Duško Ivanović (©Starsport)
Duško Ivanović (©Starsport)

Duškova renesansa: Moneke srušio i Olimpijakos, Miler Mekintajer prelomio deset stotinki pre kraja

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.11.23. | 20:12

Španski klub usred Atine slavio sa 75:74

Možda nije najbolji trener Evrope, ali kad vam treba neko da ekipu preko noći digne iz mrtvih malo je boljih izbora od Duška Ivanovića. Doskorašnji trener Crvene zvezde je, posle pobede nad Partizan Mozzart Betom u situaciji kada je delovalo da je Baskonija u slobodnom padu, napravio još jedan veliki rezultat savladavši usred Atine grčki Olimpijakos sa 75:74.

Tačno je doduše da su domaćini bili oslabljeni neigranjem Luka Sikme i Šekila Mekisika, da je roviti Nikola Milutinov smogao snage svega za tri minuta, ali niko ipak nije očekivao da će Baskonija da veže i drugu pobedu u Evroligi.

Izabrane vesti

Posebno posle prve četvrtine koju je Olimpijakos rešio u svoju korist sa 26:20. Međutim, početkom druge Vanja Marinković je vezao dve trojke i pokrenuo neverovatnu seriju gostiju. Sipalo je sa svih strana, Baskonija je tu četvrtinu dobila sa 30:9 i do poluvremena stekla prednost od 18 razlike – 50:32.

Ni tada nije bilo gotovo, jer kao što su se navijači crveno-belih u proteklim nedeljama tresli zbog olako ispuštenog vođstva tako su večeras strepele i pristalice Baskonje. Oli je polako topio prednost gostiju i na kraju uhvatio rezultatski priključak, pa u samom finišu prešao i u vođstvo. Štaviše, 0,7 sekundi pre kraja poveo je sa 74:73 – vreme je vraćeno na deset stotinki – i mada je delovalo da to nije baš najbolje organizovana akcija bivši igrač Partizana Kodi Miler Mekintajer pogodio je sa poludistance za treći trijumf njegovog tima.

Miler Mekintajer je, engleskim žargonom, bio „meč-viner“, ali junak pobede bio je Čima Moneke, koji je prošle nedelje stao na žulj i Džejmus Naneniju i drugovima. Večeras 20 poena Moneke, uz samo jedan promašaj iz igre, te četiri skoka i dve asistencije. Odličan je bio i Tadas Sedekerskis sa 12 poena i 13. Vanja Marinković je pomogao sa 10.

Na drugoj strani 23 poena Ajzee Kenana i 22 Aleka Pitersa, čak devet trojki ubacila su njih dvojica zajedno, Mustasfa Fal je stao na 10 poena, ali uz sedam skokova i sedam asistencija, pa opet, Olimpijakos je mimo svih očekivanja sada na negativom bilansu – tri pobede i četiri poraza.

Baskonija na istoj ravni, iako su svi pomislili da će ovo biti samo jedna bačena sezona. A, onda je došao Duško Ivanović...

U drugoj utakmici večeri, Anadolu Efes je tek posle produžetaka uspeo da slomi čvrst otpor Žalgirisa i rezultatom 86:82 upiše tek treću pobedu u sezoni.

Vil Klajburn je ubacio 20 poena, Darijus Tompson 17, a Šejn Larkin 14 – računajući tu i četiri vrlo bitna kad se utakmica lomila. Na drugoj strani do 20 je brojao Kinan Evans, među njima čak 14 u četvrtoj deonici kada se Žalgiris izborio za taj produžetak. Za više ipak nije imao snage.

EVROLIGA, SEDMO KOLO

Četvrtak

Olimpijakos – Baskonija 74:75

/Kenan 23, Piters 22 – Moneke 20/

Anadolu Efes - Žalgiris 86:82

/Klajburn 20 - Evans 20/

Večeras, u toku

Makabu Tel Aviv – Bajern

20.30: Olimpija – Valensija

20.30: Partizan Mozzart Bet - Fenerbahče

20.45: Real Madrid – Virtus

Petak

20.00: (2,65) Alba (16,0) Panatinaikos (1,60)

20.30: (1,25) Barselona (17,0) Crvena zvezda (4,70)

21.00: (1,20) Monako (19,0) Asvel (5,50) 



tagovi

Duško IvanovićČima MonekeBaskonijaKK Olimpijakos

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara