Heroj Španije Rubio: Igrali smo protiv jačih i talentovanijih od nas, pobedilo je najveće srce

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.09.19. | 17:55

„Izgubio sam majku pre tri godine, ona me je gurala da pokažem ono najbolje uvek i ovo je medalja za nju. Niko me na svetu nije voleo više od nje. I dalje me gura napred svakog dana. Osećam to, iako nije tu sa mnom. Zbog nje idem dalje svakog dana“

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Pekinga)

Španija je ponovo na krovu Evrope, a jedan od najzaslužnijih za takav konačni rasplet definitivno je Riki Rubio!

Izabrane vesti

Novi plejmejker Finiksa igrao je u formi života i zbog toga zasluženo osvojio nagradu za MVP Mundobasketa, uz mesto u idealnih pet. Ipak, čak ni zlato na kraju nije toliko važno kao jedna stvar...
„Ispisali smo istoriju i bili smo pravi do samog kraja. Moramo da odamo poštu Argentini, jer su nas primorali da se ozbiljno potučemo za pobedu. Neverovatno je kako smo izgledali ceo turnir, igrali smo protiv jačih, talentovanijih ekipa, ali na kraju je pobedilo najveće srce“, poručio je Rubio, pre nego što je otkrio:
„Ponosni smo jako. Osećamo se da će ovo sve biti uspomena nas kao porodice i to će mnogo više značiti od zlata. Mi smo porodica za ceo život".

Najbolja evropska reprezentacija trećeg milenijuma! Strašna Furija je prvak sveta

Po završetku utakmice i svih preuzetih nagrada, Rubio je seo na podijum, gledao u plafon dvorane i nije se dugo pomerao s te pozicije...
„Prvo sam želeo da uživam u trenutku, jer ovo će me pratiti do kraja života. Ovo je poseban trenutak za mene. Sećam se 2008. kada je sve počelo za mene na ovom mestu (Španija uzela srebro na Olimpijskim igrama u istoj dvorani prim. aut). Nije se završilo kao sada, zato je ovo posebno. Znate, izgubio sam majku pre tri godine, ona me je gurala da pokažem ono najbolje uvek i ovo je medalja za nju. Niko me na svetu nije voleo više od nje. I dalje me gura napred svakog dana. Osećam to, iako nije tu sa mnom. Zbog nje idem dalje svakog dana“.


Košarkaška reprezentacija Srbije je Mundobasket završila na petom mestu, ali kao ekipa sa najvećim brojem poena (753) i drugim brojem ubačenih trojki (81)! Time su naši momci pomogli i akciju "Više od koša" u sklopu koje je kompanija MOZZART donirala 2.000.000 dinara u humanitarne svrhe!


Rubio je u selektorskom mandatu Serđa Skariola izrastao u prvog plejmejkera Španije i jednog od najboljih na toj pozicji u NBA ligi. Iza sebe već imaju pregršt medalja...
„Počeli smo još 2009, jako dobro se poznajemo. Kao plejmejker jako cenim to što uvek od njega dobijem informaciju šta želi da uradim na terenu. On nam pomaže da na teren iznesemo razna oružja u oba smera. Videli ste šta smo uradili protiv Srbije, Australije, Argentine... Treneri ne dobijaju previše pohvala zbog svega što igrači naprave, a trebalo bi. Uradili smo ogroman posao u ovih šest nedelja. Jako je teško da kao trener balansirate ego svih igrača, da svi budu na istim talasnim dužinama. Da nije njega i stručnog štaba, ni mi ne bismo bili ovde“, izjavio je Riki, na šta se Skariolo uključio rečima:
„Hvala ti na ovim rečima, ubaciću te u igru sledeću utakmicu“, što je nasmejalo sve u pres sali.

Vi ste uvek naši šampioni - Mozzart donira 2.000.000 u humanitarne svrhe

Mnogi pamte 2014. godinu i Svetski kup u Španiji kao trenutak kada su svi videli Furiju na podijumu, što se na kraju nije desilo. Šta se to promenilo sada u odnosu na period od pre pet godina?
„Lično, situacija je tada bila potpuno drugačija. Ovde smo došli s ciljem da uzmemo zlato po svaku cenu. Celo leto sam radio individualno samo na tome, u kamp sam stigao s tim mislima i to sam rekao Serđu. Te 2014. godine smo dobili sve ekipe sa po 20 razlike, od Srbije, preko Brazila, Francuske... Imali smo jako moćna oružja i tim za finale, ali nismo uspeli. Ne znam kako nas je javnost videla ovde, ali dosta toga promenilo u odnosu na 2014. godinu“.

Foto: FIBA Basketball


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara