Nemanja Bjelica (MN PRESS)
Nemanja Bjelica (MN PRESS)

Nemanja Bjelica: Obradović mi je promenio karijeru, žao mi je što sam napustio Fener

Vreme čitanja: 4min | uto. 08.10.24. | 20:36

„Barselonu sam odbio dva puta“, prisetio se Profesor

Nemanja Bjelica, poznatiji kao Profesor, ostavio je veliki trag u evropskoj i reprezentativnoj košarci, ali u NBA ligi. Iako je imao buran početak karijere koja je krenula u Austriji u timu Trajskirhen Lajonsa, a onda je potencijal koji poseduje ovo visoko krilo uvideo Svetislav Pešić koji ga je doveo u Crvenu zvezdu.

Od tog momenta, Beli je korak po korak išao do najviših visina i dugogodišnjeg staža u NBA ligi. Preko Kahe Laboral, a onda i Fenerbahčea u kome je postao i MVP Evrolige, Bjelica se dokošpao ugovora sa Minesota Timbervulvsima, posle je igrao za Sakramento i Majami, a karijeru u najjačoj ligi na sveti krunisao je NBA prstenom koji je osvojio sa Golden Stejt Voriorsima.

Izabrane vesti

Srpski as je bio poznat po svojoj višedimenzionalnosti u igri, budući da je umeo da igra na svim pozicijama, u zavisnosti od zahteva i taktike trenera. U intervjuu za Eurohoops, Bjelica je govorio o nekim ključnim momentima u karijeri.

Jedan od njih je svakako bilo leto 2013. godine, kada je na stolu imao ponudu Barselone, ali je izabrao Fenerbahče, kako kaže zbog samo jednog čoveka.

Bilo je veoma jednostavno… Bio je tamo jedan čovek. Željko Obradović. On je bio ta osoba. Zapravo sam dva puta odbio Barselonu“, rekao je Bjelica i objasnio da ta dva poziva iz Barselone nisu stigla istog leta:

Bio sam u Crvenoj zvezdi. Uvek sam želeo da igram za Barselonu. Zapravo, nije da sam ih odbio. U sportu ne možete da pričate o ‘šta ako’ situacijama. Željko Obradović je promenio moju karijeru. U potpunosti je promenio. Mnogo sam naučio od njega. Da li žalim što sam nisam ostao u Fenerbahčeu? Svakog dana. Svakog dana žalim zbog toga. Ali, želeo sam da idem u NBA i ne žalim što sam tamo otišao. Da nisam igrao u NBA, ne bih bio ovde gde sam sada. Ne bih radio za ovaj tim. Nikada ne znate šta će se dogoditi. Kao što sam rekao, mogao sam da imam mnogo bolju karijeru. Kao igrač sam napravio mnogo grešaka, ali moglo je da se dogodi da imam i lošiju karijeru. Zato sam zadovoljan, veoma sam zahvalan na onome što sam imao, onome što sam kao igrač ostvario. I sada sve razumem bolje“, rekao je Bjelica.

O odlasku u NBA:

Trebalo je da odem. Ali da budem potpuno iskren, nisam bio spreman. Shavtio sam kasnije da se košarka menjala i trebalo je mnogo da radim na svom telu. Košarka je moja prva ljubav i dala mi je mnogo toga. Zahvalan sam, ali tako je kako je. Kasno sam otišao u NBA, sa 27 godina. Ali nisam bio spreman ranije i znao sam da nisam spreman. Posebno mentalno. Još sam bio ‘ludo dete’ koje je volelo košarku. Kada kažem da žalim zbog nekih stvari, to je normalno. Tako sam postao bolji i iz toga sam učio. A ne možeš da budeš na dva mesta u isto vreme. Tako da sam u redu sa tim“.

Nakon što se vratio iz najjače lige sveta Bjelica je opet obukao dres Fenera, ali nije to bio onaj stari “Profesor”.

Moram da budem iskren, volim Fenerbahče, imam veliko poštovanje za ljude i navijače. Fenerbahče mi je dao sve i na tome sam zahvalan. Nisam ta osoba… Šta mogu da kažem nakon dve godine… Bilo je kako je bilo. Niko nije važniji od tima. Život je takav. I to je normalno. Imao sam sjajan odnos sa Fenerbahčeom, volim taj klub i navijače. Bio sam MVP Evrolige dok sam nosio dres tog kluba. Pomogao mi je da rastem, ja sam pomogao njima, zajedno smo došli do Fajnal fora. Samo ljubav. neke stvari jednostavno treba zadržati za sebe“.

Bjelica je karijeru okončao zu Crvenoj zvezdi, za koju je odigrao samo dve pripremne utakmice.

Zapravo karijeru sam završio kada sam fizički bio najspremniji. Mogao sam da igram još dve godine, ali sam hteo da budem iskren sa košarkom. Nisam bio spreman da igram 15-20 minuta po utakmici čak ni u NBA ligi. To me je mučilo, ali sam bio realan. Niko ne pobeđuje vreme i to je okej”, završio je Bjelica.

Nekadašnji srpski reprezentativac trenutno radi kao sportski direkor u Bahčešehiru sa kojim ima velike planove. Cilj njega i ekipe koju sa klupe predvodi Dejan Radonjić jeste da se u narednom period tim plasira u Evroligu, i tamo ukoliko to bude moguće što duže ostane.


tagovi

Nemanja BjelicaŽeljko ObradovićFenerbahče

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara