(©MN Press)
(©MN Press)

Evroligaški presek: Oli i Real doveli kapitalce, Zvezda nikad brža, Partizan po Paovom modelu

Vreme čitanja: 10min | pet. 26.07.24. | 19:10

Atraktivni transferi naslućuju kvalitetnu novu sezonu

Još je daleko naredna evroligaška sezona, ali su timovi bili vredni. Neki više, neki manje, međutim u globalu su zasad uradili dobar posao na tržištu.

Pojedini poput Real Madrida, Olimpijakosa, Panatinaikosa i Crvene zvezde su zatvorili rotaciju za sledeću takmičarsku godinu, dok su drugi poput Partizana i Makabija iz Tel Aviva iz različitih razloga bili prinuđeni da pristupe potpunoj rekonstrukciji igračkog kadra.

Izabrane vesti

Kako god bilo, atraktivni transferi naslućuju kvalitetnu novu takmičarsku godinu. No, krenimo redom.

PANATINAIKOS

Došli: Lorenco Braun (Makabi Tel Aviv)

Otišli: Luka Vildoza (Olimpijakos), Nikos Čugaz (Andora)

Ne kaže se džabe da šampionski tim ne treba menjati. Otud Panatinaikos nije previše dirao roster sa kojim je posle 13 godina povratio evropsku krunu. Samo ga je dodatno nadgradio jednim od najboljih plejmejkera na kontinentu Lorenca Brauna koji je došao iz Makabija.

Sigurni smo da mnogi jedva čekaju da vide kako će funkcionisati spolja linija u kojoj su još asovi poput Kendrika Nana (potpisao novi ugovor) i Kostasa Slukasa.

Ostali su ključni igrači kao što su Matijas Lesor, Marijus Grigonis, Dinos Mitoglu i Džerijan Grent, kao i igrači zadatka poput Joanisa Papapetrua, Kostasa Adetokunba i Huanča Ernangomeza. Čak je "preživeo" i lani jedva primetni Oleksandar Balcerovski koji je bio viđen za odlazak u Unikahu, dok je jedini otišao Luka Vildoza.

Iako deluje da je ekipa oformljena, kod gazde kao što je Dimitris Janakopulos se nikad ne zna. A ni kod trenera Ergina Atamana koji je takođe produžio saradnju.

REAL MADRID

Došli: Andres Feliz (Huventud), Serž Ibaka (Bajern Minhen), Ksavijer Rejtan-Mejs (Jenisej)

Otišli: Rudi Fernandez, Serhio Rodrigez (penzija), Vinsent Poarije (Anadolu Efes), Fabijan Kozer (Olimpija Milano), Karlos Alosen

Ozbiljno je Madriđane zabolela izgubljena evroligaška titula, tako da su ovog leta učinili sve što je u njihovoj moći da stvore tim dovoljno jak da se vrati na tron. Glavni kapitalac je ozvaničen baš danas. U pitanju je Serž Ibaka koji je došao iz minhenskog Bajerna na jednogodišnji ugovor. Ozbiljno pojačenje sa ozbiljnom NBA karijerom, ali i sa još dosta dizela u nogama i u 35. godini. Već je 2011. nosio beli dres tako da mu je okruženje poznato.

Sa njim je španski velikan saopštio da je stavio tačku na prelazni rok u kojem je doveo još prvog strelca VTB lige, Ksavijera Rejtana-Mejsa i reprezentativca Dominikanske republike Andresa Feliza iz Huventuda.

Međutim, od sledeće sezone će Real ostati bez svoja dva simbola - Rudija Fernandeza i Serhija Rodrigeza koji su se penzionisali, dok će trećem veteranu - Serhiju Ljulju naredna sezona biti poslednja.

Put Anadolu Efesa je otišao Vinsent Poarije, a Fabijan Kozer u Olimpiju iz Milana. Nove ugovore su potpisali Džanan Musa, Edi Tavares, trener Ćus Mateo i Mario Hezonja koji je jednom nogom bio u Barseloni, ali se to na kraju izjalovilo.

OLIMPIJAKOS

Došli: Saša Vezenkov (Toronto), Kinan Evans (Žalgiris), Luka Vildoza (Olimpijakos), Tajler Dorsi (Fenerbahče)

Otišli: Ajzea Kenan (C. zvezda), Ignas Brazdeikis (Žalgiris), Mikalis Luncis, Luk Sikma

Eksplodirao je Pirej dugo čekanim povratkom Saše Vezenkova posle jednogodišnje NBA sezone. Nije američki san bio onakav kakvom mu se Bugarin nadao. Iako je postojala šansa da mu Darko Rajaković pruži šansu u Reptorsima, na kraju je cela saga završena na radost navijača crveno-belih.

Kule i gradove će MVP Evrolige iz 2023. dobiti u novom ugovoru, ali to će biti potpuno nevažno ako donese dugo čekanu evro titulu. Pre njega su stigli Luka Vildoza iz najvećeg rivala sa željom da rehabilituje karijeru, a vratio se iz Fenera i Tajler Dorsi koji je najbolje partije pružao baš u Pireju.

Takođe, posebna poslastica je i angažovanje Kinana Evansa iz Žalgirisa, jednog od najboljih prošlogodišnjih skorera u takmičenju, međutim on će prvi deo sezone provesti negujući povredu prednjih ukrštenih ligamenata kolena koja ga je zadesila u maju.

Otišao je Ajzea Kenan koji nije bio u dobrim odnosima sa trenerom Barcokasom, kao i Luk Sikma i Ignas Brazdeikis, igrači bez konkretne uloge. Još ostaje da se reši status Filipa Petruševa koji bi dolaskom Vezenkova mogao da izgubi status i vrati se u Crvenu zvezdu.

BARSELONA

Došli: Kevin Panter (Partizan), Džastin Anderson (Valensija), Huan Nunjez (Ulm), Čimeze Metu (Detroit), Joan Penjarola

Otišli: Nikola Kalinić (C. zvezda), Rokas Jokubaitis (Makabi Tel Aviv), Oskar da Silva (Bajern Minhen), Oriol Pauli, Rožer Grimau

Ponovo je, kao i lani, Barselona iznova gradila. Kako i ne bi kada je prošla sezona bila neuspešna. Prvi je nogu dobio trener Rožer Grimau koga je zamenio Joan Penjarola. Za njim je stigao dugogodišnji kapiten Partizana Kevin Panter koji bi trebao da bude vođa novog projekta, a zatim su u kratkom intervalu stigli talentovani Huan Nunjez iz Ulma, Džastin Anderson iz Valensije, a pred potpisom je i NBA centar Čimezu Metu.

Ekipa se zahvalila Rokasu Jokubaitisu, Nikoli Kaliniću, Oskaru da Silvi i Oriol Pauliju, a nije isključeno da se toj listi pridruže Džejms Nađi i Riki Rubio koga Huventud želi da vrati.

FENERBAHČE

Došli: Vejd Boldvin (Makabi Tel Aviv), Devon Hol (Olimpija Milano), Nikolo Meli (Olimpija Milano), Bonzi Kolson (Makabi Tel Aviv), Erten Gazi (Anadolu Efes)

Otišli: Nik Kalates (Monako), Jam Madar (Bajern Minhen), Džonatan Motli (Hapole Tel Aviv), Melih Mahmutoglu, Nejt Sestina, Amin Noa, Šehmus Hazer, Raul Neto, Tajler Dorsi (Olimpijakos), Jorgos Papajanis (Monako)

Dobrano je Fenerbahče promenio fizionomiju ekipe ovog leta. Sa čak desetoricom igrača se rastao, a potpisao je petoricu. I to po dvojicu iz Makabija (Vejd Boldvin i Bonzi Kolson) i dvojicu iz milanske Olimpije (Nikolo Meli i Devon Hol) uz Ertena Gazija koji je stigao iz Efesa.

Strašna pojačanja su u pitanju, deluje da je trener Šarunas Jasikevičijus konstruisao tim po svojim željama i da bi naredna sezona mogla da bude ona u kojoj će biti u najužem krugu favorita za titulu.

ANADOLU EFES

Došli: Stenli Džonson (Stokton Kings), Rolands Šmits (Žalgiris), Vinsent Poarije (Real Madrid)

Otišli: Vil Klajburn (Virtus Bolonja), Tajrik Džons (Partizan), Majk Daum (C. zvezda), Erten Gazi (Fenerbahče), Tibor Plajs

Kako se sada čini, Anadolu Efes neće naredne sezone povratiti primat u Turskoj, a kamoli Evropi. Jeste ostao Šejn Larkin, ali su otišli dugogodišnji nosioci igre Vil Klajbur i Tibor Plajs uz Majka Dauma i Tajrika Džonsa koji su pojačali beogradske večite.

Stigli su solidni igrači rotacije - Rolands Šmits i Vinsent Poarije uz Stenlija Džonsona iz NBA G lige kojem će ovo biti prvo evropsko iskustvo.

MAKABI TEL AVIV

Došli: Džordan Lojd (Monako), Rokas Jokubaitis (Barselona), Levi Rendolf (Hapole Jerusalim), Venjen Gebrijel (Memfis), Džejlen Hord (Hapoel Tel Aviv)

Otišli: Lorenco Braun (Pao), Bonzi Kolson (Fenerbahče), Vejd Boldvin (Fenerbahče), Džoš Nibo (Olimpija Milano), Džejms Veb (Karšijaka), Džo Tomason

U nebranom grožđu se našao Makabi. Zbog činjenice da će rat sa Palestinom još potrajati, mnogi igrači su izrazili želju da napuste klub. Tako su nosioci poput Lorenca Brauna, Vejda Boldvina i Džoša Niba našli nove klubove, a angažovanje novih igrača bio je paklen posao. Uglavnom su se usredsredili na one iz domaćih konkurentskih ekipa koji poznaju okruženje pa su tako stigli Džejlen Hord i Levi Rendolf, međutim največa premija jeste Džordan Lojd.

Postoji ozbiljno interesovanje za centra Partizana Bruna Kabokla, kao i Derila Mejkona, bivšeg asa Panatinaikosa i Uniksa.

MONAKO

Došli: Nik Kalates (Monako), Jorgos Papajanis (Fenerbahče), Vito Braun (Karšijaka), Juhan Begarin (Nanter)

Otišli: Donta Hol (Fenerbahče), Kemba Voker (penzija), Džordan Lojd (Makabi Tel Aviv)

Nije se razbacivao Monako, mada jeste dao novi multimilionski ugovor prvoj zvezdi Majku Džejmsu. I to je bilo najvažnije. Ostalo, to jest dolasci Nika Kaletesa i Jorgosa Papajanisa su kao kusur.

Uz Lojda i Hola, tim je napustio i Kemba Voker koji je odlučio da okači patike o klin, dok je ugovor istekao Eliju Okobu.

PARTIZAN MOZZART BET

Došli: Karlik Džons (Džeđang), Arijan Lakić (zadar), Tajrik Džons (Anadolu Efes), Ajzea Majk (Burg), Sterling Braun (Alba), Isak Bonga (Bajern Minhen), Mario Nakić (Igokea), Brendon Dejvis (Valensija), Ife Lundberg (Virtus Bolonja), Vanja Marinković (Baskonija), Frenk Nilikina (Šarlot)

Otišli: Kevin Panter (Barselona), Zek Ledej (Olimpija Milano), Aleksa Avramović (CSKA Moskva), Džejms Naneli, Džejlin Smit (Bahčešehit), Mateuš Ponitka (Bahčešehir), Alen Smailagić (Žalgiris), Uroš Trifunović, Danilo Anđušić (Dubai), Pi Džej Douđer (Minesota), Frenk Kaminski, Ognjen Jaramaz

Nesvakidašnju situaciju je uradio Partizan u ovom prelaznom roku odlučivši da promeni ceo tima. Seču je preživeo jedino Balša Koprivica, svi ostali su dobili zahvalnice. Videćemo koliko če ovaj radikalni potez uroditi plodom. Panatinaikosu jeste jer mu je instant doneo evropsku krunu.

Interesantno je da su dosada ozvaničeni samo Ife Lundberg, Vanja Marinković i Frenk Nilikina, dok će ostali to biti pred početak pripema u drugoj polovini avgusta kako je predsednik kluba Ostoja Mijailović rekao za naš portal.

Posle rezultatski katastrofalne sezone, ovakav potez je mogao da se nasluti. Dobro, ne možda baš u ovim razmerama, međutim u sud trenera Željka Obradovića ne treba sumnjati.

CRVENA ZVEZDA

Došli: Kodi Miler Mekintajer (Baskonija), Ajzea Kenan (Olimpijakos), Nikola Kalinić (Barselona), Ognjen Dobrić (Virtus Bolonja), Majk Daum (Anadolu Efes), Uroš Plavšić (Mega)

Otišli: Adam Hanga (Huventud), Trej Tompkins, Majk Tobi (Gran Kanarija), Fredi Gilespi, Marko Simonović (Bahčešehir), Džavonte Smart

Uspelo je Zvezdi ovog leta ono što nikad nije. Da zatvori igrački kadar do kraja juna. I na tome joj svaka čast jer je to na današnjem tržištu veoma teško. Zadržana je okosnica tima uz dolazak ozbiljnih vedeta u liku Kodija Milera Mekintajera, Ajzee Kenana, te povratnike Ognjena Dobrića i Nikole Kalinića uz Majka Dauma i Uroša Plavšića.

U ozbiljnim razgovorima su i sa Filipom Petruševim koji bi mogao da se posle jedne sezone vrati na Mali Kalemegdan.

Bilo kako bilo, imaju crveno-beli sve moguće preduslove da se konačno dočepaju top osam faze. I nijedan izgovor.

OLIMPIJA MILANO

Došli: Zek Ledej (Partizan), Džoš Nibo (Makabi Tel Aviv), Leandro Bolmaro (Bajern Minhen), Nenad Dimitrijević (Uniks), Fabijen Kozer (Real Madrid), Usmane Diop (Dinamo Sasari)

Otišli: Devon Hol (Fenerbahče), Bili Beron, Nikolo Meli (Fenerbahče), Aleks Pojtres

Stalno nešto rotiraju i preslažu Manekeni, ali nikako da ponovo pronađu modu koja se nosi. Opet su doveli gomilu novih igrača. Ističu se Zek Ledej, Džoš Nibo i Leandro Bolmaro, ali su zanimljivi i dolasci Nenada Dimitrijevića, MVP VTB lige i iskusnog Fabijena Kozera.

Novi dolasci će zavisiti od odlazaka, a tu treba dosta toga da se raščisti. Pre svega status Šabaza Nejpira, Kajla Hajnsa i Johanesa Vojtmana.

VIRTUS BOLONJA

Došli: Vil Klajburn (Anadolu Efes), Met Morgan (London), Rikardo Viskonti (Pezaro), Nikola Akele (Trevizo), Andrejs Gražulis (Trento), Muhamed Diof (Breogan)

Otišli: Brajant Danston (Žalgiris), Ife Lundberg (Partizan), Rihards Lomaš, Avudu Abas (Dubai), Džordan Miki, Bruno Maskolo

Detonirali su Bolonjezi "bombu" dovođenjem Vila Klajburna, najtraženijeg slobodnog igrača na kontinentu, međutim jedan igrač ne čini tim. A ostatak tima nije baš neki. Odoše Ife Lundberg, Brajant Danston, Džordan Miki, a došli su neformirani, mladi igrači.

BASKONIJA

Došli: Kamar Boldvin (Trento), Timoti Luvavu (Asvel), Donte Hol (Monako)

Otišli: Vanja Marinković (Partizan), Kodi Miler Mekintajer (C. zvezda), Džordan Tiodor, Kris Čioza, Metju Kostelo (Valensija), Majk Kotsar (Jokohama), Deni Dijaz (San Pablo Burgos)

Baskonija se prva aktivirala. Brzo je potpisala Kamara Boldvina, Timotija Luvavua i Donte Hola, a za trenera je imenovan, na iznenađenje svih Pablo Laso koji se vratio u rodni grad.

Dosta igrača nisu po želji sjajnog stručnjaka koji je slobodu dao Džordanu Tiodoru, Majku Kotsaru, Metju Kostelu, Daniju Dijazu, Krisu Čiozi, a za obeštećenje je pušten i Kodi Miler-Mekintajer.

Ali, ne i Čima Moneke čija se budućnost dugo povezivala sa Partizanom.

ŽALGIRIS

Došli: Alen Smailagić (Žalgiris), Silvan Fransisko (Bajern Minhen), Ignas Brazdeikis (Olimpijakos), Brajant Danston (Virtus Bolonja), Met Mičel (Bešiktaš), Tajron Volas (Turk Telekom)

Otišli: Kinan Evans (Olimpijakos), Demetre Rivers, Kevarijus Hejs (Pariz), Edmond Sumner, Rolands Šmits (Anadolu Efes), Danijelus Lavrinovičijus, Karolis Lukošijunas

Zadržao je Andrea Trinkijeri posao i pored izgubljene domače titule i krenuo da gradi ispočetka. Nikad, pa tako ni sad nije bilo preterano bombastičnih imena. Najzanimljiviji su Silvan Fransisko i Alen Smailagić, kao i veteran Brajant Danston. Biće zanimljivo videti kako će se svi oni uklopiti.

BAJERN MINHEN

Došli: Jam Madar (Fenerbahče), Oskar da Silva (Barselona), Kevin Jebo (Kemic), Gordon Herbor

Otišli: Silvan Fransisko (Žalgiris), Serž Ibaka (Real Madrid), Isak Bonga (Partizan), Leandro Bolmaro (Olimpija Milano), Pablo Laso (Baskonija)

Bavarci su iznenada ostali bez trenera Pabla Lasa, ali nisu dozvolili da ih to pokoleba. Za novog šefa struke je imenovan selektor Nemačke Gordon Herbert kojem će ovo u 65. godini života biti prvi put da vodi jedan evroligaški klub.

Dosta igrača će morati da dovede nakon što završi obaveze sa nacionalnim timom pošto je klub ostao bez Leandra Bolmara, Serža Ibake, Isaka Bonge i Silvana Fransiska, a moguć je rastanak i sa Karsenom Edvardsom.

Došli su samo Kevin Jebo, Oskar da Silva i Jam Madar, dok su nove ugovore potpisali Nik Vajler Beb i Elijas Heris.

ALBA BERLIN

Došli: Trevon Vilijams (Ulm), Vil Mekdauel vajt (Nju Ziland Brejkers)

Otišli: Streling Braun (Partizan), Johanes Timan (Gunma)

Nikad nije Alba bučna na pijaci. Pa ni ove godine. Prosto, funkcioniše unutar svojih mogućnosti. Ali, zbog toga joj samo dno tabele ponovo ne gine.

Izgubili su dva najbolja igrača - Johanesa Timana koji je otišao u Japan i Sterlinga Brauna koji je potpisao za Partizan.

Dovedeni su samo Trevon Vilijams iz Ulma, član prve petorke Evrokupa i Vil Mekdaul Vajt iz Nju Ziland Brejkersa

ASVEL

Došli: Šakil Herison (Memfis), Admiral Šofild (Orlando), Melvin Ažinka (Sent Kventin), Tarik Blek (Ređina) i Nil Sako (Šole)

OtišlI: Timoti Luvavu (Baskonija)

Za razliku od Albe, Asvel je dosta šopingovao, mada je sve to "second hand" kvaliteta. U Vilerban su stigli Šakil Herison, Admiral Šofild, Melvin Ažinka, Tarik Blek i Nil Sako, a Nando De Kolo, Edvin Džekson i Čarls Kahudi su produžili saradnju.

Paris Li se neće vraćati, kao ni Dešon Tomas, Majk Skot, ali je zasada jedino Timoti Luvavu otišao zvanično.

PARIZ

Došli: Kevarijus Hejs (Žalgiris), Dauton Homs (Trento), Leo Kavalieri (Strazbur) Tijago Spliter

Otišli: Tomas Isalo

Na kraju ostaje i debitant za sezonu 2023/24. Pobednik Evrokupa se sprema za prvo učešće u najjačem rangu. Otišao je trener Tomas Isalo za američkim snom, ali je okosnica tima sačuvana što je za veliku pohvalu. Saigrače će u eliti kao i lani voditi MVP Evrokupa Ti Džej Šorts, dok su zasada potpisani Kevarijus Hejs i Dauton Homs, obojica sa iskustvom igranja na ovom nivou.


tagovi

Košarkaški transferiEvroligaKK PartizanKK Crvena zvezdaKK Real MadridKK Olimpijakos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara