Prva petorka Evrolige (©Euroleague)
Prva petorka Evrolige (©Euroleague)

Evroligina prva petorka sa dve klasične petice: Lesor, dvojica Realovih asova, najbolji strelac i bivši zvezdaš

Vreme čitanja: 3min | pon. 15.05.23. | 12:36

Tu je naravno i Valter Tavares...

Novog prvaka saznaćemo za vikend, ali već sada znamo kojih je pet igrača obeležilo sezonu iza nas. Naime, Evroliga je objavila najbolju petorku protekle sezone u kojoj se našlo mesta i za Matijasa Lesora, centra Partizan Mozzart Beta.

Naravno, i za Realovog Valtera “Edi“ Tavaresa, koji je u direktnom okršaju sa Lesorom pokazao da je ipak najbolji centar u klubovima sa Starog kontinenta. Pa su se tako u idealnoj petorci našle dve klasične petice.

Izabrane vesti

Tako su glasali novinari, ali i treneri i kapiteni svih ekipa, te navijači.

Uz Lesora i Tavaresa, tu su i Edijev saigrač iz madridskog Reala, Džana Musa, Olimpijakosov Saša Vezenkov, osvajač “Alfonso Ford“ trofeja za najboljeg strelca takmičenja, te Lorenzo Braun, sada plejmejker Makabija iz Tel Aviva, a nekada Crvene zvezde.

Braun, Musa i Lesor prvi put su se našli u idealnoj petorci Evrolige, Vezenkov drugi, a Tavares već treći put.

MATIJAS LESOR (Partizan Mozzart Bet): Partizanov centar je ove sezone bio najbolji skakač Evrlige (7,1 po utakmici), a bio je i drugi po indeksu korisnosti – 19,1. Takođe je upisao i osam utakmica sa dabl-dabl učinkom. Jedan je od tek 10 igrača u protekloj deceniji koji su u proseku imali više od tri skoka po meču. Za dva poena šutirao je sa uspešnošću od 67,6 odsto.

VALTER TAVARES (Real Madrid): Novi rekorder Evrolige po broju blokada – čak 84, odnosno 2,2 po meču. Uz to i 6,6 skokova. I najbitnije – sila pod obručom kad je Realu bilo najpotrebnije. U trećoj utakmici sa Partizan Mozzart Betom u četvrtfinalu Evrolige ubacio je 26 poena uz 11 skokova za indeks korisnosti 1, drugi najviši u istoriji plej-ofa. Četvrti put nominovan za najbolju petorku, ispred njega je sada samo Nikola Vujčić.

DŽANAN MUSA (Real Madrid): Prva puna sezona u Evroligi i odmah najbolji strelac Reala sa 15,2 poena po utakmici. Ako gledamo broj poena u odnosu na vreme na parketu, četvrti je sa prosekom od 25,2 za 40 minuta u igri. Imao je i 2,7 asistencija po meču, a jedini je igrač Kraljevskog kluba koji je odigrao svaku utakmicu u sezoni. Postavio je rekord Evrolige sa 175 ubačenih slobodnih bacanja. Tri puta bio MVP kola.

SAŠA VEZENKOV (Olimpijakos): Osvajač “Alfonso Ford“ trofeja za ovu sezonu, pošto je u proseku beležio 17,2 poena po utakmici. Bio je i drugi po broju skokova (6,8), a prvi po indeksu korisnosti (21,2). I sve to uz 65,4 odsto šuta za dva, 38,5 za tri poena i 87,9 sa penala. Kao i Lesor, imao je osam dabl-dabl utakmica, a pet puta je proglašen za igrača kola.

LORENZO BRAUN (Makabi Tel Aviv): Znali smo da je dobar još dok je igrao u Zvezdi, ali sada je podigao lestvicu, Jedini je igrač koji je bio u top pet Evrolige u poenima (16,4 po meču) i asistencijama (5,5). Imao i 1,1 ukradenu po meču, pride i četiri utakmice sa indeksom korisnosti od 30 i više.


tagovi

Valter TavaresSaša VezenkovDžanan MusaLorenzo BraunMatijas LesorKK PartizanKK Real MadridKK OlimpijakosKK Makabi Tel Aviv

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara