznudio dva penala i doneo crno-belima četiri poena prednosti, što je u penal završnici bilo dovoljno za trijumf - 79:78.

Ne i za sticanje prednosti u međusobnim duelima. Nemanja Nedović je neverovatnom trojkom sa zvukom sirene sačuvao Zvezdini prednost iz prvog evroligaškog derbija (76:73), pa iako oba tima posle 21. kola imaju isti učinak (10-11), ekipa Duška Ivanovića je ostala korak ispred.

Izabrane vesti

Mogla bi Nedovićeva trojka da odigra bitnu ulogu kada se budu svodili računi, ali večeras slave crno-beli. Vodili su većim tokom susreta, odbili sve pokušaje večitog rivala da preokrene i na kraju ubeležili veoma bitnu pobedu.

Junaci Partizanovog trijumfa bez dileme su Zek Ledej i Dante Egzum. Obojica su odigrala bitne uloge u prelomnim trenucima, krilni centar čuvao prednost crno-belih sredinom poslednjeg kvartala, Australijanac pogađao sa crte u poslednja dva minuta, pa su tako ekipi Željka Obradovića trasirali put ka pobedi. Tokom većeg dela susreta su bili engima za odbranu crveno-belih, pogađali iz nemogućih situacija. Interesantno je da mogu da podele zvanje igrača utakmice, pošto su sakupili po 22 indeksna poena.

Ispratio ih je Matijas Lesor sa 13 poena i osam skokvoa za indeks korisnosti 19. Ponovo je odradio dobar posao pod obručima i sa Ledejom dobio bitku u reketu, što je takođe imalo veliku ulogu u pobedi.

Bekovski tandem Luka Vildoza - Nemanja Nedović je odradio svoje na drugoj strani. Argentinac je brojao do 26 i sakupio 29 indeksnih poena, reprezentativac Srbije je dodao 23 poena (indeks 20). Na kraju je uspeo da ih isprati samo Ognjen Dobrić sa 13 poena, dok su crno-beli uspeli da limitiraju Filipa Petruševa na samo osam poena, ali je sakupio 10 skokova i indeks 17.

- Evroliga - 21. kolo -

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN MOZZART BET 78:79

(18:20, 19:25, 17:12, 24:22)

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Boris Rižik, Fernando Roča, Olegs Latiševs

Crvena zvezda: Holand, Vildoza 26, Lazarević 2, Mitrović 2, Lazić, Dobrić 13, Ivanović 2, Nedović 23, Marković, Kuzmić, Petrušev 8 (10 sk), Bentil 2

Partizan Mozzart Bet: Ledej 20, Avramović 3, Panter 6, Smailagić 7, Papapetru, Egzum 20, Brodzijanski, Naneli 3, Lesor 13, Trifunović, Anđušić 2, Madar 5

Počeo je derbi kako se prethodni završio - trojkom Nemanje Nedovića. Usledila je prilično izjednačena i očekivano čvrsta borba na obe strane. Vildoza je novom trojkom zapalio tribine, pre nego što je Nedović položio pod faulom i pogodio dodatni penal za 9:6, ali usledila je serija slabih napada crveno-belih, što je Partizan strpljivo koristio i došao do tri poena viška na tri i po mintu do kraja kvartala (12:9). Mučila se Ivanovićeva ekipa u napadu u nastavku, pa su crno-beli uvećavali prednost prednost. Posle krađe Anđušića, Lesor je lagano položio u kontri za 19:11 na 111 sekundi do prvog odmora, pa je klupa Zvezde pozvala tajm-aut. Usledio je odgovor: daleko čvršća odbrana, uz par realizacija na drugoj strani. A onda trojka Vildoza sa zvukom sirene za 18:20 na semaforu posle uvodnih 10 minuta.

Otvorili su crno-beli veoma dobro drugu deonicu: trojka Nanelija iz ugla, pa zakucavanje Smailagića u kontri. Konsolidovala se Zvezda i nije dozvolila rivalu da napravi veću seriju. Vodila se velika borba u nastavku, bilo je dosta prekršaja, seckanja igre, a posle dva dobra prodora Nedovića crveno-beli su prišli na pola koša zaostatka sredinom deonice. Ipak, posle nekoliko slabih odluka i napadu i propusta u odbrani domaćih košarkaša, Partizan se ponovo odlepio, da bi posle efektnog zakucavanja Lesora i trojke Ledeja stekao osam poena viška, sa koliko je dočekao i veliki odmor - 45:37.

Najveću razliku u prvom poluvremenu napravile su, čini se, izgubljene lopte. Čak 10 su ih imali Ivanovićevi izabranici, Obradovićevi šest manje. Od igrača su se izdvojili Nedović sa 14 i Vildoza sa 11 poena kod Zvezde, Lesor sa 11 poena i pet skokova, kao i Dante Egzum sa 10 poena kod Partizana.

Foto: StarsportFoto: Starsport

Otvorila je Zvezda dobro drugo poluvreme. Značajno podigla nivo odbrane i u napadu vezala pet poena, ali je prvi pad koncentracije Egzum iskoristio da pogodi trojku i vrati crno-bele na plus šest. A onda je Vildoza pogodio trojku preko Lesora koji je pritom napravio u faul, za erupciju u dvorani. Pogodio je i dodatno bacanje. Igralo se potom koš za koš, imali su crveno-beli nekoliko prilika da preokrenu rezultat, ali ih nisu iskoristili. Posle par defanzivnih propusta i, čini se, nepotrebnih iskakanja, Partizan se sa dve trojke odlepio, ali je Vildoza uspeo da iznudi tri bacanja na šest sekundi do kraja i sva tri pogodi za 54:57 na semaforu pred poslednju pauzu.

Avramović je dobro otvorio odlučujući kvartal i dva puta zaredom spojio igrače sa poenima, ali je Dobrić na drugoj strani posle dva traljava napada Zvezde odgovorio trojkom. A onda još jednom za 60:63, posle poena Smailagića iz ofanzivnog skoka. Očekivano, usledila je žestoka borba za svaki posed. Crno-beli su nastavili da odbijaju nalete večitog rivala, vrlo bitne poene je sredinom četvrte deonice postigao Ledej, vezao trojku i potom ubacio veoma tešku dvojku, jednom rukom, uz zvuk sirene za 68:64, a onda i još jednu dvojku sa poludistance za plus šest. Vildoza je trojkom podgrejao novu nadu domaćeg sastava da može do preokreta, a onda je nestvarno lopta ostala na prvom obruču posle njegovog floutera, pa je propustio priliku da istopi zaostatak zvezde na samo poen. Umesto toga, posle dva penala, razlika je iznosila pet poena u korist gostuji (72:67), na nešto više od dva minuta do kraja. Uspeli su Nedović i Dobrić da vrate domaćina na minus jedan, ali crno-beli su odbili i taj nalet sa linije penala.

Do poslednjih sekundi su svi na tribinama ostali na ivici stolica. Pokušavala je Zvezda na sve načine da preokrene, Vildoza je uspešno prodirao, ali je Partizan iskusno koristio što su crveno-beli izašli iz bonusa i sa linije penala održavao višak. Na kraju ga i sačuvao, ali je Nedović pogodio neverovatno trojku sa zvukom sirene i sveo zaostatak na samo pola koša, te su crveno-beli sačuvali prednost u međusobnim okršajima.

EVROLIGA - 21. KOLO

Četvrtak

Real Madrid - Barselona 91:86 (75:75, 32:39)

/Dek 23 - Ljulj 19/

Alba Berlin - Valensija 88:94

/Lo 25 - Harper 20/

Asvel - Fenerbahče 91:77

/De Kolo 26 - Edvards 22/

Monako - Olimpija 101:88

/Okobo 19 - Luvavu 19/

Panatinaikos - Žalgiris 89:65

/Li 24 - Šmits 11/

Petak

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 78:79

/Vildoza 26 - Ledej, Egzum 20/

Baskonija - Anadolu Efes 114:111 (89:89)

/Kostelo 33 - Larkin 21/

Olimpijakos - Makabi Tel Aviv 95:89

/Vezenkov 23 – Sorkin 23/

Bajern Minhen - Virtus Bolonja 91:84

/Vinston 15 – Heket 12/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetDuško IvanovićŽeljko ObradovićNemanja NedovićLuka VildozaDante EgzumMatijas Lesor

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara