Eli Okobo (Foto: AFP)
Eli Okobo (Foto: AFP)

Eli Okobo: Kalio se uz Kokoškova, u Asvelu pronašao savršenog partnera i prečicu do NBA budućnosti

Vreme čitanja: 5min | sub. 30.10.21. | 12:54

Levoruki kombo bek zasenio Evropu, pa se čini da se neće dugo zadržavati na Starom kontinentu

Francuzi su hit Evrolige. Asvel je među najboljim timovima na startu sezone sa skorom 5-2, dok je Monako pokazao da može da pobedi i najveće timove kontinenta i pored minusa od 22 poena. Sastavili su Ti Džej Parker i Zvezdan Mitrović sjajne ekipe i čini se da ne planiraju da igraju epizodnu ulogu. Od silnih pojačanja, izdvojila se NBA akvicizcija sastava iz Vilerbana, najbolji strelac elitnog takmičenja posle sedam odigranih kola - Eli Okobo. Bivši igrač Finiksa igra kao posednut na startu sezone i sva je prilika da ga već od narednog leta čeka nova šansa u NBA, gde nije uspeo da se dokaže braneći boje Finiks Sansa.

19.00: (6,00) Borac (20,0) Partizan (1,15)

Izabrane vesti

Žargonski rečeno, Okobo igra kao mator. Iako ima tek 24 godine i ove sezone se prvi put okušao u Evroligi, nastupi koje je dosad pružao pokazuju da već poseduje veliki kvalitet. Do te mere je sjajan, da je prosto čudo kako timovi iz najjače lige sveta nisu prepoznali njegovo znanje i potencijal, već su ga olako pustili da se vrati kući.

Da gotovo savršen debi u Evroligi nije slučajnost, pokazao je u narednih šest nastupa. Protiv Žalgirisa je na startu ubacio 23 poena - bez promašaja iz igre (6/6 za dva i 3/3 za tri). Samo je jednom bio neprecizan tokom 24 i po minuta na parketu - sa linije penala (2/3). Iako ga u naredna dva kola nije tako dobro služio šut, pokazao je da može da doprinese na razne načine. Protiv Albe je zabeležio sedam skokova i tri asistencije, u susretu sa Efesom upisao 10 završnih dodavanja i šest uhvaćenih lopti.

Potom je namestio ruku i zatrpao Makabi (23p) i Armani (25p). Povukao je ručnu protiv CSKA (14p), samo da bi u petak uveče u jednoj od najvrelijih dvorana u Evropi pružio partiju za pamćenje. Vodio je glavnu reč u OAKA Areni i na kraju gotovo sam oborio na pleća Panatinaikos. Za nešto više od pola časa u igri ubacio je 35 poena, uz četiri skoka i po dve asistencije i ukradene lopte. Imao je savršene procente, a na kraju je sa 10 vezanih poena stavio tačku. Ubio je u poslednja dva minuta sve nade Zelenih da mogu do preokreta, ubacio dve trojke i bio nepogrešiv sa linije penala (4/4), te došao na prag istorije, s obzirom da je rekord francuskih košarkaša po broju postignutih poena na jednoj utakmici Evrolige 39 poena, svojevremeno ga je postavio Nando De Kolo. Šteta što ovakvo izdanje nije dobilo tako visoko mesto u istoriji.

Kada se podvuče crta, Okobo na prvih sedam nastupa u debitantskoj sezoni u Evroligi beleži 20 poena u proseku. Još više impresioniraju njegovi procenti - 64,1 odsto za dva i 55,2 odsto za tri poena. Puni sve statističke kolone, pa tako u proseku beleži i 3,9 skokova, 3,7 asistencija i 1,1 ukradenu loptu po meču. Utisak možda kvare četiri izgubljene lopte po nastupu, ali svestan je i Parker da su greške sastavni deo košarke i procesa stvaranja nove zvezde francuskog sporta.

A kako je sve počelo za Okoboa? Momak rodom iz Bordoa je sa 16 godina započeo karijeru u rodnom gradu, nastupajući u trećem rangu takmičenja. Debi u seniorskoj košarci upisao je pre sedam godina, da bi ubrzo napravio korak unazad i pridružio se podmlatku velikana francuske košarke Pau Orteza. Ispostavilo se da je napravio pravi potez što je odlučio da ipak ne preskače korake. U Pau Ortezu je rastao sa vršnjacima, ali je već 2015. godine potpisao profesionalni ugovor i dobio priliku da nastupa u elitnoj diviziji.

Proveo je tri godine u jednom od najtrofejnijih francuskih klubova, a u poslednjoj sezoni je pružio i nekoliko sjajnih partija, koje su mu pomogle da stane u red najtalentovanijih košarkaša Evrope. Eksplodirao je u plej-ofu LNB Pro A lige, kada je u porazu od Monaka ubacio rekord karijere - 44 poena.

Eli Okobo u dresu Finiksa (Foto: AFP)Eli Okobo u dresu Finiksa (Foto: AFP)

Skrenuo je pažnju NBA skauta, a izgleda da je najveći utisak ostavio na Finiks Sanse, koji su ga odabrali sa 31. mesta na draftu pre tri godine. Sudbina ga je spojila sa srpskim stručnjakom Igorom Kokoškovim, koji je tog leta postao i prvi Evropljanin koji je dobio priliku da samostalno predvodi jednu ekipu u najjačoj ligi sveta. Ipak, neće ni Kokoškov, ali ni Okobo sezonu 2018/19 pamtiti po dobru...

Tim iz Arizone je imao pregršt problema. Iz perspektive srpskog stručnjaka, jedan od većih bio je i nedostatak pravog organizatora igre. Okobo je iznenada dobio veliku šansu, s ozbirom da se za minute borio sa još jednim rukijem Dentonijem Meltonom, ali i Ajzeom Kejnanom, čiji pad u najjačoj konkurenciji sveta je krenuo, čini se, baš te godine. Iskusni Amerikanac već drugu sezonu nastupa u Evropi u dresu Uniksa iz Kazanja.

Kako bilo, uz nedostatak kvalitetnih opcija na "jedinici" došle su i silne povrede, pa nije bilo adekvatnih rezultata i Kokoškov je platio cenu. Okobo je na momente znao da zablista, ali njegov prosek od 5,7 poena i 2,4 asistencije na 53 nastupa nije ispunio očekivanja.

Čini se da je mladog Francuza koštala želja da pre svega pomogne ekipi, s ozbirom da se fokusirao na organizaciju napada i distribuciju lopte, trudio se da njegovi saigrači uvek budu dobro postavljeni i dobijaju loptu u pravom trenutku. Nije ipak radio ono što se ponajviše ceni u najjačoj ligi sveta - šutirao.

"Na kraju dana morate da pogađate šuteve", izjavio je svojevremeno Kokoškov.

Pokazao je ipak da poseduje atletske sposobnosti i karakter da se nosi sa izazovima u NBA ligi, ali to na kraju nije bilo dovoljno. Posle dve sezone rastao se sa Sansima, ponadao se da će dobiti šansu u Bruklinu, ali je ipak nastupao samo za filijalu Netsa u Razvojnoj ligi. Posle tri godine za zaborav vratio se kući da vrati karijeru na pravi put - napravio je najbolju moguću odluku.

"Saigrači mi daju samopouzdanje svakog dana. Puno radim na svojoj igri. Veruju mi, kao i stručni štab. Trudim se da unesem u igru dosta energije. Znao sam da će večeras biti teško pred ovom sjajnom publikom, ali odradili smo posao. Trener mi svakog dana zadaje izazove u defanzivi. Saigrači me ponekad zavrkafaju kada se ulenjim. Večeras smo znali da nas čeka važan zadatak. Imaju sjajne bekove, ali uspeli smo da funkcionišemo. Bili smo agresivni u odbrani", izjavio je posle partije karijere, koja će mu kako stoje stvari doneti i titulu MVP kola. Čini se i meseca.

Pronašao je u Asvelu i sjajnog partnera. Zajedno sa Krisom Džounsom čini strašan tandem. Bivši igrač Makabija iz Tel Aviva se sjajno dopunjuje sa Okobom, beleži 14,6 poena po meču i za razliku od levorukog šutera iz Bordoa pre svega je fokusiran na postizanje poena. Okobo je ipak mnogo više. Evroliga je sasvim sigurno dobila novu zvezdu. Pitanje je samo da li na sezonu ili duže? Timovima iz NBA sigurno nisu promakla vrhunska izdanja 24-godišnjeg Francuza, koji će nesumnjivo uskoro postati i velika uzdanica reprezentacije koja je na minulim Olimpijskim igrama osvojila srebrnu medalju.



tagovi

Eli OkoboAsvelIgor KokoškovKris Džons

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara