Nemanja Nedović (©MN Press)
Nemanja Nedović (©MN Press)

Kada (ga) hoće, može da pogodi i pticu u letu

Vreme čitanja: 3min | sub. 05.10.24. | 09:37

Evroligaška premijera u Parizu je bila klasična Nedovićeva utakmica. Onakva kakve ih je imao bezbroj u karijeri, a pogotovo od povratka na Mali Kalemegdan

Oni pozitivnijeg životnog stava bi rekli, pobedi se u zube ne gleda. Oni nešto pesimističniji su bez sumnje do danas već markerom podvukli sve greške koje je Crvena zvezda imala u Parizu. Međutim, i kod jednih i kod drugih je svakako Nemanja Nedović označen i spominjan kao činilac koji je ekipi Janisa Sferopulosa doneo trijumf iliti sprečio poraz na otvaranju elitnog evropskog takmičenja (77:80).

Tek četvrti put u 11. dosadašnjih učešća su crveno-beli upisali slavlje u uvodnom kolu. Ovo ide na račun bivšeg reprezentativnog beka koji je fenomenalnom šuterskoj egzekucijom u kojoj je sakupio 21 poen i imao samo jedan promašaj iz igre - 2/2 za dva, 5/6 za tri, 2/2 slobodna bacanja - bio apsolutni MVP utakmice, mada su važne poene u završnici ubacili Nikola Kalinić i Luka Mitrović.

Izabrane vesti

Ipak, presudni za preokret u utakmici u kojoj je Sferopulosova ekipa većim delom bila u rezultatskom zaostatku su upravo bili pogoci sa linije 6,75 metara. Njihov tajming je bio idealan. Svaka trojka je stizala baš onda kada je srpskom šampionu najviše trebala.

Prve dve na startu drugog kvartala kada je domaćin krenuo da preuzima konce meča, a Zvezda da luta u organizacionom napadu. Treća sredinom trećeg kvartala da najavi rezultatski preokret, a poslednje dve u trenucima kada se lomio rezultat i kojima je Zvezda uspela da očuva plus na semaforu.

Od prvog kročenja na parket "Adidas arene" se videlo da je popularni Neda u dobrom raspoloženju. Kod njega barem to može lako da se prepozna. Prvi šut je ušao ka kap, a s obzirom da je igrač kojem ne treba puno da bi se "zapalio", bilo je jasno da će eventualna pobeda doći od njegovih ruku. Tim pre s obzirom da je u dobrom delu meča na terenu postojao samo Ajzea Kenan, dok je ostatak ekipe bio totalno van ritma.

"Nismo odustali, to ima veze sa našim iskustvom. Znamo kako da se izborimo sa teškim situacijama i to smo i uradili. Pričali smo u poluvremenu. Nismo igrali odbranu u prvom poluvremenu, u drugom smo bili mnogo bolji defanzivno. Izbacili smo ih iz zone komfora. Imaju sjajne igrače, Ti Džej Šorts je legitiman evroligaški igrač i bilo je veoma teško protiv njega. Ali, srećan sam zbog pobede i zbog navijača koji su došli da nas podrže. Pobediti prvu utakmicu u gostima na početku sezone je velika stvar za naše samopouzdanje i moramo da gradimo na ovome. Ne smemo da stanemo sada", izjavio je Nedović posle slavljeničke premijere.

Bila je ovo klasična Nedovićeva utakmica. Onakva kakve ih je imao bezbroj u karijeri, a pogotovo od povratka na Mali Kalemegdan. Kada (ga) hoće, može da pogodi i pticu u letu. Da veže nestvarnu seriju pogodaka, pa i da bude meč viner. Da presudi protivniku na najbolniji način. Trojkom iz okreta, uz zvuk sirene...

Zato se i sa razlogom u širim košarkaškim krugovima smatra jednim od najboljih šutera na Starom kontinentu, mada je celokupnoj njegovoj reputaciji naškodilo i to što nije uvek u karijeri imao kontinuitet. Donekle i zbog učestalih povreda sa kojima se dugo suočavao.

Međutim, ima utakmice i dana kada Nedović ne može da pogodi ni bazen. I to je u redu. Svako ima pravo na loš dan. Samo bi za sve bilo bolje da tih trenutaka u ovoj sezoni bude što manje. Dosta manje nego lani. Pa da čak i kad dođu ti dani, pronađe način da drugačije pomogne timu, a ne da se potpuno isključi.

Priliku da to pokaže će imati već sutra (17.00) u Splitu u okviru novog abaligaškog kola, a još više naredne srede (20.00) kada u domaćoj evroligaškoj premijeri, Crvena zvezda dočekuje Baskoniju.


tagovi

Nemanja NedovićKK Crvena zvezdaEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara