Luka Dončić (©AFP)
Luka Dončić (©AFP)

Mogu li Mavsi da ponove meč od pre tri dana? Jednu stvar je važno da ponove

Vreme čitanja: 4min | pon. 17.06.24. | 15:32

S druge strane, hoće li Boston moći da pronađe način da Tejtum i Braun lakše dolaze do reketa?

Jesmo li prerano otpisali Dalas Maverikse? Luka Dončić i društvo su izgledali izgubljeno nakon prve tri utakmice NBA finala u kojima je Boston delovao kao mnogo bolji tim, ali onda se dogodio četvrti meč. Dalas nije samo pobedio nego je potpuno demolisao protivnika, a koliko god pobeda od jedan ili od 38 razlike donosila isto u konačnom zbroju za pobednika NBA lige, toliko ni jednoj ekipi ne može da bude svejedno kada doživi ovakav poraz. Isto kao šta pobednici imaju mnogo jači vetar u leđa nakon ovakvog ubedljivog slavlja.

Videlo se da su Maveriksi pre tri dana očajnički želeli da pobede i da pokažu kako nisu tim koji može da bude 'pometen' u niti jednoj fazi sezone, pa ni u velikom NBA finalu. Dončić je još jednom bio jako inspirisan, a kad mu se prvo priključio Kajri Irving, a zatim i svi ostali igrači Dalasa bilo je jasno da u tom meču može da bude samo jedan pobednik. On je praktično odlučen nakon prvog poluvremena u kojem je Boston postigao samo 35 poena, tek jedan manje od onoga šta je Dalas postigao u prvoj četvrtini. Do kraja meča se igralo samo zato što mora da se igra, ali i da neki košarkaši osete kako to izgleda igrati u finalu.

Izabrane vesti

Šta ta pobeda znači za današnju utakmicu? I mnogo i malo, zavisi s koje strane gledate, ali zavisi i od još jednog detalja - hoće li Kristaps Porzingis igrati večeras ili neće. Letonski centar je bio jedan od najvažnijih igrača Bostona u prva dve meča samo da bi se opet povredio te nije igrao u poslednja dva susreta. Status njegove povrede je pomalo misteriozan jer je Džo Mazula u jednom trenutku rekao da je povreda ozbiljna samo da bi Porzingis već za treći meč bio u statusu 'upitan', a ne 'ne igra'. U četvrtom meču je čak i bio na klupi u opremi te su iz Bostona dolazile vesti da može da zaigra ako bude baš potrebno, ali očigledno nije bilo nikakve potrebe.

Ništa se nije mnogo promenilo ni za današnji meč. I dalje je priča oko Porzingisove povrede pomalo misteriozna, a i dalje nije potpuno sigurno hoće li da igra ili ne. Iz kluba su ga opet stavili na listu 'možda će da igra', ali se ne čini da će on da bude na parketu. Ako i bude neće to biti ni blizu prave forme, a da je to tako svedoči i izjava njegovog kolege Ksavijera Tilmana koji je rekao da se na treninzima vidi da ga muči velika bol i da niko ne želi da mu se dogodi neka ozbiljnija povreda. Kroz redove se može pročitati da Porzingis neće večeras da bude na parketu.

To opet otvara dosta stvari za Dalas, pre svega u odbrani koja je i bila važnija nego napad u prošlom meču. Maveriksi su, naime, čvrsto stajali u reketu i sprečavali čiste ulaze Džejsona Tejtuma i Džejlena Brauna. Nije bilo praktično niti jedna situacije u kojoj su dva najbolja igrača Bostona ušla u reket, a da ispred sebe nisu imali čvrsto postavljenog odbrambenog igrača Dalasa kojem je neki saigrač dolazio u pomoć. Čak je i Dončić izgledao mnogo bolje u tim situacijama, kao da je slovenački košarkaš želeo da se iskupi za sve one greške koje je u odbrani pravio u prethodnim mečevima.

Bez Porzingisa Mavsi će lakše da napada Bostonov obruč što su odlično radili su prošlom meču. Ne mogu Seltiksi da zatvore reket toliko bez letonskog centra, a nakon što su se Maveriksi u trećem meču mučili da iskoriste tu prednost, u četvrtoj su pokazali kako se to radi. Dončić je išao na obruč, Irving takođe, a posebno je aktivan bio Derik Lajvli, centar koji se svojom energijom nametnuo kao treći najbolji igrač Dalasa. Obruč je napadao i Pi-Džej Vašington, pa i Derik Džons i stvarno je sve to izgledalo odlično za Maverikse.

Mogu li to da ponove i večeras? Tim u kojem igra Dončić može u napadačkom delu da pobedi bilo koga bilo kada. Bez obzira na to što je napad Maveriksa u prošlom meču izgledao dobro, odbrana je ta koja im je donela pobedu pre tri dana. Hoće li Boston moći da pronađe način da Tejtum i Braun lakše dolaze do reketa? Hoćemo li gledati rapsodiju trojki kao u jednom delu trećeg meča? Iako je Dalas ubedljivo slavio u trećem meču, i dalje ovde dosta toga ovisi o Bostonu.

Piše: Emir FULURIJA

NBA LIGA - FINALE

Utorak:

02.30: (1,40) Boston (14,0) Dalas (3,35)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Dalas MaveriksNBA ligaBoston Seltiks

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara