Matijas Lesor (© Star sport)
Matijas Lesor (© Star sport)

Lesorov filmski put: Od promašenog zicera u Zvezdi, preko Željkovog Partizana do krova Evrope

Vreme čitanja: 6min | pon. 27.05.24. | 17:05

Veliki put je prevalio Matijas Lesor da bi došao do vrha Evrope sa Panatinaikosem

Šampion Evrope i najbolji centar elitnog takmičenja Matijas Lesor! Zvuči neverovatno, ali sasvim istinito. Snažni Francuz je bio jedan od najvažnijih igrača u četi Ergina Atamana čitave ove sezone i na kraju je potvrdio kvalitet osvajanjem najvrednig trofeja. Sada više kritičari nemaju šta da kažu o Lesoru, a bilo ih je... Baš mnogo. Još iz vremena Crvene zvezde, pa sve do Partizana. Uvek ga je pratio glas da nije ispunio sopstveni potencijal, da je naporan za saradnju, da uvek pravi probleme. Danas... sve to pada u vodu.

Izabrane vesti

"Ko će sada da kaže da nisam centar za Evroligu", upitao je ironično Lesor po osvajanju titule u Berlinu.

A stvarno je izgledalo da nikada u karijeri neće dostići elitni nivo i da ubog reputacije koja ga prati nikada neće biti neko ko donosi prevagu u največim timovima.

Sve je počelo na ostrvu Martinik...

"Počeo sam da se bavim košarkom zbog starije braće koja su trenirala, ali sam izabčen iz košarkaške škole jer nisam bio baš najbolje dete. Kada su me izbacili, znao sam da ne smem da propustim šansu koja mi se ukazala jer košarka je bila velika šansa za nekog sa ostrva Martinik poput mene. Spasao me je trener koji me je uzeo pod svoje i prebacio me u drugu košarkašku školu. Rekao mi je da ću trenirati sa njima par meseci, da zna da nisam loše dete i da sam samo upao u loše okruženje. Verovao je da mogu da uradim nešto posebno. Samo je tražio od mene da tri meseca budem dobar u školi, da popravim ocene, da nastavnici vide da sam se popravio pa on može da me gura u košarci. I gurao me je. Spasao mi je život. Ko zna šta bih postao bez košarke jer sam zaista bio na lošem putu… Taj trener je zaista verovao u mene, dao mi šansu i nisam smeo da ga razočaram. I danas mi je kao otac", rekao je svojevremeno Lesor.

Prve profesionalne korake je napravio u Francuskoj u dresu Šalona i Nantera, ali šira košarkaška publika, posebno u Srbiji će ga upoznati 2017. godine kada je došao u Crvenu zvezdu. Klub sa Malog Kalemegdana je ušao u period tranzicije posle odlaska Dejana Radonjića. Na klupu je stigao mladi Dušan Alimpijević, debitan u Evroligi, a sa njim je stigao i tada talentovani Lesor koji tada nije bio spreman na pritisak koji sa sobom nosi crveno-bele dres.

Iako je bio jedan od najmlađih i najneiskusnijih u tadašnjoj ekipi Crvene zvezde, sva krivica za neuspehe te sezone su pali na njegova leđa i to zbog jednog promašaja. Sada već legendarnog promašaja u dvorani Morača kada je Zvezda mogla da vrati brejk protiv Budućnosti, ali u poslednjoj sekundi Lesor se nije dobro snašao posle ofanzivnog skoka. Promašio je koš i Budućnost je pobedila i tako došla do prednosti u seriji, posle toga i titule u ABA ligi čime je Zvezda ostala bez Evrolige.

Ko je bio u hodnicima dvorane Morača mogao je da vidi Lesora sa suzama u očima. Tada je Alimpijević dreknuo: "Matijaaaas, glavu gore"! Ipak, taj promašaj će obeležiti tu sezonu Matijasa Lesora, ali i početak karijere Dušana Alimpijevića koji je ubrzo posle tog poraza i napustio klupu Zvezde.

Posle Zvezde se preselio u Španiju gde je igrao za Unikahu, potom je bio u Nemačkoj u Bajernu. Iako je igrao Evroligu, ulogu u timovima nije imao. Činilo se da sve ide silaznom putanjom.

"Sve je bilo loše. Nisu mi se sviđali grad, okruženje, imao sam malu ulogu u gubitničkom timu, a rođeni sam pobednik. Kada se javio Monako, rekao sam im da me spasavaju i vade odatle. Iako sam napravio korak nazad i vratio se iz Evrolige u Evrokup, prodisao sam. Bio je to momenat poniznosti… Iako sam uvek čvrsto nogama na zemlji i ne letim, znao sam da se vraćam u Francusku na početak i da moram opet da se dokazujem iznova".

U Monaku zaista jeste prodisao. Osvojio je Evrokup i ponovo sebe donekle vratio na košarkašku mapu. Video je sebe kao člana neke ekipe u Evroligi, ali je pronašao samo kratkoročan ugovor u Makabiju 2021. godine.

"Počeo sam sezonu u Makabiju na dvomesečnom ugovoru. Partizan me je želeo još ranije, tokom leta. Igrao sam na Evropskom prvenstvu tada i rekao agentu da želim da sačekam evroligašku ponudu. Pre toga sam igrao u Evrokup sa Monakom i nisam želeo da se vraćam u to takmičenje. Iskočila je mogućnost za Makabi, Partizan je navaljivao ali sam hteo evroligašku šansu. Makabi mi je dao priliku na dva meseca da vidim gde sam. Mogao sam da ostanem tamo i celu sezonu jer se Žižić povredio. Ali kada se on oporavio, trener Sferopulos mi je rekao da mu se sviđam, da sam dobar igrač ali da imaju igrača pod ugovorom i da moraju to da poštuju”.

Dolazimo do prelomnog momenta u karijeri Matijasa Lesora. Povratak u Beograd i to u tabor ljutog rivala - Partizan.

"Partizan je i dalje zvao. Za mene je bila velika stvar. Nije samo da su me u septembru hteli zato što im je bio potreban centar već su me hteli i u decembru. Trener je želeo baš mene i video je nešto u meni. A znate kako trener poput Željka može da promeni karijere i živote igračima. Kada smo seli za sto, shvatio sam šta mi se nudi i da želim da igram za Željka i te lude navijače u Beogradu".

Ono što je uradio u dresu Partizana niko nije mogao ni da pretpostavi ni u najluđim snovima. Kako je vreme prolazilo Francuz je polako ulazio u srca navijačima Partizana, na kraju je to postalo nešto o čemu je brujala čitava Evropa. Lesor je postao jedan od najbomiljenijih stranaca u istoriji kluba iz Humske, a sam Matijas je eksplodirao na parketu kao nikada do tada u karijeri. Krenuo je da dominira i to na evroligaškom nivou.

Kada je napustio Partizan prošlog leta i otišao u Atinu, ljudi iz Humske su imali samo reči hvale za momka koji je uvek važio za problematičnog.

"Sećam se jasno kada smo ga dovodili, imali smo pozive sa svih strane i svi su govorili isto:"Što njega uzimate? Problematičan je". Sada ja mogu otvoreno i bez imalo preuveličavanja da kažem, Matijas Lesor nije napravio ni najmanji problem. Uvek je bio korektan, uvek radio maksimalno, odigrao je najbolju sezonu u karijeri kod nas i sada napravio korak dalje, a o njegovom odnosu sa navijačima nema potrebe ni da pričam. Fantastičan momak", rekao je Zoran Savić za Mozzart Sport.

Sada je u Panatinaikosu uradio ono što sa Partizanom nije uspeo. Osvojio je Evroligu i to u finalu protiv Real Madrida rezultatom 95:80. Istim onim rezultatom koji je Partizan pobedio u meču koji je prekinut tučom posle čega je Real preokrenuo sve.

"Ovo je i za Partizan. Imamo našu osvetu. NIkada neću zaboraviti crno-bele. Mnogo vas volim, ali sada nikada neću zaboraviti i Pao! Ovo je ludo", rekao je Lesor dok ga je pola Atine dočekalo kao šampiona Evrope.



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanMatijas LesorKK PanatinaikosEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara