Gavrilovićevih 15 minuta: O momentu istine, teškom periodu, zvezdaštvu, Beronu, plejmejkerima...

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.11.19. | 13:53

Trener Crvene zvezde, otvoreno i bez ustručavanja

Nije dobre vesti doneo Andrija Gavrilović na konferenciji za medije uoči meča osmog kola Evrolige protiv Asvela u Beogradu, ali nije samo o zdravstvenom biltenu govorio trener Crvene zvezde.

Problem za Zvezdu: Perperoglu ne trenira

Izabrane vesti

Čovek koji je donedavno bio isključivo pomoćnik glavnim trenerima još se uhodava s novom funkcijom koju obavlja vrlo dobro i pokušava da od Zvezde napravi tim kakav su svi iščekivali posle dobro odrađenog prelaznog roka. Ipak, kako sam priznaje, nije mu lako...
"Trudim se da se prilagodim, da se što brže naviknem", kaže Gavrilović i nastavlja:
"Moji zadaci su drugačiji sada od onoga što je bilo pre mesec dana. Posle tri nedelje mogu da kažem da se brzo prestrojavamo u stručnom štabu da bi naš posao bio efikasan kao i pre ovog perioda. Niko me ne pita za pritisak, ali zna se šta je Zvezda, šta znači trenirati Zvezdu, koliko želimo da rezultati budu u skladu s očekivanjima... Sama činjenica da sam zvezdaš, da mnogo ljudi poznajem koji žele najbolje Zvezdi, osećam kao obavezu i mnogo mi je stalo da ostvarimo sve što treba. To je normalno osećanje".

Normalizaciji stanja u timu posle teškog perioda, okovanog nekim teškim porazima i odlaskom Milana Tomića, Gavriloviću je pomogao niz od gotovo dve sedmice u kojoj se Zvezda nije pomerala iz Beograda. Nije bilo dugih i komplikovanih putovanja, niti presedanja po aerodromima, već se svaki slobodni trenutak koristio isključivo za dobar rad i odmor...
"Imali smo priliku i posle Cibone i Reala, sada i Igokee da se oporavimo, da povećamo obim i intenzitet rada, to je ono što daje formu. Kada, u suprotnom, treba da se putuje i ustaje u 5 ujutru, da se sedi na aerodromu i ne može da se trenira koliko treba – forma se gubi. Proteklih deset dana smo iskoristili da to uradimo i nadam se da će se videti na terenu", priča Gavrilović i dodaje:
"Protekla nedelja je bila prilika da jače treniramo, da dižemo ritam, da se pripremimo za iskušenja koja nas očekuju u narednim danima. Protiv Igokee se taj pomak u formi nazire, a pravi ispit biće protiv Asvela, inače fizički vrlo moćne ekipe, da vidimo gde smo u ovom trenutku".

Da li je posle svega izgovorenog ispravna konstatacija da je naredni period, sa četiri utakmice u šest dana, zapravo momenat istine za Zvezdu i Gavrilovića kao trenera?
"U vezi toga da je ovo možda najjača ekipa u istoriji... To može da se komentariše samo na kraju sezone, preuranjeno je da se priča o tome kada igrači tek potpisuju. Naši ciljevi u oba takmičenja se nisu promenili, bez obzira na težak početak sezone. Svaka utakmica je važna, u ABA ligi će cilj biti da se izborimo za što bolju poziciju za plej-of, u Evroligi ne možemo da preciziramo ciljeve kao u ABA ligi, zato je svaka utakmica važna. Posle teškog perioda vidi se koliko je ekipa jedinstvena i ujedinjena, zato i kažem da je ovo ispit za sve nas - da vidimo gde se nalazimo posle tri nedelje od promene trenera".

Evidentan je porast forme najboljeg prošlosezonskog igrača Bilija Berona, zbog čega je i Zvezda počela da se uspravlja i diže svoj ritam. Zato je jedno od pitanja novinara glasilo - da li Zvezda treba još više da se oslanja na svog šutera?
"Zavisi od odbrane kako se postavi prema njemu. Svi se spremaju za njega, nekada uspeju da nađu put da nam ne dozvole da imamo tu prednost u njegovom šutu, ali radimo na tome da to stalno korigujemo. Često menjamo akcije iz kojih on napada, zato što odbrane često veliki fokus stave na njega i njegov šut, izlaske iz blokova i protrčavanja".

Poslednjih dana Zvezda je na raspolaganju imala samo jednog klasičnog plejmejkera - Lorenza Brauna. Filip Čović je i dalje povređen, Dejan Davidovac kao opcija iz drugog plana takođe je van stroja, što je još jednom povuklo pitanje - da li Zvezdi treba još jedan klasičan plejmejker?
"Povreda Filipa Čovića nas je malo ostavila nepokrivenim, protiv Reala i Igokee Nenadić koji s nama trenira od početka i igra na toj poziciji, nije bio u ritmu zato što je propustio mnogo utakmica, jer nije bio ni među dvanaest. Ali, on je jedno rešenje koje imamo. Drugo je da prekomandujemo nekoga s druge pozicije, to mogu Davidovac i Dženkins, to su rešenja koja mogu da pomognu. Uz to povećavamo i broj minuta Lorenza Brauna", kaže Gavrilović i podseća: 
"O politici dovođenja igrača ne mogu da pričam, nisam za to odgovoran".

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara