Mrio Hezonja (AFP)
Mrio Hezonja (AFP)

Legenda Uniksa sipa hvalospeve: Hezonja nema 220cm kao Marjanović, ali zato ima onu stvar

Vreme čitanja: 7min | pet. 29.10.21. | 11:55

Ruslav Avlejev ispalio plotun pohvala o hrvatskom internacionalcu

Ruslana Avlejeva, jednu od legendi Uniksa i bivšeg reprezentativca Rusije, koji je ostao upamćen i po nekim ružnim trenucima sa parketa (kada je 2000. godine nokautirao srpskog sudiju Milivoja Jovčića) ljubitelji košarke u Kazanju i okolini i danas vole da čuju. Posebno, kada je tema Uniks, koji nije baš najbolje započeo sezonu ni u Evroligi, ni u VTB ligi. Ali, polako hvata korak.

Izabrane vesti

"Sve u svemu, do sada je zadovoljavajući rezultat. Uniks je dobio tri četvrtine protiv aktuelnog šampiona Efesa. Protiv Monaka je jednostavno nedostajalo sreće. Da je kojim slučajem taj duel pobedio, onda bi to u velikoj meri promenilo raspoloženje u timu. Pobedio je Bajern, veoma teškog protivnika. Evroliga je sada, generalno, neverovatno takmičenje. Pogledajte samo rezultate, skoro niko ne pobeđuje sa velikom razlikom. Svuda je +1, +2, +3. Nema drugog načina da se pobedi u Evroligi. Sve se odlučuje u poslednjim sekundama. Nemoguće je da se kaže da Uniks nema igru. Ali, naravno da postoje alarmantni momenti. Ne bih ni pominjao poraz od Fenerbahčea (Uniks je izgubio 80:41), već mečeve u VTB ligi sa Jenisejem i Avtodorom. I jedan i drugi postavljaju velika pitanja. Jasno je da postoji faktor letova i umora, ali u takvim susretima morate da pobeđujete kvalitetom. Uniks je to teško uspeo protiv Jeniseja, ali u Saratovu nije. Da budem iskren, nisam razumeo ni greške Kanana, ni trojke Hezonje na kraju te utakmice", kaže Avlejev za rusku Gazetu.

Pričao je i o nedostatcima Uniksa.

"Fali im još jedan visoki igrač. Tu je Džekiri. Mnogi su sumnjičavi prema njemu, ali meni se sviđa. Dobar je igrač, mogao bi više da napada, ali generalno dobro se nosi sa zadacima. Nedostaje mu podrška. Od skoro svakog protivnika Uniks jednostavno gubi u visini i veličini. Potreban nam je dobar centar. Klimenko bi mogao da ima takvu ulogu, ali Perasović ga uopšte ne koristi. Setite se utakmice protiv Zenita. Svi su videli da je Bili Beron postigao trojku. Ali malo ko je obraćao pažnju na najvažnije skokove Arturasa Gudaitisa koje je imao na kraju. Jednom je poentirao, jednom je napravljen faul nad njim, a on pogodio oba slobodna bacanja. To je direktno uticalo na tok utakmice. Braun i Brentli, iako su igrači na visokom nivou, niski su i često gube na skokovima."

Bilo je planirano da igra Vil Tomas. Ali je on posle samo deset dana priprema spakovao kofere i preselio se u Monako. Umesto njega je stigao Džerel Brentli.

"Tomas je jako dobar na skoku, posebno u odbrani. On bi rešio ovaj problem s visokima. Imao je dobar pregled u napadu, što je sjajna osobina za visoke igrače. Ako bi ga udvojili, odmah je prebacivao loptu na slabiju stranu. To je teško naučiti. Osoba ili vidi to ili ne. Brentli se ne koristi tako. Tomas je mnogo igrao leđima. Brentli ne igra tako. On samo gleda koš. Generalno, teško mu je da se prilagodi Evropi posle NBA. Ponekad je njegovo donošenje odluka čisto američko. Mislim da će se uskoro navići."

Pridošlica iz Nižnjeg Novogoroda Andrej Voroncevič je uneo stabilnost u tim.

"Igra onako kako je igrao u CSKA. Donosi iskustvo, zauzima odlične pozicije, ima dobar pregled igre. Da nije bilo povrede, mogao je zaista da pomogne u meču protiv Efesa. Za razliku od mog miljenika Džona Brauna, kome još nedostaje arsenal u napadu, ne možete da se udaljite od Voronceviča. On predstavlja pretnju svuda u napadu. Jak evroligaški igrač, šta više da se kaže."

Pitanje je da li Uniksu treba još neko pojačanje.

"Još ne vidim takve ljude. Takođe je nemoguće preterivati sa pojačanjima. Ako imate previše igrača, odmah se postavlja pitanje kako da ih sve iskoristite na terenu."

Pojedini smatraju da se napadi Unkisa lako čitaju.

"Ne slažem se. Ponavljam, Uniks je vodio tri četvrtine protiv aktuelnog šampiona. U četvrtoj je nedostajalo malo umeća, ali smo u celini igrali dobro. Ako govorimo o akcijama, nije bila vidljiva samo "osmica" (stari ruski napad koji je usavršio Aleksandar Gomeljski), već i dobri pik en rolovi, veoma brzi prelazi iz odbrane u napad. Istovremeno, čini mi se da ekipa još ne razume u potpunosti zahteve trenera, ali to je normalno za početak sezone."

Avlejev ima samo reči pohvale za trenera Velimira Perasovića koji je letos preuzeo tim.

"Odlično vodi utakmice. Veoma iskusan trener. Možda nije toliko emotivan, ali sve vidi, zna, oseća. Priznajem da su se posle Saratova nad trenerom nadvili oblaci jer je to zaista neprihvatljiv poraz, ali Uniks u Evroligi pokazuje očekivanu igru ​​za tim koji nije njen stalni učesnik. Šteta je što nismo pobedili Monako. Da smo pobedili, sada bi sve bilo drugačije. U Evroligi svaka utakmica mnogo odlučuje."

Nekoliko puta je Avlejev pomenuo poraz od Monaka koji je veći deo meča bio lošiji od Uniksa. Međutim na kraju regularnog dela Majk Džejms je pogodio za produžetak u kome su domaćini lako pali.

"Ne čudi me takav finiš. Džejms je jedan, ako ne i najjači igrač Evrolige. Čisti košarkaški ubica."

Taj "ubistveni" element nije pokazao Mario Hezonja, prva zvezda Uniksa koji ima dobru statistiku, ali ga nema u odlučujućim trenucima, kada se od njega najviše očekuje.

"Razumem sve dileme oko Marija. Štaviše, ja sam lično bio izbezumnljen njegovim odlukama u mečevima protiv Jeniseja i Avtodora. Ali da li se slažemo da je ovo talenat izuzetno visokog nivoa? Odigrao je više od 300 NBA utakmica. U mnogima je bio u startnoj petorci. Probio se do najbolje lige na svetu bez mnogo fizikalija. Nema visinu od 220 cm, kao Boban Marijanović. Možda se u Evropi smatralo da je eksplozivan, ali u Americi ima mnogo igrača sa takvim parametrima. I sa svakim od njih Hezonja je izdržao konkurenciju. Ponekad takve igrače ne treba uznemiravati, oni će učiniti sve. On je čista jugoslovenska škola. Iskreno, stvarno mi se sviđa. Odavno nisam video bele igrače sa ovakvim arsenalom. Nekoliko puta sam pokušavao da zamislim kako bih se odbranio od takvog protivnika, da je igrao u moje vreme. Bilo bi veoma teško. Može da šutne trojku, da krene na ulaz, napadne u kontri, na skoku, leđima. Može sve."

Izgleda da Hezonja nema pouzdanost u završnici.

"Ovde treba da se razmotri jedna stvar. Na kraju, lopta će uvek biti kod jedinice ili dvojke. Oni jednostavno brže pomeraju loptu. Hezonija je napadač, i to sa visinom od dva metra. Odbrani je lakše da ga prati. Setite se Sauliusa Štombergasa (igrao za Uniks početkom 2000-ih). Šta je radio u poslednjim sekundama? Stajao je i čekao je. Od napadača koji u takvim trenucima mogu da igraju drugačije mogu da navedem samo Lebrona Džejmsa i Kevina Durenta. Ali oni su jedini, razumete li? Čak i u CSKA, Šiškauskas i Langdon - najpouzdaniji igrači - čekali su loptu od Holdena."

Ispada da u odlučujućim trenucima uopšte ne treba računati na Hezonju.

"Treba, ali pre će da rešavaju igrači sa loptom, ili Lorenco Braun ili Ajzeja Kanan. U Efesu je mnogo dobrih igrača, ali će na kraju, najverovatnije, šutirati Šejn Larkin. Da li ste videli njegovu brzinu? Generalno, ne bih rekao da Mario potpuno nestaje u završnici. Sećam se kako je sa sedam metara ubacio Bajernu najvažniju trojku."

Utakmicu sa Bajernom je prelomio Kanan, a ne Hrvat...

"Kanan je igrao odlično, ali je u nekim situacijama ostao i sam. Još jedna dobra stvar za Marija je što dobija mnogo pažnje. Odbrana ne može sebi da priušti da ga ostavi. Štaviše, zbog njegove svestranosti, nemoguće je da se on odbrani lako. Ne postoji poseban element koji možete da mu zatvorite i tako ga isključite iz igre. Svestran napadač sa dobrim pasom. Da, jeste samoživ, arogantan i drzak. Ali lično, volim takve igrače. Ima m.da. Ničega se ne plaši."

Avlejev smatra da su uz Hezonju potrebni dobri bekovi. Ima li ih Uniks?

"Da, Lorenco Braun i Kanan. Lorenco se pokazao u nizu mečeva, kada je u drugom poluvremenu izvlačio Uniks. Kanan i dalje varira. Želim da vidim više oštrine kod njega, ali je i koristan. Došlo je mnogo novih ljudi iz različitih timova. Ko je ko, biće jasno na sredini sezone."

Stigao je i O Džej Mejo, nekada ogroman NBA talenat.

"Neću da krijem, nisam imao vremena da ga analiziram. Vidim da se aklimatizuje. Još nije shvatio gde se nalazi. Uostalom, Evroliga je zaista teška, a kada imate prvo gostovanje protiv šampiona Evrolige, teško je odmah da se pokažete. Sada Mejo treba nekako da se uklopi, a trener treba da kontroliše ovaj proces. Uostalom, on će ući u nečiju poziciju, oduzeti nekome vreme."

Koliko je realan plasman Uniksa u plej-of Evrolige?

"Ako se desi, biće velika senzacija. Način na koji igraju danas nije za najbolju osmorku Evrolige. U određenom trenutku će Uniks, naravno igrati bolje. Ali, u sportu postoji faktor kao što su povrede. To je neizbežno. Da li će tim biti dovoljno jak da se izbori sa ovim? Sve utakmice biće zlata vredne. Mislim da Uniks treba da se drži šansi kada protivnici odigraju seriju teških mečeva i dođu u Kazanj gde je gostima uvek bilo teško da pobede. Uzmite Efes, tri dana pre meča sa nama imali su težak susret sa Fenerbahčeom. Svaki španski tim može da dođe u Kazanj posle naporne utakmice u ACB ligi. Ako iskoristi ove trenutke, onda će UNIKS imati šanse", završio je Avlejev.


tagovi

Boban MarjanovićMario HezonjaUNIKSRuslan AvlejevLorenzo BraunEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara