Milija Vojinović (©Star Sport)
Milija Vojinović (©Star Sport)

Milija Vojinović: Nagradni fond je realnost ABA lige, plus će se pisati sa sedam cifara

Vreme čitanja: 6min | sre. 18.09.24. | 11:01

”Nadam se, a i učinićemo sve što je u našoj moći, da dva učesnika u Evroligi budu praksa i polazna osnova za neke naredne sezone”, kaže sportski direktor regionalnog takmičenja za Mozzart Sport

Početak 24. sezone Jadranske lige je iza ćoška, duelom Cibone i Zadra počeće regionalni karavan koji će ove godine brojati 16 klubova.

Ulaskom Dubaija izvršena je delimična reforma takmičenja kojom su zadržani svi i članovi sa prošlogodišnje tabele, a uz tim sa Bliskog istoka ušao je i Spartak iz Subotice promenom granice nacionalnog ključa.

Izabrane vesti

Povodom starta nove sezone za Mozzart Sport je govorio sportski direktor Jadranske lige Milija Vojinović. On se dotakao raznih tema, od izazova nove takmičarske godine, preko finansija, statusa Mornara, do uvođenja nagradnog fonda i mogućeg ostanka dva kluba iz regiona u Evroligi...

Za početak, o činjenici da ABA liga kvalitetom ide ulaznom putanjom i da bi ovo mogla da bude ubedljivo najjača sezona dosad.

”Iskorak je već sada siguran, ali tek kada budemo spustili zavesu na 24. sezonu ABA lige koja je pred nama, bićemo u poziciji da procenimo koliki je uspon bio. Ali, ono u šta smo sigurni, ABA liga će kao jedinstveni sportsko-poslovni projekat, učvrstiti poziciju osnovnog pokretača razvoja košarke u regionu”, rekao je Vojinović za Mozzart Sport i nastavio:

”U sezoni koja je pred nama, čeka nas čak 58 utakmica više u elitnom rangu. Ali, to je samo jedan od benefita koji idu sa proširenjem lige, kao i ulazak dva nova, veoma ambiciozna projekta sa svojim specifičnostima. A, to su Spartak i Dubai, koji će sigurno doprineti rastu kvaliteta i intenziteta takmičenja, u svakom pogledu”.

Regionalno takmičenje moglo bi da broji sedam klubova u Evropi.

”Klubovi su bili veoma aktivni preko leta i sastavili respektabilne timove, sa impresivnom strukom. Ponovo imamo dva člana Evrolige, dve ekipe u Evrokupu, a sada imamo i dva predstavnika u FIBA ligi šampiona, a nadamo se da će taj broj biti veći ako Spartak prođe kvalifikacije. Iza nas je sjajno leto i koristim priliku da čestitam reprezentaciji Srbije na izdanjima i osvojenoj bronzanoj medalji na Olimpijskim igrama i da izrazim ponos što je svih 12 igrača pod komandom selektora Pešića prošlo i stasalo kroz ABA ligu”.

Osim toga...

”Srećni smo zbog uspeha mlađih kategorija na kontinentalnim prvenstvima, srebrnim medaljama U20 selekcije Slovenije i U18 selekcije Srbije, i bronzanoj medalji U16 selekcije Srbije. Ponovo ćemo imati najviše sudija u Evroligi, ove sezone 18, što sve govori o kvalitetu, stabilnosti i potencijalu. Dakle, imamo mnogo razloga da budemo srećni na pragu četvrt veka regionalne lige. Na tu vodenicu ide i novi sistem takmičenja u Drugoj ABA ligi, koji je već naišao na odlične reakcije klubova, kao i veliko interesovanje za U19 takmičenje”.

Koliko je izazovno bilo napraviti kalendar za ovu sezonu sa još jednim dodatnim klubom uz internacionalna takmičenja koja igraju Partizan, Zvezda, Cedevita Olimpija, Budućnost i ostali...?

”Kalendar je uvek delikatan i zahtevan posao. Ne samo zbog usklađivanja sa evropskim takmičenjima, već i sa svim ostalim faktorima, kako bi naš proizvod, u moru sportskih sadržaja, pre svega bio dostupan navijačima. I kako bi snaga i talenat timova mogli da se pokažu u punom sjaju. Ali, to su sve slatke muke, pogotovo u svetlu svega rečenog. Tako da što veći broj klubova u Evropi uvek predstavlja plus, a nikako otežavajuću okolnost”.

Kako vam izgleda Dubai kao tim i šta očekujete od novog učesnika u takmičarskom smislu?

”Klub van regiona u ABA ligi nije novost, ali Dubai je po mnogo čemu unikatan i poseban. Od njega, kao i svakog drugog kluba, očekujem da svojim izdanjima i ponašanjem, na terenu i van njega, služi na čast i ponos ABA ligi. U svakom pogledu. Dubai je veoma atraktivan projekat koji je već sada doneo velike benefite samoj ABA ligi, a sezona još nije ni počela. Krenite samo od toga koliko se tokom celog procesa zbog Dubaija u pozitivnom kontekstu pričalo o ABA ligi, pa nadalje. Ponavljam, to je izuzetno atraktivan projekat, prepoznat od klubova kao velika prilika za rast, kako u sportskom, tako i poslovnom planu. A da su bili u pravu, vidi se na svakom koraku”.

Pričalo se o uvođenju nagradnog fonda, da li će ga biti ove sezone i koliki će biti, odnosno kako će da funkcioniše?

”Iako to pitanje nije u mom domenu, ono što mogu da kažem je da je nagradni fond realnost ABA lige i nešto što će joj dati još jednu dimenziju više, odnosno iskorak sa kojim će potvrditi status idealnog okruženja za klubove. Lista impresivnih svetskih brendova koji vide ABA ligu kao odličnog partnera i okruženje za promociju, svakim danom je sve veći. Ne mogu sada da kažem o kojim brendovima se radi, ali će ABA sponzorska porodica naredne sezone takođe biti još jača i impresivnija. Slede nam i novi razgovori za TV prava, što sve vodi, do toga da ABA liga više neće biti samo kvalitetna liga koja je besplatna za klubove, već i liga koja klubovima donosi ekstra profit. Ne bih sada licitirao sa ciframa, ali svakako da će se plus lige pisati sa sedam cifara. A, kako će ići distribucija to je isključivo u nadležnosti vlasnika”.

Kakve su generalno finasije lige, da li ona kao takmičenje nesmetano funkcioniše?

”Ako danas govorimo o sedmocifrenom plusu, onda je jasno da se ABA liga i kao poslovni projekt pokazala kao idealna sredina za klubove. Ogroman pomak je napravljen na tom polju u poslednjih par godina, i to se jasno vidi po broju sponzora i partnera. Dovoljno je reći da je ABA liga u ovom trenutku prodala kompletan marketinški prostor za kojim raspolaže i sada smo na slatkim mukama da tražimo nove projekte i platforme da zadovoljimo veliko interesovanje postojećih, ali i novih sponzora. Na svemu tome, moram da čestitam, pre svega klubovima, na ulaganjima i radu, a zatim i direktoru Dubravku Kmetoviću i svima ostalima iz organizacije koji su uložili ogromno znanje, trud i energiju kako bismo došli u ovu poziciju”.

Postojale su glasine da je Mornar u problemima, da li je to rešeno?

”Mornar je registrovao ekipu za narednu sezonu i u ovom trenutku ne vidim nijedan razlog zbog koga ne bi bio deo ABA lige i naredne sezone. Veoma sam srećan zbog takvog epiloga i verujemo da će ekipa iz Bara, kao i do sada biti veoma važan deo regionalne košarke”.

Šta za ABA ligu predstavlja najveći izavov naredne sezone?

“To ćemo tek da vidimo. Izazova je uvek mnogo, ali sam siguran da ćemo kao i do sada, uvek pronaći načine da ih sve prevaziđemo i da iz svega izađemo još jači. Postavili smo velike ciljeve na svim poljima, sportskom, poslovnom, saradnja sa Evroligom... I verujemo da ćemo ih ne samo ispuniti, već i premašiti. Svake sezone očekujemo mnogo, a često smo dobijali još više. Ostvarili smo sve preduslove da tako bude i sada”.

Za kraj, da li ocekujete da ABA zadrži dosadasnji status u Evroligi sa dva učesnika?

“Veoma smo srećni i ponosni zbog činjenice da će naši finalisti ponovo biti deo evropske elite. Nadam se, a i učinićemo sve što je u našoj moći, da to bude praksa i polazna osnova za neke naredne sezone. Suvišno je pričati koliko su igrači, treneri i klubovi iz našeg regiona dali košarci i to čine i dan danas, kroz klupska i reprezentativna takmičenja. Bez lažne skromnosti, ovaj region je kolevka evropske košarke i zaslužuje da tako bude tretiran u svakom pogledu. To zaslužuje zbog prošlosti, sadašnjosti, ali i ogromnog potencijala”.


tagovi

Milija VojinovićABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara