Toma Ertel (©Star Sport)
Toma Ertel (©Star Sport)

Košarkaška pijaca: Korkmaz u Monaku, Ertel napustio Zenit, Plajs u Italiji

Vreme čitanja: 3min | čet. 08.08.24. | 17:41

Baskonija dovela bivšeg NBA beka, Maledon se vraća u Asvel...

Fokus poslednjih desetak dana je najviše na košarci, opao je intenzitet na košarkaškoj pijaci, ali se i dalje dešavaju poslovi vredni pažnje.

Pravu košarkašku bombu aktivirao je Monako dovođenjem Furkana Korkmaza! Turski reprezentativac otvorio je novo poglavlje u karijeri i vratio se u Evroligu posle 361 utakmice odigrane i sedam godina u NBA ligi.

Izabrane vesti

Korkmaz je potpisao jednogodišnji ugovor uz opciju na još jednu godinu. Tokom sedam godina igranja u Filadelfiji, Turčin je upisao i 33 nastupa u plej-ofu. Šutirao je oko 35 odsto sa distance, mada mu je prosečno vreme provedeno na parketu bilo 8,5 minuta, uz 2,5 poena. U februaru je bio trejdovan u Indijanu koja ga je odmah otpustila, posle čega je završio poglavlje sa NBA. Čekao je angažman mesecima, ali se niko nije pojavio, pa je izabrao povratak u Evropu u tim Saše Obradovića koji će i naredne sezone imati visoke ambicije.

Monako je ostao bez Jakube Uatare koji je otišao u redove novog člana Evrolige – Pariz. On je proveo minule dve godine u redovima Kneževa gde je bio kapiten, a to mu je   bio treći mandat u klubu.

Francuski as Toma Ertel napustio je Zenit iz Sankt Peterburga, pošto su obe strane odlučile da sporazumno raskinu ugovor. Ertel je stigao u Rusiju septembra 2022. godine, zbog čega su mu zatvorena vrata reprezentacije Francuske. Bio je izabran za rukija godine u VTB ligi, a dva puta je bio i najkorisniji igrač meseca. Prošle sezone je beležio gotovo 14 poena, 7,5 asistencija i 2,4 skoka.

Umesto Ertela Zenit je doveo Dvejna Bejkona koji nije uspeo da se izbori za NBA ugovor. Bejkon nije naravno direktna zamena za Ertela pošto nisu ista pozicija, ali biće novi stranac u ruskom timu.

Bejkon je imao odličnu debitantsku sezonu u Evroligi sa Monakom, pošto je imao učinak od 14 poena po utakmici, ali prelazak u Panatinaikos nije se završio dobro, iako je bio jedan od najboljih igrača, mada u timu koji nije bio ni blizu ovog sa Erginom Atamanom na čelu. Prošlu sezonu proveo je u Šangaju i Portoriku.

Baskonija je dovela novog pleja, u pitanju je Trent Forest. Nekadašnji je NBA igrač, a potpisao je ugovor na dve godine. Iskustvo u najjačoj ligi sveta sticao je igrajući za Jutu i Atlantu.

Prošle sezone odigrao je 38 utakmica za Atlantu, a imao je učinak od 2,2 poena, 2,4 asistencije i 1,3 skoka za prosečno 11 minuta na terenu. Pre Foresta u Vitoriju su stigli Kamar Boldvin, Timoti Luvavu Kabaro i Donta Hol.

Vraćamo se na Francusku, gde se piše da se Teo Maledon vraća u Asvel. Mladi francuski bek se vraća posle četiri mahom neuspešne godine u NBA ligi. Jurio je ostvarenje snova u najjačoj ligi sveta, igrao u Oklahomi, Šarlotu i Finiksu, a na 177 utakmica imao je prosek od 7,8 poena, 2,9 asistencija i 2,8 skokova.

Asvel je ovog leta napravio potpuni remont, pošto su došli Šakil Herison, Admiral Škofild, Melvin Ažinsa, Tarik Blek i Nil Sako.

Tibor Plajs je završio poglavlje u Evroligi i preselio se u Italiju. Potpisao je ugovor sa ambicioznim klubom Trapanijem, u koji je ranije stigao Lengston Galovej. Na klupi je Jasmin Repeša.

Trapani je za ovo leto organizovao nekoliko zanimljivih prijateljskih utakmica, između ostalog protiv Partizan Mozzart Beta i Olimpijakosa.


tagovi

Košarkaški transferiFurkan KorkmazToma ErtelTibor PlajsTeo MaledonTrent FosterEvroligaBaskonijaMonakoAsvel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara