(©FIBA)
(©FIBA)

NBA Bahami pišu istoriju: Pobeda nad Fincima razbuktava snove o Parizu

Vreme čitanja: 2min | uto. 02.07.24. | 19:33

Do prvog trijumfa na Olimpijskom kvalifikacionom turniru vodila pojačanja iz najjače lige sveta - Badi Hild i Deandre Ejton uz mladog Valdeza Edžkomba

Angažovanjem NBA trija u vidu Badija Hilda, Deandre Ejtona i Erika Gordona, Bahami su jasno stavili do znanja da na olimpijski kvalifikacioni turnir u Valensiju stižu sa najozbiljnijim namerama. Iste su potvrdili već u uvodnom meču protiv selekcije Finske koju su savladali sa 96:85 u prvom kolu Grupe B čime su napravili možda i ključni korak ka plasmanu u polufinale. Ujedno i razbuktali snove o istorijskom plasmanu na Olimpijske igre u Parizu!

Dramatičan meč je rešio trojkom iz ugla Franko Miler na 30 sekundi pre kraja, ali su kapitalni deo posla na utakmici uradili Hild i Ejton, kao i 19-godišnji Valdez Edžkomb koji je sjajnim potezima u završnici pravio razliku, a ukupni je sakupio 20 poena. Najefikasniji je bio Hild sa 24 poena i šest skokova, dok je Ejton brojao do 19 poena i devet uhvaćenih lopti. Gordon je duel završio sa 16 koševa.

Izabrane vesti

Kod Finaca koji su bili značajno oslabljeni neigranjem prve zvezde, Laurija Markanena, istakli su se sa po 20 postignutih poena Mikael Jantunen i Edon Mahuni. Ipak, nisu uspeli da donesu svom timu trijumf, iako su na poluvremenu imali plus sedam (47:54).

Otišao je skandinavski tim na najvećih plus 12 početkom drugog poluvremena, ali je to bila prednost kratkog trajanja. Pronašli su debitanti na ovakvim turnirima "žicu" i mic po mic smanjivali deficit, da bi već do kraja deonice imali plus šest (73:67). Odatle su brzo otišli na dvocifreni plus, i tada je sve delovalo da je gotovo. Ipak, uspeli su Finci da naprave poslednji trzaj i priđu na jedan posed, ali su dovoljno snalažljivi bili momci sa Bahama.

Na drugom kraju Evrope, u Rigi, domaća Letonija je upisala više nego dominantno slavlje nad Gruzijom koju sa klupe predvodi srpski stručnjak Aleksandar Džikić - 83:55

Iako bez pomoći Kristapsa Porzingisa, momci Luke Bankija su bili više nego ubedljivi. Sve je bilo gotovo već posle prvih 20 minuta kada je rezultat na semaforu glasio 45:24.

Najbolji je bio Arturs Strautins sa 18 poena, dok je Marerks Majeris upisao 11, a Rolands Šmits deset poena. Kod Gruzina je Aleksandar Mamukešvili jedini bio vredan pomena jer je uknjižio 14 poena. Tornike Šengelija nije ni ulazio u igru, dok je Goga Bitadze imao samo sedam poena.

Takođe, čisto da se pomene da je pobedu na trećem turniru koji se održava u Pireju ostvarila Dominikanska republika. Ona je i bez Karl Entonija-Taunsa bila bolja od Egipta sa 90:77.


tagovi

BahamiFinskaKvalifikacije za Olimpijske igre 2024.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara