Kevin Panter (© Star sport)
Kevin Panter (© Star sport)

Niti je slučajno, niti je manjak sreće: Ovom timu očigledno nešto fali

Vreme čitanja: 4min | pet. 29.03.24. | 10:15

Sopstvene gluposti Partizan Mozzart Beta mogu da sruše kompletnu sezonu kao kulu od karata

Posle još jednog pucnja u koleno, teško je pričati o lošoj sreći ili da se Partizanu bilo šta slučajno dogodilo kad je ispustio dvocifrenu prednost u Evroligi protiv Olimpijakosa. Realno gledano, ovosezonska ekipa Željka Obradovića je postala sinonim za loše finiše, propuštene šanse i sopstvenu glupost koja vodi u poraz. Nije lako objasniti sekvencu protiv Pirejaca u trenucima kad je klub iz Humske imao dvocifrenu prednost u završnici treće četvrtine na najbitnijem označenom meču, onom koji bi trebalo da uvede tim u plej-in kad, već nije uspeo da se obezbedi direktan plasman u plej-of.

A zašto nije ovaj tim uspeo direktno da uđe u plej-of? Odgovor su videli svi koji su bili u Areni ili pratili susret kraj malih ekrana... Ne zna se kome je bilo mučnije dok su posmatrali crno-bele kako u jednom momentu izgledaju moćno...Toliko da mogu da povedu protiv bilo koje ekipe na Starom kontinentu, a onda svega nekoliko minuta kasnije toliko padnu da ni ozbiljne dvocifrene prednosti nisu dovoljne da obezbede trijumf.

Izabrane vesti

Da se dogodilo samo protiv Olimijakosa, ne bi bilo vredno ozbiljne kritike. Sport je ovo... Košarka uvek donosu prokrete, uzbuđenja, uspone i padove, ali ovo što je Partizan uspeo da izvede ove sezone graniči se sa naučnom fantastikom.

"Teško je... Imali smo smo utakmicu u rukama... Teško je. Iskreno, ostao sam bez reči. Pokušavam da sredim misli malo, ali ne uspevam", rekao je Kevin Panter, prvi među jednakima, čija forma može da bude metafora za čitavu sezonu Partizana.

Kapiten crno-belih nikada nije bežao od odgovornosti, sjajno je poče utakmicu, vukao sam. Umnogome pomogao da se obezbedi velika prednost protiv Grka, a na kraju ispromašivao mnogo toga u nastojanju da spreči propast.

Suludi porazi ove sezone su počeli baš sa Olimpijakosom. U četvrtom kolu u Pireju, Partizan je, baš kao i sinoć, imao dvocifrenu prednost na kraju treće deonice. Izgledalo je da ide ka veličanstvenom trijumfu, umesto toga dogodio se težak poraz. Bio je to samo početak neverovatnog niza izgubljenih utakmica koje su realno mogle da se pobede, da je bilo samo malo više fokusa u završnicama utakmica.

Setite se kikseva protiv Baskonije u Vitoriji, Bajerna dva puta, Virtusa dva puta, Olimpije Milano, čak i duela protiv Barselone i Reala gde su na kraju upisani ubedljivi porazi, ali ko je gledao mečeve video je dobar Partizan skoro tri deonice, ali ta četvrta. Za izučavanje.

Za sada ni Željko Obradović ne uspeva da pronađe konkretne odgovore.

"Ponovo smo sebe doveli u istu situaciju, da sami sebe porazimo. Ne znam koji put zaredom, odluke koje smo donosili bile su katastrofalne. Ako ulaziš sa 13 poena prednosti u poslednju četvrtinu, to je ogromna prednost, trebalo bi da igraš pametno, nastaviš da igraš na način na koji si kažnjavao njihovu odbranu. To nismo radili više, nestrpljivi smo bili, šutirali nerezonski, dodavanja su bila isto takva", rekao je trener Partizana na konferenciji za štampu posle Olimpijakosa.

Mada, odgovor na pređašnje pitanje je verovatno veoma prost. Ovaj tim nema dovoljno kvaliteta da se nosi sa najjačima, nema dovoljno fokusa, ali ni dubine na klupi da bi prelomio mečeve sa ekipama kao što su Real, Olimpijakos, Barselona, očigledno i Virtus, Bajern... Svesni smo da je bilo i ludih pobeda ove sezone, posle preokreta koji su takođe neobjašnjivi, ali takve stvari nisu održive na duge staze što se videlo sinoć kada je upisan 18. poraz ove sezone u elitnom takmičenju.

Više ni sudbina nije u rukama crno-belih, gledaju se i drugi rezultati, a postavlja se i realno pitanje. Da li je ova ekipa uopšte zaslužila da bude deo plej-in posle svega prikazanog ove sezone? Odgovor će dati sami igrači na preostala dva meča, prvo sledi Alba u Berlinu, a za kraj odluka pada protiv Valensije u Beogradu, naravno sve u slučaju da se i ostali rezultati poklope.

"Idemo dan po dan. Samo to. Verujte mi. Prolazio sam kroz gore stvari u životu nego što je ovo. Idemo da radimo, dan po dan, sa pravim pristupom u glavi. To je ono što možemo i da ne gledamo previše unapred. Da ne padamo u depresiju, ali ni da uzletimo", dodao je Panter posle sinoćnjeg poraza.

Sada čitava sezona može da stane u narednih nedelju dana, pošto sve ovo što smo napisali o mečevima Evrolige i Partizana može da se prenese komotno i na ABA ligu. Bilo je i tagikomičnih kikseva kao što su mečevi protiv Igokee, Mege i Splita. Zbog njih se sada crno-beli tim grčevito bori za drugo mesto na tabeli, a odluka pada u nedelju u Podgorici protiv Budućnosti... Protivnik je odmoran i motivisan. Ako se taj meč pregura pozitivno, sledi put u Berlin na noge Albi koja po svaku ceni mora da se savlada ili bi se san o nastavku takmičenja u eliti završio.

Kako god, mnogo puta ove sezone su crno-beli razočarali navijače. Šansa da se iskupe je sve manje... Ako nastave sami sebi da upropašćuju sve što dobro urade na parketu, neće biti razloga da se bilo šta slavi.


EVROLIGA - 32. KOLO

Sreda

Makabi - Valensija 95:80

/Boldvin 17 - Odželeje 15/

Četvrtak

Žalgiris - Olimpija Milano 87:73

/Evans 20 - Mirotić 19/

Bajern - Barselona 79:87

/Vajler Beb, Ibaka 17 - Parker 15/

Baskonija - Efes 76:97

/Hauard 15 - Larkin 28/

Partizan Mozzart Bet - Olimpijakos 69:74

/Panter 19 - Vilijams Gos 17/

Asvel - Monako 77:87

/Luvavu 23 - Okobo 16/

Petak

18.45: (1,90) Fenerbahče (hendikep -17,5) Alba (1,90)

20.30: (1,10) Real Madrid (23,0) Crvena zvezda (8,00)

20.30: (2,40) Virtus (15,0) Panatinaikos (1,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara