Dante Egzum (© Star Sport)
Dante Egzum (© Star Sport)

Egzum mlazni motor Partizan Mozzart Beta: Gledam da zadam prvi udarac, to treba i kao tim da radimo

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.10.22. | 10:56

"Tu sam da budem agresivan, da uvek trčim, pronalazim rešenje u napadu. Bez obzira da li pozicioni ili je tranzicija u pitanju", kaže novopridošli igrač crno-belih

Kada je Mozzart Sport objavio da Dante Egzum posle sezone provedene u dresu Barselone stiže u Humsku, svi su znali da momak iz Australije ima veliki potencijal da pomogne ekipi Željka Obradovića. Međutim, bila je nedoumica kakvu će tačno ulogu imati nekadašnji peti pik sa NBA drafta 2014. godine. Posle tri odigrane utakmice u Partizan Mozzart Betu, atletski dominantni Egzum je otklonio nekoliko pitanja i to na najbolji mogući način - dobrim partijama na parketu.

Izabrane vesti

"Tu sam da budem agresivan, da uvek trčim, pronalazim rešenje u napadu. Bez obzira da li je u pitanju pozicioni ili tranzicija. Gledam da zadam prvi udarac, mislim da to i kao tim treba da radimo", izjavio je Egzum.

A to što je rekao, definitivno je i uradio protiv Cibone, Albe i MZT Skoplja. Na sva tri meča bio je jedan od najboljih na parketu u crno-belom dresu i bez dileme je u ovom momentu igrač u najboljoj formi na koga može da računa Obradović.

U Zagrebu se tek zagrevao. U laganom ritmu je Cibosima ubacio 10 poena, uz pet asistencija i tri ukradene lopte. Proveo je na parketu tek 22 minuta,

U Berlinu je zaista pokazao šta od njega može da se očekuje. U lošem meču za Partizan Mozzart Bet, Australijanac je bio svetla tačka. Čuvare Albe je pretrčavao kao da ne postoje, zakucavao je, igrao odbranu, asistirao... svestrana partija koja kada se prevede u brojke kaže sledeće: za 33 minuta 22 poena, tri skoka i četiri asistencije.

Ipak, sa te utakmice najviše se pamti poraz, i prvo poluvreme koje je bilo daleko ispod očekivanja za crno-bele.

"Moraćemo jače u nastavku sezone. Ovo je sezona iz koje moramo da izvučemo pouke, vidimo koje smo greške napravili i nastaviti dalje. Čeka nas dugačka sezona sa puno izazova za koje moramo da budemo spremni"

Viđeno je u Nemačkoj da Dante može da bude jedan od lidera ekipe, neko ko uvek može da uzme loptu u svoje ruke i pronađe rešenje, pre svega u tranziciji gde je dominantan.

Posebno protiv bekova u ABA ligi. Na svojoj koži osetitli su igrači MZT-a. Ušli su izabranici trenera Aleksandra Petrovića motivisano u meč, ali to nije bilo dovoljno da se zaustavi Egzum u prvoj četvrtini. Sa rutinskih 11 poena u prvih 10 minuta, Australijanac je postavio ritam utakmice, doneo potrebnu prednost koju do kraja klub iz Humske nije ispustio. Odigrao je manje od 17 minuta u glavnom gradu Severne Makedonije, a imao je 17 poena.

Široj javnosti je donekle poznata karijera Egzuma. Kao klinac svi su ga videli kao najboljeg igrača iz Australije u generaciji koja je rođena 1995. godine. Pokazao je to u Pragu na Svetskom prvenstvu za igrače do 19 godina kada je bio član najbolje petorke šampionata, a verovatno bi tadašnja ekipa Australije igrala finale da nije bilo Vasilija Micića i Srbije.

Godinu dana kasnije potvrdio je talenat kada ga je Juta draftovala. Počeo je izvanredno, ali onda su krenuli problemi...

Teška povreda kolena zadobijena dok je igrao za Australiju protiv Slovenije uslovila je da propusti kompletnu sezonu 2015/16. Nezgode sa kolenom su nastavile da ga prate tokom epizode u Juti koja ga je trejdovala u Klivlend. Kavalirsi su ga kasnije prosledili u Hjuston koji se odrekao njegovih usluga. Ispostaviće se da je to bio kraj Egzumove NBA karijere, za sada...

Naredni korak je bio odlazak u Evropu kod Šarunasa Jasikevičijusa u Barseloni. U redovima giganta iz Katalonije osvojio je Kup, ali posle jedne sezone iznenadio je sve kada je otišao za Beograd. Sada je udarna igla crno-belih i Željka Obradovića.

"Najveća razlika u odnosu na NBA je fizički kontakt. Takođe u NBA ligi postoji više prilika za egzibicijom, dok je u Evropi sve stavljeno u službu sistema. Ipak, ja sam neko ko može da pomogne u svim segmentima i to ću se truditi tokom sezone. Kada sam dolazio u Partizan najviše sam čuo priča vezanih za navijače pa jedva čekam da iskusim i prvu domaću utakmicu", dodaje Egzum.

Narednu šansu da potvrdi dobru formu imaće već u petak kada Partizan Mozzart Bet ide na još jedno gostovanje. Ovoga puta u Španiju gde u drugom kolu Evrolige ekipa Željka Obradovića igra protiv Baskonije.





tagovi

Dante EgzumKK PartizanABA ligaPartizan Mozzart Bet

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara