Kodi u dresu Partizana i u dresu Baskonije (© Star sport)
Kodi u dresu Partizana i u dresu Baskonije (© Star sport)

Filipovski ne zaboravlja Kodija iz Partizana: Loš brak, bio je povučen, sada je potpuno drugi igrač

Vreme čitanja: 4min | pet. 05.07.24. | 08:51

Nekadašnji trener Partizana, Sašo Filipovski prisetio se za Mozzart Sport kako je izgledala saradnja sa Kodijem Milerom Mekintajerom u Humskoj koja se neslavno završila

Ime Kodi Miler Mekintajer se ovih dana najčešće može čuti u konverzacijama navijača Crvene zvezde, ali i Partizana. Dok jedni sa ushićenjem naglašavaju da je Janis Sferopulos doveo izvanredno pojačanje za narednu sezonu, crno-beli se prisećaju kako je Amerikanac razočarao dok je bio u Humskoj gde je predstavljen kao kapitalno pojačanje 2020, ali je vrlo brzo postalo jasno da stvari ne funkcionišu sa najboljim asistentom Evrolige. Mnogo je tada bilo spekulacija šta ja zapravo bio problem, ali je veoma malo ljudi koji su zapravo kompetentni da pričaju o tom periodu u Partizanu. Jedan je Vlado Šćepanović koji ga je tada doveo u Partizan, a drugi je Sašo Filipovski koji ga je zatekao u crno-belom dresu i ispratio iz tadašnjeg tima.

Baš se Slovenac javio Mozzart Sportu da priča o novom pojačanju Crvene zvezde u sezoni koja je po mnogo čemu jedinstvena. Bila je to korona sezona, gde ništa nije bilo onako kako je zamišljeno.

Izabrane vesti

On je bio dobra žena, mi smo bili dobar muž, ali brak jednostavno nije bio dobar. Eto, možda je tako najlakše objasniti kako je to izgledalo. Nije mu bilo lako, što je i razumljivo“, priča iskreno nekadašnji trener Partizana.

Pitanje se samo nameće. U čemu je tačno bio problem?

Ceo ambijent, cela sezona je bila teška. Mi nismo imali podršku navijača. O tom huku navijača se danas najviše priča, a mi to nismo nimalo osetili. Ko zna kakav bi Kodi bio da je osetio taj vetar u leđa sa tribina koga jednostavno nije bilo. Manjkalo je podrške, a bilo je izolacije, testiranja, maski i priče o pandemiji“.

Očekivalo se te sezone da Miler Mekintajer povuče tim napred jer koga pamćenje dobro služi... U sezoni pre dolaska Kodija u Partizan, klub iz Humske je najzad blesnuo. Sa Andreom Trinkijerijem je Partizan bio prvi u svim takmičenjima, ali je globalna pandemija prekinula sve. Italijanski trener je napustio klub, ali je nekako vladao optimizam. Šćepanović, dotadašnji Trinkijerijev pomoćnik preuzima tim koji je umnogome ostao isti, a dodat je samo plejmejker od koga se očekivalo da bude lider. Bio je to naravno Kodi Miler Mekintajer koji jednostavno nije uspeo da ispuni ono što se očekivalo.

Tada je prvo ceh platio Šćepanović, ekipu je te sezone preuzeo Filipovski koji se ni sam nije predugo zadržao.

Bilo je mnogo komplikovano. Čak smo u Evropi imali nekoliko odličnih utakmica i pobeda. U tim mečevima je Kodi bio jedan od lidera. Pomogao je mnogo, ali je velikih problema bilo u ABA ligi. Na kraju se sve to nakupilo i završilo se kako se završilo. Loše“.

Pričalo se da je Kodi otišao izuzetno nezadovoljan iz Partizana posle samo 14 odigranih utakmica.

Pa kako da bude zadovoljan? Mislio je da će izgledati drugačije. Kada se gubi i kada je sve teško, normalno je da čovek bude nezadovoljan. Niko nije bio zadovoljan tom sezonom“.

(© Star sport)(© Star sport)

Nastavlja da otkriva kakao se zapravo ponašao novi plejmejker Crvene zvezde.

Profesionalac. Dobro je trenirao. Slušao je. Možda je bio malo povučen. Nije previše komunicirao, ali generalno nemam nešto negativno da istaknem. Dobar košarkaš koji je u međuvremenu izuzetno napredovao. Tada mi se kod njega najviše svidelo što je pazio šta jede, znao je da mu je telo veliki adut, ali prosto... Takva je bila sezona, loša“.

Barem kada je u pitanju rastanak sa Filipovskim – teških reči nije bilo.

Sećam se da mi je poslao poruku kada je odlazio u Burg. Zahvalio je na ukazanoj šansi. Poželeo mi je sreću. Isto sam ja to i njemu poželeo. Drago mi je što je ovde gde je“.

Nekako se ipak čini da je sve moglo da bude znatno drugačije sa Partizanom i Milerom Mekintajerom.

Teško je to sada reći. Takva sezona i takvi uslovi ne mogu da se ponove. Nisu bili normalni. Bilo je onda tu i klanova u ekipi. Tri grupe. Prosto problemi sa kojima se kasnije borio i Aca Matović. Zaista je teško bilo šta analizirati kada igrate zatvorene utakmice“.

Danas, posle sezone u Baskoniji, Kodi izgleda kao potpuno novi igrač. Neko ko dominira na parketu i ko beleži tripl-dabl učinke... Nešto što se ne viđa svaki dan u Evroligi.

Naučio je da koristi telo. Ono je zaista izvanredno. Pazite, on je na otvorenom terenu izuzetno opasan. Teško ga je zaustaviti. Bio je takav i u Partizanu, a tek sada je pokazao da to može da radi i na elitnom nivou. Pored toga kao plejmejker je uvek aktivan na skoku i u napadu i u odbrani. Videli ste svi kakvi su to potezi bili tokom prošle sezone, sa kavkim on fizičkim karakteristikama igra. Mislim da će biti veliko pojačanje Crvene zvezde“.

Kodi Miler Mekintajer je jedna od značajnijih akvizicija u taboru Crvene zvezde, posebno kada je spoljna linija u pitanju. Kodi će pored sebe imati Miloša Teodosića, Jaga Dos Santosa, Ajzeu Kenana i Nemanju Nedovića. Baš ovi momci će verovatno biti udarna igla trenera Janisa Sferoplosa.

Najbitnije je da se igrači uklope. Da karakteristike koje imaju mogu da pomognu kolektivu. Te sezone u Partizanu mnogi igrači nisu bili kompatabilni što je možda bio jedan od većih problema. Kao će to izgledati u Crvenoj zvezdi ne mogu da znam. Kao čoveku, Kodiju želim svu sreću i pre svega zdravlje“, završava Filipovski razgovor za Mozzart Sport.

Pored Milera Mekintajera, Zvezda je dovela već pomenutog Ajzeu Kenana, tu su još Uroš Plavšić, Nikola Kalinić, Majk Daum, a očigledno se radi i na povratku Filipa Petruševa.

Tim koji bi mogao da bude idealan za Kodija Milera Mekintajera, kada već onaj crno-beli pre tri godine nije bio...


tagovi

Kodi Miler MekintajerKK Crvena zvezdaKK PartizanSašo Filipovski

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara