Janis Adetokunbo (©FIBA Basketball)
Janis Adetokunbo (©FIBA Basketball)

Janis na turbo pogon! Zver pojela Dominikance koji bez Taunsa nisu tako opasni

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.07.24. | 21:51

Brutalna partija asa Baksa, Grci nadomak prvog mesta

Bez obzira što su odigrali samo jednu utakmicu u grupi, može slobodno da se konstatuje da Grci sa prvog mesta dočekuju polufinale kvalifikacija u Pireju! Heleni su se na oduševljenje publike u Dvorani mira i prijateljstva poigravali sa Dominikanskom Republikom koja bez svoje NBA zvezde Karla Entonija Taunsa nije ni ta klasa, ni toliko opasna. Na kraju 109:82 (25:15, 31:26, 24:24, 29:17).

Harizmatični Nestor Garsija nije mogao da računa na asa Minesote, zato Vasilis Spanulis jeste na Janisa Adetokunba koji je prvu takmičarsku utakmicu posle povrede koja mu je skratila sezonu bio na turbo pogon! Očekivano, Dominikanci nisu imali nikakvo rešenje za grčku Zver kojoj je bilo dovoljno samo 18 minuta da zatrpa koš i postigne 32 poena. I to bez promašaja iz igre, 11 od 11! Jedine promašaje as Baksa imao je sa linije slobodnih bacanja, gde je iz trinaest pokušaja imao devet pogodaka. No, koliko je dominantno izgledao u poređenju sa svima ostalima na parketu, mogao je da promaši još 20 slobodnih bacanja i opet bi bio daleko najefikasniji. U njegovom maniru, bila su mu potrebna najviše dva driblinga da ostvari nedostižnu prednost u odnosu na direktnog čuvara, posle čega bi usledilo moćno zakucavanje ili polaganje uz faul...

Izabrane vesti

Teško da bi Dominikanska Republika bila mnogo bliža pobedi sve i da je Karl Entoni Tauns nastupio, ali bi svakako postojao neko ko bi možda mogao da sačuva ili bar uspori nezaustavljivog Janisa koji je do obruča dolazio sa neverovatnom lakoćom. Tako bi konačna razlika verovatno bila mnogo prihvatljivija za trenera Garsiju i ostatak ekipe...

Grci su imali motiv više da pred svojim navijačima pokažu nadmoć i da su zaista najozbiljniji kandidat da se iz svog Pireja prebace direktno u Pariz na Olimpijske igre. Uostalom, bio je ovo veliki zadatak i za Vasilisa Spanulisa, ali je ovaj test prošao bez greške! Njegov tim je već u finišu prve deonice stigao do dvocifrene prednosti posle minijatura Olimpijakosovog tandema Papanikolau-Vokap i Kostasa Adetokunba, da bi Luis Kampos i Žan Montero na otvaranju druge četvrtine nakratko vratili Dominikansku Republiku u život. No, to je bilo kratkog daha, jer se onda pojavio Janis! Razbucao je odbranu protivnika do kraja poluvremena i Grci su do pauze otišli na komotnih +15 (56:41), posle čega više nije bilo povratka za Dominikance. Kako je utakmica odmicala, postajalo je jasno da rival sa Kariba gubi dah, što se najviše osetilo u poslednjoj deonici koju je domaćin turnira ubedljivo i rutinski dobio, pa Janis nije ni morao previše da se troši.

On je do kraja susreta imao još samo po dva skoka, asistencije i ukradene lopte za indeks 34, dok su dvocifreni bili još Tomas Vokap sa 17, Nik Kalates sa 12 poena i 11 asistencija, te Jorgos Papajanis sa 10 poena. Kod Dominikanske Republike istakao se Kristofer Duarte sa 26 poena za 35 minuta (7/11 iz igre) uz pet trojki! Po 12 poena imali su još Viktor Liz i Žan Montero, koji je dopisao po još pet skokova i asistencija.

Grcima preostaje još duel sa nemoćnim Egiptom, u četvrtak od 20 časova.



tagovi

Janis Adetokunbokošarkaška reprezentacija Grčkekvalifikacije za Olimpijske igreKvalifikacije za Olimpijske igre 2024.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara