Šabaz Nejpir
Šabaz Nejpir

MOZZART ANALIZZA: Umemo li da imamo para i kako Šabaz može da okrene sezonu

Vreme čitanja: 10min | pet. 01.12.23. | 08:57

Šabaz trenutno u Zvezdi izgleda kao junior, dete kuba, kapiten u lošem trenutku koji je ili zadužio ili tek treba da zaduži klub pa svi zajedno treba da ga istrpe i obodre... Još veći problem je što u njegovim očima nema tog ekstra napora ni vatre

Ne znaš ko je kakav dok ne pojedeš sa njim džak soli.

Tako su naši stari voleli da nas plaše za izbor budućih partnera ili bilo kakav oblik ozbiljne saradnje poslovne ili privatne prirode. Iz izloga stvari uvek izgledaju savršeno jer je tako sve i osmišljeno. U prodavnici je sve podešeno baš tako da proizvod izgleda u najboljem mogućem svetlu, a nikada ne znaš kako ti stoji komad garderobe dok ga ne probaš u realnosti svakodnevnice.

Izabrane vesti

Ne kaže se za džabe da je najteži posao po pravilu svaki koji podrazumeva ljude, pa tako u toj matematici ne mora niko nužno da pogreši u procesu da bi se konstatovala greška u konačnom proizvodu. Uklapanje, hemiju i klik ne možeš da predvidiš, već samo da pretpostaviš, a i tu je često upitna verovatnoća. Društvena dinamika kolektiva je pipava i večito kvarljiva stvar, pa još ako u obzir uzmemo i privikavanje kolege na novu sredinu i ljude dobijamo sve više i više novih interakcija i potencijalnih pozitivnih ishoda, ali i negativnih.

Nedavno sam sa svojim prijateljem i kolegom javno poveo diskusiju na temu koja je izuzetno važna za aktuelni trenutak domaćeg klupskog sporta. U novonastalom ekonomskom praćenju evropskih takmaca tiho se nameće ključno pitanje: umemo li mi da imamo para i da li ih imamo dovoljno da kroz taj kriterijum sklapamo sastave?

Da se razumemo odmah u startu, određen budžet je danas neophodan da se uopšte uhvatite u kolo jer vas neće ni pustiti u društvo, ali da li je to dovoljno i da li to sa sobom nosi nove izazove? Prosto, kada si bez novca i primoran da inventivno i mukotrpnim radom sa domaćim snagama godinama gradiš kulturu i identitet ti celoga života gledaš spolja na sve koji imaju više od tebe i pitaš se kako ne mogu više sa tim više. Legitimno pitanje, ali bi odgovor po pravilu bio lak samo kada bi cena uvek odražavala kvalitet, što jednostavno nije slučaj. Majica je najčešće skuplja zbog nalepnice, ređe zbog tehnologije proizvodnje i to je svet u kojem živimo. Kada plaćaš skupo u sportu, posebno košarci, ti velikim delom plaćaš reputaciju i pedigre. To jesu bitni indikatori uspeha koji možeš da očekuješ, i veća je verovatnoća nego kada kupuješ slabije dokazano, ali ne i garancija jer danas apsolutni igrači gotovo da ne postoje van NBA superstarovskih okvira.

Na šta mislimo kada kažemo apsolutni igrači? Pre svega na one čija je produkcija uvek prisutna, koji su taj nivo košarkaškog i karakternog kvaliteta da u bilo kojoj sredini automatski doprinose. Nekad to bude više, nekad nešto manje, ali nikada ne pada ispod određenog standarda. Takvih igrača ima jako malo i uglavnom su nedostižni osim u retkim slučajevima poput Fakunda Kampaca prošle sezone, ali treba biti realan pa priznati da čak i sjajni Argentinac nije u Zvezdi bio isto što i u Realu, iako je virtuoznost nesumnjivo bila na displeju.

Šabaz Nejpir (©Starsport)Šabaz Nejpir (©Starsport)

Pečalbarski gladijatorski život ni malo nije lak, naprotiv. U zavisnosti od karijernih izbora i fokusa možeš lako da upadneš u zamku gubitka identiteta. Kada rezervišeš previše tezgi i pevaš svako veče po različitim lokalima u različitim zemljama ti neminovno ideš ka paljenju auto pilota i više ne znaš ni gde ni za koga igraš, niti si sposoban da se emocionalno povežeš sa sredinom. Ubiješ taj deo sebe kako bi se optimalnije prilagođavao na nove realnosti, žrtvujući usput maksimum. Taj nedostatak mira, stabilnosti u okviru kojeg je jedina konstanta da iste nema i ,,koja je sledeća sredina“ mentalitet ne čine lidera, a najvažniji igrač, plejmejker i skorer to mora da bude.

Možda ima tu i arogancije, neostvarenih snova i nesposobnosti da se u potpunosti saživiš sa sredinom i ambicijama iste, ali svi navedeni potencijalni dubinski razlozi ne menjaju činjenicu da je u ovom trenutku Šabaz Nejpir kao plejmejker Zvezde neuklopljen i glavni uzrok posrtanja na početku sezone.

Prosto, kada god sam pomislio da sam prestrog u kreiranju incijalnog utiska i da treba da prođe još vremena (to i dalje stoji) i da u narednim mečevima može i treba da dođe do preokreta, Nejpir je učinio sve u svojoj (ne)moći da početni loš utisak dodatno pogorša. Kako drugačije okarakterisati poslednji nastup u Novom Mestu.

Krompir u poenima?

Bože moj, nije ni šutirao puno, dešava se.

Šest izgubljenih lopti? U utakmici u kojoj su saigrači bili u odličnom ritmu i koja je mirisala na ubedljjivu i surovu egzekuciju?

Crvene lampice, vazdušna uzbuna i pripravnost najvišeg nivoa.

Umesto da vuče ekipu, ekipa stalno mora da gura i motiviše njega i ulazi u neprijatan oblik zavisnosti gde više niko ne zna kako da se postavi, pa se tako psihologija obrće u smeru da pratioci kontraškog tipa sada pozivaju na podršku u nadi da će ispasti u pravu iako ni sami ne veruju u to. Nikada nisam bio pristalica targetiranja igrača, posebno u ovako ranoj fazi sezone, ali isto tako, taj igrač mora da pokaže barem želju i volju da takav razvoj situacije preokrene jer kako precizno pogađa Šerif, ali nikako Endiaje nego Konjević, kasno će biti kasnije.

Šabaz trenutno u Zvezdi izgleda kao junior, dete kuba, kapiten u lošem trenutku koji je ili zadužio ili tek treba da zaduži klub pa svi zajedno treba da ga istrpe i obodre. Nije ni prvi ni poslednji koji je udario u zid, posebno ako gledamo strance dovedene da budu nosioci, ali razlika u odnosu na prethodne je što nema tog ekstra napora niti vatre u njegovim očima. Na pamet nam odmah pada Ostin Holins, igrač koji nije u startu prihvaćen od strane navijača jer nije imao napadačku produkciju, ali je trudom, intenzitetom i odbranom postavio visok standard i tako postajao bitan šraf čak i kada lopta nije ulazila u koš. Nejpir, osim što u odbrani nije faktor za bilo kakvo razmatranje, u napadu ne donosi inventivnost, nepredvidivost i gen za rešavanje utakmica, a za to je primarno doveden.

Najveći problem je forsiranje sopstvenog ritma bez bilo kakvog obzira i osvrta na to što Mađarska nema more. U kom god da se ritmu ekipa nalazi, sve staje kada lopta dođe do njega. Tu prestaje Zvezdina, a počinje Nejpir košarka. To je po pravilu driblanje u mestu, potez više i ubistvo bilo kakvog teško stečenog ritma i protoka. Realizacija je slaba, i o tome ćemo brzo, ali to se da popraviti. Forsiranje loših navika i odbijanje da se prepozna trenutak su za brigu. Da bi ovaj tim Zvezde proigrao, Nejpir treba da bude pola vulkan pola kompjuter, pola vreli Portorikanac spreman da zatrpa koš rivala u svakom trenutku, pola kontrolisani plejmejker jak na lopti i košarkaškoj takmičarskoj inteligenciji.

Doveden kao potentan šuter, Nejpir je na koš šutnuo (računajući samo šut, ne i polaganja, floutere i ostale tipove završnice) 63 puta u dosadašnjem toku Evrolige. Iz situacija kada je šutirao odmah iz prijema realizacija je više nego solidna, 47% i 1,41 poen po šutu, a zanimljivo je da efikasnost raste kada uzmemo u obzir šuteve preko igrača u čemu je na 1,88 poena po šutu.

U čemu je onda problem?

Šabaz Nejpir (©Starsport)Šabaz Nejpir (©Starsport)

Pa u tome što je na koš tako šutnuo 17 puta, a iz driblinga 46 puta. Kada god je barem jednom spustio loptu na pod pre šuta, procenat mu je pao na mizernih 24% ili 0,6 poena po šutu. Tako se našao u odabranom društvu jer je četrdeset plus šuteva iz driblinga u okviru Evrolige uzelo još samo sedam igrača, ali je u odnosu na sve njih on ubedljivo najneefikasniji. Skoti Vilbekin je na primer na 1,2 poena po šutu. Kada uzorak smanjimo na trideset plus tako završenih poseda jedino Eli Okobo i Sterling Braun beleže lošije rezultate.

Ne postoji metrika koja se beleži a da Nejpir nije u donjem domu Evrolige ove sezone. Iz pika šutira 35%, a iz izolacije 23%. To je proizvod nemoći da jednoličnim i repetitivnim driblingom u mestu bez žustre promene pravca napravi odgovarajuću separaciju, a igračka sujeta mu ne dozvoljava da uzaludni utrošak energije i vremena prosledi dalje već mora ono što je započeo da završi bez selekcije vremena i mesta. Posledica je surova i kvantifikovana. On i Miloš Teodosić su u potpunosti okrenuli uloge. Dok je javnost očekivala da legendarni srpski plejmejker, kakvog je pitanje da li ćemo više ikada moći da ponovimo, u miru privede karijeru kraju, on leti na sve strane i prebacuje i najambicioznija energetska i fizička očekivanja, dok planirani nosilac izgleda kao Rodžer Murtau kada god ga kamera zumira. Sve je isto, prestar je za ovo, samo je oružje daleko od smrtonosnog.

Očni test kaže da nije dobra situacija, a statistika u potpunosti potvrđuje da se puca ćorcima. Kako dalje?

3:50: Kvota da će Crvena zvezda do kraja kalendarske godine biti na učinku od sedam pobeda i 13 poraza

Pa, da ne bi svi zajedno došli u situaciju da dalje ide neko drugi, a Šabaz kući, potreban je nadljudski napor za promenu stava i energije pa iz te vrste inicijalnog preokreta da se postepeno gradi terenska produkcija. Kako se tekst ne bi u potpunosti pretvorio u crnju od crne prognozu, probaćemo da okrenemo malo na crveno, da barem sluti na radost.

Koji su dobri preduslovi za preokret sezone Šabaza Nejpira, a samim tim i Crvene zvezde?

Pre svega trener Janis Sferopulos. Nejpir još uvek nije pokazao volju da tu šansu iskoristi, ali ponuda stoji. Grk čini nadljudske napore od prvog dana da ekipu ukomponuje, da igračima priđe prijateljski i da im pruži podršku pa i utehu u trenucima loše forme. Takav pristup se već pokazao odlično sa nekim igračima koji su digli formu i krenuli na put pronalaženja sebe u ovoj iteraciji Zvezde, ali čeka se Nejpir. Sa te strane uživa veliko poverenje i ima pravu podršku što je neopisivo važno. Izgleda i da je klub spreman da ga sačeka mnogo duže nego slično nesnađene prethodnike i to može da bude dobro.

Šabaz Nejpir (©MN Press)Šabaz Nejpir (©MN Press)

Drugi je to što on poseduje kvalitet. Gde ga je sakrio, da li se snima treći deo “Spejs Džema“ samo ovoga puta u evroligaškoj produkciji pa vanzemaljci otimaju talente kojekude, ne znamo. Ne može se ništa zameriti rezonu menadžmenta da ga dovede niti je sporan potencijal da bude igrač koji rešava. On je školovan igrač, sa šampionskim koledž pedigreom i dokazano može da preuzima odgovornost i rešava neizvesne završnice. Zašto to tačno ne radi još uvek, pokušao sam da nađem opravdanje u prethodnom delu teksta. Nije pitanje može li, već isključivo hoće li. Za početak više igre bez lopte, brže rešavanje situacija i koncentracija na ulogu dvojke, slično onome što trenutno prikazuje Nemanja Nedović, pa vremenom, kako se igre, statistika, samopouzdanje i raspoloženje poprave, da mu se lopta vraća na kašičicu.

Treći je taj što Zvezda sada kao ekipa igra i izgleda bolje. Na početku sezone je utisak bio da je napredak neophodan na previše polja, a sada je ekipa stabilizovana, energetski obogaćena i blizu optimuma ovakvog rostera. Trenutak je bolji i neuporedivo je lakše za igrača tog tipa da proigra jer ne zavisi sve više isključivo samo od njega. Lopta bolje kruži, bude se napadački saigrači i sve to tera protivnike na fokus i samim tim ostavlja mnogo više prostora za kreaciju pojedinca kao što je on. Tajna je sada u tome da shvati da ovo ne može da bude njegova ekipa kako je to incijalno planirao, već da će lidersku ulogu morati da traži delegacijom lopte i biranjem pravih trenutaka. Neophodnost njegovog učinka je nesporna, ali tajming mora da bude pravi, kao i sinhronizacija sa hijerarhijom koja je uspostavljena. Ukratko, Zvezdi od Nejpira treba mentalni napredak koji je u večitom rivalu ostvario Kevin Panter.

Treba naravno uzeti u obzir kao otežavajuću okolnost i povredu nosa i masku, ali nije ni prvi ni poslednji koji sa istom mora da se bori. Primera radi, momku koji mu je odlaskom na pozajmicu ostavio prostor takav betmenovski modni detalj ne smeta previše da beleži sjajne partije u ABA ligi i privlači pažnju čitavog sveta.

Jedno je sigurno, partija protiv Krke i sve do sada prikazano su savršen primer svega kako ne treba. Alanfordovski uprošćeno, recept za dalje: ako kani pobediti, ne sme lopte gubiti, ali ni raditi ništa kao do sad. Ako je fan Sajnfelda, možda relevantnija referenca bude “opposite Shabazz“, ne u odnosu na kvalitet i partije do dresa Zvezde, već u odnosu na boravak u Beogradu. To je jedini put koji se ne završava drugom Šerifovom “Nije taj čovek za tebe“ numerom.

EVROLIGA – 11. kolo

Četvrtak:

Fenerbahče - Real Madrid 100:99

/Gudurić 21 - Kampaco 33/

Monako - Olimpijakos 85:77

/Džejms 24 - Kenan 20/

Makabi Tel Aviv - Alba Berlin 102:81

/Boldvin 18 - Pročida 22/

Bajern - Virtus 90:76

/Ibaka 24 - Belineli 19/

Olimpija Milano - Žalgiris 70:83

/Šilds 21 - Ulanovas 20/

Partizan Mozzart Bet - Panatinaikos 92:87pp

/Ledej 23 - Nan 19/

Petak:

20.00: (1,85) Crvena zvezda (15,0) Anadolu Efes (2,40)

20.30: (1,10) Barselona (23,0) Asvel (8,00)

20.30: (1,60) Valensija (16,0) Baskonija (2,65)

*** Kvote su podložne promenama

Piše: Miloš VUJAKOVIĆ, košarkaški trener i analitičar



tagovi

Šabaz Nejpirmozzart analizzaKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara