Petrušev, Davidovac, Bjelica, Avramović i Todorović (©MN Press)
Petrušev, Davidovac, Bjelica, Avramović i Todorović (©MN Press)

Najvažniji meč prve faze: Traži se najbolji Bjelica, Jaramaz i Todorović olakšavaju Avramoviću

Vreme čitanja: 5min | čet. 30.06.22. | 08:51

Letonija napada sa Davisom Bertansom, Svetislav Pešić ima raznovrsnost u postavi

Najvažnija utakmica prve faze kvalifikacija za Mundobasket. Možda na prvu loptu ovakva formulacija zvuči jako, ali je legitimna bez ikakve dileme. Srbija igra sa Letonijom u Rigi (TV Sportklub, 18.30) za prvo mesto i još važnije - lakši put do plasmana na završnicu planetarnog takmičenja naredne godine u Indoneziji, Filipinima i Japanu.

Pošto se rezultati iz ovog dela takmičenja prenose u narednu rundu gde će protivnici sigurno biti Turska, Grčka i Velika Britanija, a vizu za Mundobasket overavaju samo tri ekipe, Srbija i Letonija večerašnji okršaj dočekuju sa jasnim razmišljanjem - pobeda nema alternativu! Duel ovih selekcija u Beogradu završio se pobedom Srbije, ali posle hoda po ivici žileta, pošto je Letonija vodila 35 minuta da bi u samoj završnici Marko Jagodić Kuridža sa linije slobodnih bacanja doneo taj jedan poen prevage za konačnih 101:100. Na konferenciji za novinare kasnije Svetislav Pešić govorio je o karakteru njegovih igrača, tada punom debitanata, dok je Luka Banki sa dozom gorčine priču usmerio na sudije uz poruku između redova da će u Rigi sve biti spremno za revanš.

Izabrane vesti

Sedam meseci kasnije iz tog susreta u dresu Srbije ostali su samo Marko Jagodić Kuridža, Nemanja Dangubić, Dušan Ristić i Aleksa Avramović, dok opremu Letonije i dalje nose Dairis Bertans, Artis Ate, Rihard Lomaš, Klav Čavars, Andrejs Gražulis i Anžejs Pasečniks. Obe selekcije drastično su promenile izgled, Orlovi u meč ulaze sa znatno većim individualnim iskustvom, ali i nekoliko igrača bez značajne minutaže tokom klupske sezone, dok je najveća promena u domaćem sastavu prisustvo Davisa Bertansa!

O mukama Svetislava Pešića da sastavi roster adekvatan težini zadatka pisalo se dosta u proteklim sedmicama. Izbor je pao na Filipa Petruševa, Nemanju Dangubića, Dejana Davidovca, Nemanju Bjelicu, Vanju Marinkovića, Dušana Ristića, Dejana Todorovića, Marka Jagodić Kuridžu, Aleksu Uskokovića, Ognjena Jaramaza, Aleksu Avramovića i Bobana Marjanovića. Danilo Anđušić dobio je još malo vremena da odmori pošto je sa obavezama u Monaku završio tek u subotu, jedini debitant Aleksa Novaković sačekaće možda priliku da zaigra protiv Belgije, Marko Pecarski je i dalje povređen, dok je odluka struke bila da se Boriša Simanić ne "skida" za večerašnji meč.

18.30: (2,70) Letonija (14,5) Srbija (1,55)

Sve oči javnosti gledaju ka Nemanji Bjelici. NBA šampion sa Golden Stejtom uspeo je da proslavi titulu, dođe u Beograd, uzme kraći predah kako bi se aklimatizovao na promenu vremenske zone i uključi u rad nacionalnog tima sa idejom da preuzme najveću odgovornost. Selektor Pešić tokom obraćanja medijima u Areni nije krio zadovoljstvo što je njegov miljenik u timu, što bi fokus igre Srbije moglo da usmeri upravo na njega. Pešić je svojevremeno u Crvenoj zvezdi prepoznao i otključao potencijal kasnijeg MVP Evrolige, a uprkos godinama i potrošnji, naročito u završnici NBA sezone gde je imao jednu od važnijih uloga, u timu Srbije postoji apsolutno poverenje u Bjelicu i da njegov igrački repertoar i te kako može da napravi razliku večeras.

Košarkaši Srbije (©Star Sport)Košarkaši Srbije (©Star Sport)

U odnosu na prvi meč sa Letonijom unutrašnja linija Srbije dosta je iskusnija. Pored Bjelice koji ima tu širinu da može komotno da igra spolja i unutra, na centarskim pozicijama su Boban Marjanović, Filip Petrušev, Marko Jagodić Kuridža, Dušan Ristić i čak Dejan Davidovac. Međutim, iako sa znatno većim iskustvom, izostanak prave minutaže kod Marjanovića i Petruševa može da bude dvosekli mač. Marjanović je u plej-ofu odigrao šest minuta, tokom dosadašnje 2022. tek 19 minuta. Petrušev je poslednju takmičarsku utakmicu odigrao pre skoro dva meseca i sam je priznao da je daleko od idealne forme. Kod selektora ipak postoji nada da će manjak potrošnje imati pozitivan efekat na igru Srbije, odnosno da će želja i realni kvalitet preovladati nad nedostatkom rutine. Jagodić Kuridža je posle završenih obaveza u ABA ligi izneo svoj deo tereta kako bi Budućnosti dao titulu prvaka Crne Gore, Ristić je odigrao vrlo dobru sezonu u Fuenlabradi i želi da u reprezentaciji nastavi tamo gde je stao u utakmicama sa Slovačkom. Davidovac je imao najveću potrošnju kako bi Crvena zvezda odbranila triplu krunu. Od momenta kada je spuštena zavesa na finale Superlige momak iz Zrenjanina potpisao je za moskovski CSKA i sa novim elanom dočekuje utakmice sa Letonijom i Belgijom. Iako je po vokaciji krilo, Dejan Radonjić ga je kroz sezonu najviše koristio kao krilnog centra, pa čak i nisku "peticu" što selektoru i njegovom stručnom štabu daje dodatnu širinu i mogućnost da se kombinuju igrači različitih karakteristika protiv rivala koji se maksimalno oslanja na šut.

Poput Jagodić Kuridže i Ristića, Avramović je među tek petoricom igrača koji su odigrali dosadašnje četiri utakmice. Alekse Radanova i Uroša Trifunovića sada nema, a Avramović ostaje među najvažnijim igračima ovog sastava Orlova. Sticajem okolnosti, odnosno posle odluke Partizana da ne igra završnicu Superlige dobio je nekoliko dana više za odmor. Njegov zadatak trebalo bi da olakša prisustvo Ognjena Jaramaza koji će takođe biti zadužen za organizaciju napada Srbije posle dobrih igara u dresu Bajerna, pogotovo u drugom delu sezone, dok povratak Dejana Todorovića u nacionalni tim donosi ne samo još jednu napadačku opciju, već i čoveka koji daje novi impuls odbrani bespoštednim zalaganjem. Ipak, treba uzeti u obzir da ni Todorović nije igrao takmičarsku košarku već mesec dana. Vanja Marinković je u polufinalu ACB lige sa madridskim Realom podsetio kakve šuterske kvalitete ima, Nemanja Dangubić je bez minuta još od kraja aprila, dok je Aleksa Uskoković imao solidne role u Megi Mozzart, s tim da mu reprezentativno iskustvo nije preveliko...

Nemanja Dangubić i Dairis Bertans - detalj iz prve utakmice (©Star Sport)Nemanja Dangubić i Dairis Bertans - detalj iz prve utakmice (©Star Sport)

Što se Letonije tiče, samo prisustvo Davisa Bertansa u igri velika je opasnost po svaku odbranu, a kako će se utakmica igrati pred punim tribinama dvorane u Rigi imaće motiv više da se u što boljem svetlu pokaže pred sunarodnicima. Riharda Lomaša smo dobro zapamtili u Beogradu kada nam je sasuo 33 poena uz šest trojki. Ekipa je jača i za doskorašnje krilo Barselone Rolandsa Šmica koga Svetislav Pešić dobro poznaje, dok Anžejs Pasečniks uprkos svojoj visini može da bude pretanja u šutu spolja, mada se logično najviše oslanja na igru pod samim košem što je dokazao igrama u Betisu gde je bio među najboljim pojedincima zajedno sa Dairisom Bertansom koji nas je propisno namučio u prvom odmeravanju snaga.

Neće biti lako, ali nije Letonija toliki bauk. Srbija i te kako ima kvalitet da se sa pobedom u rukama vrati za Niš i u pravom raspoloženju dočeka Belgiju.

SASTAV SRBIJE

Filip PETRUŠEV (Anadolu Efes)

Nemanja DANGUBIĆ (bez kluba)

Dejan DAVIDOVAC (CSKA Moskva)

Nemanja BJELICA (bez kluba)

Vanja MARINKOVIĆ (Baskonija)

Dušan RISTIĆ (Fuenlabrada)

Dejan TODOROVIĆ (Tenerife)

Marko JAGODIĆ KURIDŽA (Budućnost)

Aleksa USKOKOVIĆ (Mega Mozzart)

Ognjen JARAMAZ (Bajern Minhen)

Aleksa AVRAMOVIĆ (Partizan)

Boban MARJANOVIĆ (Hjuston Rokets)

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - 5. kolo

Grupa A

18.30: (2,70) Letonija (14,5) Srbija (1,55)

20.30: (1,85) Belgija (hendikep -17,5) Slovačka (1,85)




tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023Svetislav PešićNemanja BjelicaBoban MarjanovićFilip PetruševNemanja DangubićAleksa AvramovićDejan DavidovacAleksa UskokovićVanja MarinkovićMarko Jagodić KuridžaDejan TodorovićDušan RistićOgnjen Jaramaz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara