Mladi košarkaši Srbije (©KSS)
Mladi košarkaši Srbije (©KSS)

Mladi kao predgrupa za seniore: Nema Topića, ali ima kvaliteta za medalju

Vreme čitanja: 6min | sub. 13.07.24. | 09:55

Košarkaška reprezentacija Srbije do 20 godina započinje nastup na Evropskom prvenstvu u poljskoj Gdinji

Dok sa nestrpljenjem očekujemo nastup naših košarkaša na Olimpijskim igrama, uvertiru će napraviti juniori Srbije koje od danas očekuje nastup na Evropskom prvenstvu u Gdinji. Mlada reprezentacija do 20 godina koju predvodi aktuelni strateg litvanskog Lijetkabelisa, Nenad Čanak, se od 20.30 sastaje sa selekcijom Grčke na startu kontinentalnog takmičenja dok se u grupi A nalaze još Francuska kao prvi favorit za zlato (ujedno i branilac trona iz prošle godine) i domaćin Poljska.

Orlići su lani takmičenje završili u četvrtfinalu i to baš porazom od Trikolora, međutim sada imaju razloga da se nadaju u nešto više, tim pre pošto je ovogodišnja generacija u velikoj meri sačinjena od one koja je prošlog leta u Nišu na kontinentalnom takmičenju u juniorskom uzrastu osvojila zlatno odličje.

Izabrane vesti

Naravno, nema u timu tadašnjeg lidera i MVP Nikole Topića koji je otišao za NBA snovima, a pride se još oporavlja od povrede kolena, kao ni supertalentovanih Bogoljuba Markovića iz Mege, Andreje Kostića iz Crvene zvezde ili Mitra Bošnjakovića iz madridskog Reala, ali se među ovih 12 nalazi dovoljno kvaliteta koji Srbiju stavlja u red kandidata za jedno od prva tri mesta.

Iza našeg tima je mesec dana pripremnog perioda tokom kojeg je odigrano šest utakmica. Učinak je bio maksimalan.

"Odradili smo sve što smo planirali, počevši od Divčibara, Vršca do Beograda. Odigrali smo tri dvomeča sa Slovencima, Izraelcima i Hrvatima. Videli smo šta može da bude bolje, šta može da se popravi. Najvažnije je da su svi momci koji su se odazvali zdravi. Sa te strane nemamo nikakav problem", istakao je Čanak pred početak turnira.

Sistem takmičenja je takav da sve ekipe nastavljaju učešće posle grupne faze, ali se u osmini finala ukršataju prema pozicijama. Tako se naša grupa A ukršta sa grupom B gde su Nemačka, Izrael, Češka i Italija. Cilj je biti što bolje plasiran kako bi za rivala u nokaut rundi imao lakšu selekciju.

"Grupa nije nimalo laka, ali u ovakvom sistemu takmičenja možda je i bolje da odmah na startu imamo teže rivale, a ne da se zavaraš sa lakšom grupom", uverava Čanak.

Grupa A: Grčka, Francuska, Poljska, SRBIJA

Grupa B: Nemačka, Izrael, Češka, Italija

Grupa C: Turska, Španija, S. Makedonija, Belgija

Grupa D: Crna Gora, Litvanija, Island, Slovenija

Petorica zlatnih momaka iz Niša su deo ovog tima, a svakako najveće ime je Megin perspektivni centar Filip Jović kome se predviđa da ostavi veliki trag na ovom turniru i bude deo idealne petorke. Nećemo da brzamo sa tim predviđanjima, ali je de fakto da u momku iz Bijeljine leži najveća snaga našeg tima. Očekuje se da upravo on naredne sezone dobije pravu šansu u prvom timu ekipe iz naselja Braće Jerković i bude novi veliki projekat Miška Ražnatovića. Evo mu lepe šanse da se oprosti od mlađih kategorija koje je barem na klupskom nivou prerastao što je pokazao osvajanjem domaće i regionalne krune sa juniorskim timom Mege.

Dobio je šansu kod Marka Baraća u završnici prošlogodišnje Superlige i tamo demonstrirao pre svega da se ničega ne boji, ali i da poseduje ozbiljnu košarkašku veštinu za svoje godine.

Njemu će društvo u reketu praviti Filip Malešević. U pitanju je momak od 19 godina visok 218 centimetra! A još neverovatnije zvuči podatak da se već četiri godine nalazi u seniorskom pogonu dorćolskog Dinamika. Svojim fizikalijama pravi ozbiljnu razliku i među vršnjacima, ali i među igračima u Košarkaškoj ligi Srbije. Odličnan je kako u reketu tako i u pik end pop igri, a zbog svoje igre i gabarita ga mnogi upoređuju sa Bobanom Marjanovićem.

Tu je i Aleksa Milenković, nekadašnji talenat Mege koji je prosleđen u filijalu OKK Beograd gde je kao i Malešević imao prilike da se kali u KLS. Bogami se iskalio. Dobijao je neretko i preko 20 minuta na parketu, a najefikasnija partija bila mu je protiv Tamiša kada je ubacio 15 poena. Očekuje se da skorije dobije šansu u ružičastom dresu.

Kad smo već kod Mege, ona će, očekivano, imati najviše svojih pulena u nacionalnom timu. Sem Jovića i Milenkoviću, na dužnost su se javili Andrej Mušicki, Ilija Milijašević i Asim Đulović. Pogotovo se mnogo očekuje od prve dvojice. Oni će uz Jovića činiti udarnički trio. Smenjivaće se na poziciji organizatora igre, s tim što će Milijaševiću biti podarena uloga prvog plejmejkera. Što se njega tiče, on od svih ima najviše seniorskog iskustva. Nakon vrlo zapažene polusezone u Spartaku se vratio u Megu i eksplodirao. Pride je i iskoristio povredu Stefana Miljenovića pred kraj sezone. Odigrao je 11 utakmica u ABA ligi, a ubedljivo najupečatljiviju protiv Crvene zvezde kojoj je ubacio 13 poena. A to nije mala stvar.

Sa druge strane, Mušicki još nije dobio konkretnu šansu u prvom timu, ali je uvek bio bitan šraf u mlađim kategorijama. Pa tako i lani u Nišu. Uz njih će kao sekundarne opcije na "jedinici" biti Matija Milošević iz Vizure i Aleksa Ristić iz Dinamika.

Vredi posebno pomenuti i dvojicu Ognjena - Stankovića i Matovića. Upućeniji pratioci ABA lige dobra znaju ta imena. Prvi se prethodne sezone izborio za mesto u timu Igokee. Odigrao je 23 meča u jadranskom takmičenju, u proseku na parketu provodio 11 minuta i stekao iskustvo koje ćemu sigurno značiti sada u Poljskoj. Igra na poziciji beka.

Matović je sa druge strane nisko krilo, produkt FMP-ove škole u kojoj se laganim koracima sve više probija. Lani je imao nekih sedam minuta po utakmici, a ono što ga krasi je sasvim solidan šut za tri poena (preko 40 posto).

Kao i uvek, u timu je i jedan američki student - Marko Šarenac. Ultratalentovani krilni centar koji je 2021. potpisao stipendijski ugovor sa Crvenom zvezdom, pa posle toga igrao za subotički Spartak se od prošle godine nalazi na Weber State Univerzitetu. Ostaje da se vidi koliko napretka mu je školovanje preko bare donelo.

Listu zaključuje Pavle Nikolić iz čačanskog Borca. U takmičarskoj godini za nama je odigrao tri meča sa bez značajnije minutaže za seniore, ali je zato kod juniora bio više nego učinkovit. Prava dabl-dabl mašina na poziciji četvorke. Sjajan zaštitinik obruča, ali i odličan kradljivac koji će se bez sumnje izboriti za svoje minute i poene.

Uz Francusku, glavni favoriti na prvenstvu su sasvim logično Španci koji sistemski rade sa mlađim uzrastima, pa onda i Izraelci koji u svojim redovima imaju najveću zvezdu turnira, Noama Jakova iz Asvela.

Naravno, ne treba potceniti ni Litvance ni Grke koji imaju veliku snagu u Vangelisu Zugrisu. Turci i Nemci se uzdaju u svoje koledž snage - Jakoba Ensmingera i Berkea Bujuktundžela, a biće zanimljivo videti i koliko daleko mogu da doguraju slovenci sa Urbanom Klavžarom, bivšim đakom Reala kojeg su poredili sa Dončićem, a koji je kasnije završio u Mursiji.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je Srbija i dalje na vrhu trofejne liste u U20 uzrastu s obzirom da ima više osvojenih zlata (4) nego bilo koja druga zemlja. Španija i Grčka imaju šansu da se na ovom turniru izjednače sa našom reprezentacijom, mada treba istaći da Furija ima ubedljivo najviše medalja od svih (14).

GRUPA A

1. kolo (13. jul)

Francuska - Poljska 18.00

Grčka - Srbija 20.30

2. kolo (14. jul)

Srbija - Francuska 15.30

Poljska - Grčka 18.00

3. kolo (15. jul)

Grčka - Francuska 13.00

Poljska - Srbija 18.00

*Mečevi osmine finala igraju se 17. jula, četvrtfinala i razigravanja za plasman od 9. do 15, mesta na programu su 18. jula. Polufinala 20. jula, a finale i meč za treće mesto 21.


tagovi

juniorska košarkaška reprezentacija SrbijeFilip JovićNenad ČanakEP U20

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara