Vanja Marinković i Kevin Panter (© Star sport)
Vanja Marinković i Kevin Panter (© Star sport)

Partizan 2024/25: Remont se sprema, Vanja je samo početak

Vreme čitanja: 5min | uto. 21.05.24. | 09:37

Osmorici igrača ističu ugovori, malo njih će i naredne sezone nositi crno-beli dres

Posle neuspeha u Evroligi, čišćenja od strane Crvene zvezde u finalu ABA lige, jasno je da je ovoj ekipi Partizan Mozzart Beta potreban ozbiljan remont i sveža krv za narednu sezonu. Pred upravom kluba iz Humske na čelu sa predsednikom Ostojom Mijailovićem i sportskim direktorom Zoran Savićem je veliki posao da oforme novi sastav, a jedan košarkaš je već blizu.

Naime, već neko vreme je poznato da će se Vanja Marinković vratiti u Humsku, ali najveće pitanje na koje ćemo u narednom periodu dobiti odgovor... Ko iz postojećeg sastava ostaje i naredne sezone?

Izabrane vesti

Ono što za sada znamo. Osmorica igrača mogu da napuste klub po završetku ove sezone. To su Alen SmailagićDžejms NaneliFrenk Kaminski, Uroš TrifunovićDanilo AnđušićPi Džej Doužer i Džejlin Smit. Tu je i Mateuš Ponitka koji formalno ima ugovor i za narednu sezonu, ali prema našim informacijama u pitanju je opciona sezona o kojoj klub treba da odluči.

Posle svega viđenog ove sezone u Evroligi i ABA ligi, zaista je teško očekivati da će veći deo ovih momaka ponovo obući crno-beli dres. Novi ugovor svakako zaslužuje Džejms Naneli koji je ove sezone bio najkonstantniji igrač ekipe Željka Obradovića iako je sada u centru pažnje iz potpuno pogrešnih razloga. Njegovi kvaliteti su očigledni i treba očekivati da uprava kluba pokuša da ga zadrži i naredne sezone. Svi ostali su pod velikim znakom pitanja, a ponajmanje treba očekivati ostanke Doužera i Kaminskog, doduše moramo da istaknemo da zasad nema nikakvih indicija da će otići ili ostati, ali ono što se zna jeste da im ugovor ističe 30. juna. (Kaminski posle pisanja ovog teksta otišao za Ameriku i ugovor sa njim neće biti produžen)

Obojica su stigla sa ozbiljnim NBA pedigreom, predstavljeni su kao najveća pojačanja za ovu sezonu. Posebno Kaminski, ali ono što su pokazali na parketu je zaista bilo skromno i ispod očekivanja Željka Obradovića i navijača. Ne da nisu uspeli da popune rupe koje su ostale odlascima Dantea Egzuma i Matijasa Lesora, nego ne bismo mogli ni da ih stavljamo u istu rečenicu kada pričamo koliko je ko uticao na igru kluba iz Humske.

Tu je i trio srpskih igrača, Anđušić, Trifunović i Smailagić. Sva trojica su odigrala ispod očekivanog nivoa. Neki zbog povreda, neki zbog odluke trenera da ih ne uvede u igru, ali sve kada se sabere i oduzme, bilo bi veliko iznenađenje da Trifunović i Anđušić dobiju nove ugovore... Za Smailagića ostaje da se vidi jer je i dalje jedan od najmlađih i realno najtalentovanijih igrača na svojoj poziciji koji je do sada u Partizanu pokazao da može da bude neko ko donosi pozitivne stvari u igri, doduše to je više pokazivao u prošloj nego u ovoj sezoni kada je imao i bolje brojke.

Biće zanimljivo saznati kako će se gledati na Džejlina Smita koji je došao prošlog decembra, veći deo svog mandata presedeo na klupi, da bi odjednom u finišu sezone postao jedan od najvažnijih igrača i neko ko je dobio ozbiljne pohvale od trenera Obradovića na račun svog ponašanja, zalaganja ali i učinka na parketu.

Što se tiče igrača koji imaju ugovor za narednu sezonu, isto tako ne postoje indicije da će bilo ko da ode pre isteka. U tu grupu spadaju kapiten Kevin Panter, potom Zek LedejAleksa Avramović, Balša Koprivica, Bruno Kaboklo i Ognjen Jaramaz. Svi imaju važeće ugovore do leta 2025. godine.

Da bi neko od ovih igrača napustio klub, moraće da stupi u pregovore, ali kao što smo istakli, takvih nagoveštaja zasad nema.

Prioritet su igrači koji su trenutno u klubu. Neki imaju ugovore, nekima isitče. Prioritet je da sa njima napravimo razgovore. Kao ozbiljan klub imamo planove, pričamo o tome šta je to što može da se promeni. Retko koji tim radi, a da ne promeni nijednog igrača. Vodićemo računa o svemu tome. Prošlog leta nikada veći broj igrača nisam gledao. Bilo je teško jer neki igrači čekaju do zadnjeg momenta u NBA ligi. Naravno i novac igra veliku ulogu. Postoji i brend Partizana, svestan sam da ima igrača koji žele da rade samnom. Pokušaćemo da napravimo najbolji mogući tim. Sigurno navijači neće kupovati karte a da tim ne može da se bori za top osam", rekao je Željko Obradović koji je i sam potpisao novi ugovor i biće na klupi kluba iz Humske barem još dve naredne sezone.

Ostaje Partizanu još samo da završi Superligu Srbije koju igra prvi put posle tri sezone. Međutim i to je slaba uteha čak i ako se kojim slučajem titula osvoji. Plej-of domaćeg takmičenja se završava najkasnije do 6. juna posle čega se ova ekipa razilazi. Neki bi možda čak i pre toga mogli da odu s obzirom da u Superligi Srbije važi pravilo o maksimalnom broju stranaca pa će Obradović morati trojicu da preceta.

Kako god bude bilo, mnoge igrače koji su sada u timu više neće gledati u crno-belom dresu. Biće potrebna pojačanja, ali o imenima se za sada ništa ne zna, osim već pomenutog Vanju Marinkovića.

O kvalitetu tim imena najviše će uticati odluka Evrolige da li da klubu iz Humske ponovo biti deo elite. Za tako nešto će ponovo morati da dobije specijalnu pozivnicu o kojoj će se raspravljati tek posle Fajnal fora u Berlinu koji počinje u petak. Nezvanično se šuška da neće biti problema što se tiče ostanka crno-belih u elitnom takmičenju treću sezonu zaredom.

UGOVORI U PARTIZANU

Kevin Panter – jun 2025.

Zek Ledej – jun 2025.

Aleksa Avramović – jun 2025.

Balša Koprivica – jun 2025.

Ognjen Jaramaz – jun 2025.

Bruno Kaboklo – jun 2025.

Mateuš Ponitka – jun 2024+1

Alen Smailagić – jun 2024.

Džejms Naneli - jun 2024.

Frenk Kaminski – jun 2024.

Uroš Trifunović – jun 2024.

Danilo Anđušić – jun 2024.

Pi Džej Doužer – Jun 2024.

Džejlin Smit – jun 2024.


tagovi

KK PartizanVanja MarinkovićŽeljko ObradovićDžejms NaneliZoran SavićOstoja Mijailović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara