Nikola Jokić (AFP)
Nikola Jokić (AFP)

NBA ukida Jokićevo pravilo

Vreme čitanja: 3min | sub. 19.10.24. | 16:40

Ono što je Nikola doktorirao, čelnici su odlučili da ugase

Provalio je fazon Nikola Jokić još od kada je stigao u NBA ligu kako da ubije vreme kada njegov tim vodi. U momentu kada njegov tim primi koš, Jokić ide po loptu kako bi je izveo, ali sve vreme izbegava kontakt sa njom jer vreme teče. Dok ne ostvari kontakt sa loptom, nije ni u kakvoj opasnosti od izgubljene lopte kada ne izvede u roku od pet sekundi i to je naš košarkaš dominirao. Slučajno mu ispadne lopta, ode na drugu stranu i kao igrač koji treba da ubaci loptu, pravi se blesav.

Kako su godine odmicale, konačno su svi provalili šta radi centar Denvera, pa su počeli da se bune. Pre početka sezone, zasela je sudijska komisija i odlučili su da se Jokićevo pravilo ukine. Jedan od savetnika za sudije Monti Mekučen je otkrio za medije da će NBA liga ograničiti timove da troše vreme, kao što to radi Jokić prilikom izvođenja lopte u završnicama mečeva. Jokićev momenat da ukrade vreme je neprevaziđen i njegov potez počelo je da koristi dosta košarkaša širom NBA lige, što je skrenulo pažnju čelnika. Bune se protivnici, bune se i navijači i liga ne toleriše da im tako nešto i promil kvari reputaciju.

Izabrane vesti

Izgleda da neće moći više da radi to, ali jedno pravilo koje se takođe tiče gubljenja vremena je takođe bila tema, a to je "šetanje psa", kako Amerikanci vole da zovu taj momenat.


Zabavni potez uvek za gledaoce, kada igrač izvedenu loptu ne dira, već je pusti da se kotrlja po parketu koliko god hoće jer dok je ne uhvati u ruke ne počinje vreme za napad, dok vreme za igru regularno teče. To je oduvek deo NBA lige, već 70 godina, ali sada je malo drugačije jer ga koriste Lebron, Morent, Smart, Kris Pol, Jokić... Elitni igrači. Od sezone 2018/19, dupliran je broj ovih poteza i više od svih ostalih u ligi i to čak duplo, koristi plejmejker Memfis Grizlisa Dža Morent. A sve je počelo još od Bila Rasela.

Jedan od najboljih defanzivaca i generalno najboljih igrača svih vremena, želeo je da ima što više vremena kako bi "operisao" u reketu, s obzirom da je napad Boston Seltiksa išao uglavnom preko njega, iako nije zapamćen kao elitni ofanzivac u vremenu "nabudženih" brojki. Sa dva Džonsa, Kej Sijem i Semom, napravio je te akcije gde se "šeta pas" i Rasel je uvek imao vremena da se postavi u najbolju moguću poziciju i dobije pun napad da radi šta hoće. Tako su dobijali dodatnih pet sekundi svaki napad i kao i u današnjoj ligi i tada su skidali ostali taj potez.


Koristili su ga Leni Vilkens i Mo Čiks, koji su igrali sa Viltom Čemberlenom i kada igrate sa Stiltom ili Raselom, svaki dodatni sekund u napadu znači. Pogotovo tih godina. Iako ne deluje kao mnogo, na kraju utakmice ako je tesna, tačno možete izvući naprednom statistikom da li su te sekunde napravile razliku. Zanimljivo je da posle 60ih i 70ih, ovaj potez je polako odlazio u istoriju, dok ga Magzi Bogz, Tim Hardavej i Mark Džekson nisu vratili, posebno omaleni Bogz. Popularizovali su ovaj potez Kris Pol i Ražon Rondo u moderno vreme, što je nasledio Tre Jang.

U protekle tri sezone, prema podacima koje je ESPN izvukao iz NBA napredne statistike, igrači su više nego ikada koristili ovaj potez u kriznim situacijama - kada imaju razliku između tri i 15 poena u četvrtoj četvrtini. Posebno su izvukli situacije gde se to radilo pet sekundi nakon primljenog koša. U sezoni 2020-21, timovi su "šetali" psa 54 puta, gubeći više od 7 minuta vremena u igri. Prošle sezone, to je skočilo na 91 slučaj, izgubivši preko 12 minuta. Prošle sezone su to uradili 164 puta, izgubivši više od 23 minuta. A kada uzmemo u obzir sve četvrtine i sve trenutke, tako nešto desilo se čak 668 puta.

Ove sezone se očekuje još veći skok. Ali, Jokićevo pravilo ne može...


tagovi

Nikola Jokić

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara