3x3 reprezentacija Srbije (© KSS)
3x3 reprezentacija Srbije (© KSS)

Od drugara koji pikaju basket ispred zgrade do zicer medalje za Srbiju u Parizu

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.07.24. | 18:04

Basketaši su ti su nas navikli na medalje. Ništa drugačije neće biti ni sada na Olimpijskim igrama gde Marko Branković, Dejan Majstorović, Mihailo Vasić i Strahinja Stojačić kreću u napad na zlato, sve pod budim okom Marka Ždere, selektora i sagovornika Mozzart Sporta

Ako sa drugarima, kolegama ili poznanicima pričate ovih dana o Olimpijskim igrama, onda se uglavnom sve svodi na računicama koliko ćemo medalja osvojiti u Parizu. Možemo da pričamo o Novaku Đokoviću, strelcima, košarkašima, odbojkašicama, vaterpolistima, ali postoji samo jedna zaista zicer medalja koju smo unapred šiklirali. To su basketaši Srbije, ili da iskoristimo pravilan naziv, učesnici 3x3 turnira. Kako smo došli do toga da unapred računamo na medalju od ovih momaka… Odgovor je veoma jednostavan. Za 12 godina postojanja ovog sporta, osvojili smo 14 medalja na velikim takmičenjima.

Danas Srbiju predstavlja kvartet momaka u sastavu Marko Branković, Dejan Majstorović, Mihailo Vasić i trenutno najbolji basketaš sveta Strahinja Stojačić, dok ih sa klupe predvodi selektor Marko Ždero.

Izabrane vesti

To je pritisak koji smo sami sebi nametnuli, tako da ni ne može da nam smeta kada drugi očekuju sigurnu medalju od nas. Osvajali smo godinama medalje, iste ciljeve imamo i sada”, bez ustezanja kaže Ždero za Mozzart Sport pred start turnira koji počinje narednog utorka i to odmah protiv Amera baš kao i košarkaši (30. jul, 22.35, RTS).

Ko je malo ozbiljnije u prethodnih 10 i više godine pratio uspon ovog sporta zna ko je i šta je Marko Ždero. Istinski pionir basket u Srbiji, neko ko je nastupao na prvoj utakmici reprezentativne basket utakmice u Srbiji. Bilo je to 2012. godine kada je malo ko znao i pravila ovog sporta, ali ako neko na svetu ima predispozicije za basket onda su to Srbi.

Doduše nije ovaj sport svoje početke imao u novobeogradskim blokovima kao što su mnogi očekivali… Sve je zapravo počelo u Novom Sadu gde je grupa drugara neumorno igrala basket ispred zgrade i tako došli do nečega što niko nije očekivao.

Teško je uopšte porediti kako je sve izgledalo pre 10 godina i danas. Sve se zapravo promenilo 2017. godine kada je odlučeno da 3x3 postane Olimpijski sport. Od tog momenta sve postaje neuporedivo ozbiljnije. Nekada su se ovim sportom povremeno bavili košarkaši koji izlaze iz sezone gde su igrali 5na5 i samo iskoristili 3x3 da ostanu u formi. Danas imate profesionalne 3x3 igrače koji isključivo samo to igraju. Sada imamo i profesionalne trener, uostalom to sam i ja. Bavim se trenerskim poslom, razmišljam o taktici, brinem o igračima koji su stvarno sjajni. Posvećeni su i spremni za sve izazove. Odradili smo odlične pripreme”.

Marko Ždero i Strahinja Stojačić (© MN Press)Marko Ždero i Strahinja Stojačić (© MN Press)

Vraćamo Marka ponovo na početke i pitamo kako su izgledale prve pripreme reprezentacije kada je on bio igrač.

“Ah ha ha… Nije ih ni bilo. Skupimo se nas četvorica ispred zgarade igramo od jutra do mraka. To bismo radili i da se nismo spremali za veliko takmičenje. Bilo je to 2012. godine kada su krenuli prvi turniri. Mi smo ih tada igrali, počeli da osvajamo i jednostavno dobili poziv Saveza. Pitali su nas da li želimo da igramo jer smo najaktivniji. Bez razmišljanja smo prihvatili i osvojili prvu zlatnu medalju. Bili smo u sastavu Dušan Domović Bulut, Marko Savić, Nebojša Bošković i ja. Nismo imali trenera”.

Danas je Marko Ždero stručnjak i neko ko sve kontroliše na klupi.

“Sada imam tim ljudi. Ceo stručni stab, fizio terapeute, doktore. Sve je na vrhunskom nivou, podređeno momcima da sve uslove da se takmiče”.

Srbija već ima jednu medalju na Olimpijskim igrama u 3x3 sportu. Bilo je to u Tokiju. Osvojili smo bronzu u čudnim uslovima.

“Nije tada bilo publike, ali koliko znam bio je praćen događaj. Sada se očekuje pravi spektakl u Parizu. Mi smo u kompleksu gde se vozi skejt, mi imamo svoj ugao. Sve izgleda izvanredno. Uostalom, znamo da će 3x3 biti Olimpijska disciplina i u Los Anđelesu što dovoljno govori o rastu sporta”.

© KSS© KSS

Sistem takmičenja je takav da 3x3 turnir traje pet dana. Kvalifikovalo se osam timova. Pored Srbije tu su još Sjedinjene Američke Države, Litvanija, Kina, Holandija, Francuska, Letonija i Poljska.

Neuporedivo jači turnir nego u Tokiju. Svi su bolji u odnosu na taj period. Svi se spremaju već godinama za turnir u Parizu i očekujem pravi spektakl”.

Neka imena se ističu kao naši glavni konkurenti.

“Amerika je naravno tu sa Džimerom Fridetom koji je nekada igrao NBA ligu. Imali smo već duele sa njim. Pamti se Svetsko prvenstvo kada je njegov šut izašao i mi smo pobedili. Holandija ima igrača koji je košarkašima Srbije ubacio skoro 30 poena. Vorti De Jong... Oni su sjajni. Tradicionalno Letonija je uvek jaka. Generalno svih osam ekipa su zasluženo ovde”.

Za kraj da objasnimo i sistem takmičenja. Kao što smo istakli, osam ekipa se kvalifikovalo za Olimpijske igre. Turnir počinje tako što svako igra protiv svakoga. Posle sedam odigranih mečeva, dve najbolje ekipe idu direktno u polufinale, a dve najlošije ispadaju iz daljeg takmičenja. Preostala četiri tima igraju baraž mečeve kako bi se saznalo ko su preostala dva učesnika polufinala.

Očekuje se oko 5.000 gledalaca na svakoj utakmici, a u urbanom parku gde se održava nekoliko sportova Francuzi očekuju preko 37.000 navijača.

Odradili smo nekoliko turnira gde smo pokušali da u potpunosti simuliramo uslove u Parizu, pre svega kada su termini u pitanju. Biće malo čudno jer jedan dan igramo kasno uveče, pa naredni dan odmah ujutru, ali smo spremni na sve”, završava javljanje selektor basketaša Srbije.

Možda ovi momci nisu toliko popularni kao neki drugi sportisti na Olimpijskim igrama, ali basketaši će nas vrlo verovatno ponovo obradovati što je za njih postala skoro pa svakodnevnica.

RASPORED SRBIJE NA 3X3 TURNIRU

30. jul

23.35 Srbija – SAD

31. jul

19.05 Srbija – Kina

1. avgust

10.05 Holandija – Srbija

22.35 Srbija – Francuska

2. avgust

19.05 Letonija – Srbija

22.05 Srbija – Poljska

3. avgust

18.35 Litvanija – Srbija

5. avgust

18.00 Polufinale

19.00 Polufinale

21.30 Meč za treće mesto

22.30 Finale



tagovi

Basket 3x3Pariz 2024Marko Ždero

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara