© FIBA
© FIBA

Francuzi isprebijali Nemce i otišli u finale Olimpijskih igara

Vreme čitanja: 3min | čet. 08.08.24. | 19:34

Svetski šampioni nisu imali odgovor na centarsku liniju i zbog toga će igrati meč za bronzu

Mnogi su istakli da je Nemačka u ovom momentu najbolja selekcija na svetu posle Amera. Imali su sve, bili su popunjeni na svim pozicijama, zaista su igrali izvanrednu košarku. Pokazali su to uostalom prošle godine u Manili na Mundobasketu, ali sada su zaustavljeni u polufinalu Olimpijskih igara. protiv domaćina u Parizu. Francuski centri jednostavno su bili previše agresivni i dominantni... Toliko da svetski šampioni ništa nisu mogli da urade u reketu, a kada je šut stao, rešenja u napadu nije bilo. Na kraju su Francuzi mogli i znatno ubedljivije da pobede, ali sada se samo pobeda pamti... Pobeda koja ih je odvela u finale Olimpijskih igara - 73:69.

Podatak da su Nemci postigli samo 69 poena dovoljno govori kakvu su odbranu Francuzi odigrali na ovom meču. Ovo je ubedljivo najmanje poena na jednom meču Nemaca na Olimpijskim igrama. Aktuelni svetski šampioni su redovno ubacivali preko 80 poena na ovom turniru, ali danas ništa nisu bili u stanju da pogodne osim u uvodnih nekoliko minuta.

Izabrane vesti

Izgledalo je da će Nemci brzo da pobegnu. Otvorili su meč serijom 12:2. Još u jednom navratu tokom prvog poluvremena su imali dvocifrenu prednost, a onda na scenu scenu stupaju Geršon Jabusele i Matijas Lesor. Dva Francuska visoka igrača odlučuju da zaključaju reket, da nikome ne daju priliku za lake poene, naravno uz pomoću svemogućeg Viktora Vembanjame. Čak i kada bi neko prošao u reket, uglavnom je žestoko završio na parketu.

Kako je vreme prolazilo, Nemci su jednostavno ostajali bez snage, posebno braća Vagner koja ništa nisu mogli da pogode sa distance. Nemci su kao tim šutirali svega 29% za tri poena. Ubacili su 10 trojki iz čak 34 pokušaja. Na kraju se ispostavilo da Denis Šreder nije mogao sam. Ubacio je 18 poena, ali u katastrofalne procente šuta jer je pogodio samo šest šuteva iz 18 pokušaja. Čak 11 trojki je ispalio i samo tri pogodio. Na kraju će se pamtiti i promašeno slobodno bacanje.

Jedini dvocifren bio je Franc Vagner sa 10 poena, što mu je najslabija utakmica na šampionatu.

Što se Francuza tiče, dva NBA centra nisu bila najbitniji faktor. Rudi Gober (igrao pet minuta) je u potpunosti ispao iz rotacije, sada je sve u rukama Matijasa Lesora. Nekadašnji centar Partizana je za 16 minuta imao 10 poena i četiri skoka. Viktor Vembanjama je imao 11 poena, sedam skokova i četiri asistencije, ali ponovo prevagu pravi snažni Geršon Jabusele. Ponovo je bio najefikasniji sa 17 poena i sedam skokova, a najbitnije šuteve je pogađao Kordinije koji je postigao 16 poena.

Francuzi sada čekaju pobednika meča SAD-Srbije.

Ukoliko Drim tim danas od 21 čas pobedi Srbije, gledaćemo reprizu finala iz Tokija sa prethodnih Olimpijskih igara. U tom slučaju Srbija će imati priliku da se revanšira Nemcima za poraz u finalu Mundobasketa. Samo sada u meču za bronzu.


tagovi

Pariz 2024košarkaška reprezentacija Francuskekošarkaška reprezentacija Nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara